Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Czy łosoś jest dobry?

Łosoś jest dobry. Zarówno dla planety, jak i dla twojego zdrowia.

Jak wszystkie tłuste ryby, łosoś ma ważne korzyści zdrowotne.

Kiedy jest hodowany w odpowiedzialny sposób, który szanuje jego naturalny cykl życia i karmiony wysokiej jakości pokarmem, łosoś jest zdrową rybą o niezwykłych cechach odżywczych:

Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3
Mono nienasycone kwasy tłuszczowe
Witaminy A, B12, B3 i D3
Białka, w tym kolagen
Minerały (jod, selen, fosfor, miedź, żelazo i potas …)
Mikroelementy.

Dobry dla zdrowia, we wszystkich jego formach

Świeży czy wędzony, można go spożywać przez całe nasze życie (chyba, że mamy osobiste przeciwwskazania). Regularnie spożywany, pomaga zapobiegać wielu chorobom, zwłaszcza chorobom sercowo -naczyniowym.

Dobre kalorie dla dobrej wydajności

Dla tych, którzy dbają o swoją figurę, łosoś jest również bardzo interesującą opcją z dietetycznego punktu widzenia. W rzeczywistości 100 g surowego łososia zawiera około tylko 180 KJ i 156 kalorii dla 100g łososia gotowanego .

Źródło białka tak dobre, jak stek.

Jeśli zdecydowałeś się zmniejszyć spożycie czerwonego mięsa, powinieneś wiedzieć, że tłuste ryby, zwłaszcza łosoś, zawiera taką samą ilość białka. Ale w przeciwieństwie do mięsa, łosoś zawiera również kwasy tłuszczowe niezbędne dla zdrowia. Wpływ jedzenia ryb na środowisko jest również znacznie mniejszy niż spożywanie mięsa: ślad węglowy akwakultury jest 3 razy niższy niż w przypadku hodowli zwierząt gospodarskich.

Istnieją różnego rodzaju produkty komercyjne pochodzące z łososia o różnej jakości. Aby zorientować się : pamiętaj, aby spożywać najlepszego łososia, należy wziąć pod uwagę pewne kryteria.

Szanujemy naturalny cykl łososia

W naturze łosoś rodzą się w słodkiej wodzie, a następnie płyną do oceanu lub morza, zanim wrócą do słodkiej wody, gdy osiągną dojrzałość. Ta podróż pozwala łososowi jak najlepiej wykorzystać oba ekosystemy, przyczyniając się do ich bogactwa pod względem składników odżywczych i zdrowia.

Bogata, różnorodna i najbardziej naturalna dieta

Aby łosoś był dobry, musiał spożywać wysokiej jakości jedzenie, tak naturalne, jak to możliwe, bogate i różnorodne. Bez odpowiedniego jedzenia nie możemy zagwarantować, że łosoś będzie zawierał odpowiednie cechy żywieniowe. Dlatego sami produkujemy karmę dla MOWI, dbając o jej zgodność z naturalnym cyklem życia łososi.

Czystość wody

Niezależnie od tego, czy jest to łosoś hodowlany, czy odłowiony na otwartej wodzie, jakość ryby zależy głównie od jakości środowiska. Głównym problemem łososia jest obecnie wysokie zanieczyszczenie rzek, przez które przepływa naturalnie, i które codziennie pogarszają się pod wpływem zanieczyszczeń masowo wytwarzanych przez konwencjonalny przemysł i rolnictwo.

Wskazówka: kupując łososia, dowiedz się o jego pochodzeniu i tym, jak jest łowiony lub hodowany.

Dlaczego hodujemy łososia?

Na pierwszy rzut oka możesz pomyśleć, że dziki łosoś jest zdrowszy niż łosoś hodowlany. Jednak obecnie uznaje się, że łosoś hodowlany jest zdrowszy niż dziki łosoś ze względu na selekcję i kontrolę hodowców oraz korzyści z odpowiedniego i zdrowego środowiska i diety.

Zdrowe środowisko i dieta skutkują dobrze wyhodowanym łososiem.

Zaletą łososia hodowlanego jest to, że hodowcy mają kontrolę nad kilkoma czynnikami, które wpływają na jakość produktu końcowego:

Wybór miejsca hodowli: w odpowiedniej temperaturze i blisko naturalnego siedliska łososia (norweskie fiordy, Szkocja, Irlandia …)
Zdolność do walki z dysfunkcjami ekosystemu lokalnie (zanieczyszczenie i inne zaburzenia)
Możliwość karmienia łososia karmą zoptymalizowaną pod kątem ich rozwoju, ich smaku oraz czyszczoną z zanieczyszczeń.

Możliwość maksymalnej identyfikowalności i śledzenia

Jedynym sposobem na zapewnienie pełnej identyfikowalności łososia jest wybór łososia hodowlanego, którego producent wprowadził technologię transparentności, taką, jak narzędzia śledzenia QR.

Co znajdziemy w dobrym łososiu?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, których wpływ na zapobieganie ryzyko sercowo -naczyniowym zostały udowodnione
Mononienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi
Witaminy A, B12, B3 i D3, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu i wpływają na odporność.
Białka w ilościach równoważnych białku mięsa zwierząt hodowlanych
Minerały i pierwiastki śladowe (jod, selen, fosfor, miedź, żelazo i potas …), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała.

Kiedy i jak jeść łososia?

Niezależnie od tego, czy jest świeży, czy wędzony, MOWI oferuje identyczne cechy żywieniowe i korzyści zdrowotne. Dlatego można go jeść bez ograniczeń, zgodnie z trzema prostymi zasadami:

Unikaj jedzenia surowego lub wędzonego łososia, jeśli jesteś w ciąży.
Zawsze szanuj datę ważności.
Jedz łososia minimum raz lub dwa razy w tygodniu

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić