- Asia
- Europe
- North America
- Global
Mikrofala, “krótki rosół” czy kołderka z soli – jaką technikę przygotowania wybrać?
Oczywiście, że możesz przygotować łososia w kuchence mikrofalowej – użyj tylko naczynia z przykrywką, aby nie stracić pysznej wilgoci fileta. Ustaw kuchenkę na 600W i wystarczy parę minut, by przygotować pyszny filet z łososia. Istnieją jednak dwa ważne ryzyka z kuchenką mikrofalową: przegrzanie (w takim przypadku mięso będzie suche i straci smak) lub nierównomierne ugotowanie fileta – więc włącz talerz obrotowy!
Łosoś w “krótkim bulionie” – dla intensywnego smaku
Technika Court-Bouillon polega na zanurzeniu ryby w bulionie przygotowanym z wodą, ziołami, niektórymi przyprawami, a czasem białym winem. Ta metoda gotowania ma tę zaletę, że zachowuje aromat ryby, aledodaje wybrane aromaty i przyprawy do łososia. Będziesz jednak musiał wziąć pod uwagę czas potrzebny na przygotowanie bulionu.
Tradycyjna skorupa solna
Przepis na łososia z skorupą solną jest prosty w przygotowaniu, ale pieczenie trwa dość długo. Ta technika polega na pokryciu ryby grubą warstwą soli przed upieczeniem, i jest zwykle stosowana dla całego łososia. Pieczenie w piekarniku zajmuje około 40 minut w 200-210 ° C.
Jakich przypraw powinienem użyć do łososia MOWI?
Chociaż łosoś jest szlachetnym produktem, który broni się na stole sam, można go również przyprawić. Oto kilka sugestii dotyczących przypraw łososia.
Aby dobrze przyprawić łososia, zrób to po prostu z umiarem. Ryby są zwykle pyszne same w sobie i potrzebuje tylko minimalnej ilości przypraw (czasem tylko soli i pieprzu), aby uwieść bogactwem smaków.
Czy marynować i przyprawiać łososia wędzonego?
Puriści powiedzą ci, że aby zachować nieporównywalny aromat wysokiej jakości wędzonego łososia, należy unikać przypraw. Podobnie jak foie gras lub inne przysmaki, wędzony łosoś jest spożywany tak jak jest, po prostu nałóż go na kanapkę.
Jeśli jednak marzysz o bardziej wyrafinowanym przepisie, spróbuj tych smaków:
Koper zawsze będzie idealnym towarzyszem wędzonego łososia – na przykład do jasnego, śmietankowego serka. Szczypior może go zastąpić, jeśli brakuje Ci kopru.
Pieprz, chilli albo jalapeño będą idealnymi towarzyszami smaku wędzonego łososia MOWI bez odwracania uwagi od jego delikatności.
A co, jeżeli chcesz dodać wędzonego MOWI do sałatki? Użyj lekkiego vinaigrette: odrobinę oliwy z oliwek, łyżkę oleju sezamowego, odrobinę soku z cytryny, odrobinę pieprzu i to wszystko. Czy solić sos? Nie, MOWI dosoli go swoim smakiem.
Jakich ziół użyć do łososia?
Użyj aromatycznych ziół, najlepiej świeżych:
Koperek i szczypiorek – ale dodaj je świeże, po gotowaniu czy pieczeniu.
Świeżo ścięta bazylia będzie zaskakującym kontrastem dla oczu i kubków smakowych.
Wreszcie, do pieczonego łososia: niektóre zioła z Prowansji, tymianek, rozmaryn, estragon, w odpowiedniej ilości.
Tatar i marynata: jakiego sosu użyć do surowego łososia?
W marynatach wypróbuj olej, sezam, oliwę, słodko -kwaśne smaki takie jak miód, syrop klonowy, sos teriyaki, sos sojowy, oraz przyprawy, takie jak imbir, kurkuma.
A co z tatarem?
Szczypiorek, pieprz i koperek są standardem, ale możesz zmieniać smaki i spróbować przyprawić go imbirem lub pieprzem Espelette. Szczypta zestu z limonki, i gotowe!
Sok z cytryny i oliwy z oliwek: dozwolone czy nie?
Wiele przepisów na łososia zaleca doprawianie go odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny. W marynacie mówimy im „tak”, ale z umiarem.Olej sezamowy dodaje przyjemnej lekkości sosu – bardzo odpowiedniej dla łososia podawanego w sałatce.
Podczas gotowania filetu z łososia, w piekarniku lub na patelni, unikaj dodawania tłuszczu: łosoś w tym względzie jest samowystarczalny.
Jeśli chodzi o cytrynę: jest trochę zbyt agresywna, cytryna i jej kwasowość zniekształcają smak. Kropla soku z cytryny może być używana w winegretach i marynatach, gdzie równoważy nadmiar tłuszczu.
A co z łososiem na pikantnie?
Warto rozważyć połączenie łososia i ostrych przypraw. Od pikantnych filetów z łososia, pieczonych w folii aluminiowej, po egzotyczne curry łososia, istnieje tyle przepisów, ile jest gustów. Imbir, curry, szafran … wszystkie one dodadzą łososiowi pysznego, ostrego smaku, równoważąc jego delikatność.