- Asia
- Europe
- North America
- Global
Zastanawiasz się, jakiego sosu użyć z łososiem?
Oczywiście… można cieszyć się dobrym łososiem bez sosu. Ale po co go unikać? Oto wybór delikatnych przepisów, które doskonale potowarzyszą Twojemu łososiowi:
Najlepsze są przepisy tradycyjne, ponieważ nie zmienia się przepisu, który działa.
Oto klasyki gastronomiczne: Sos koperkowy.
Do miski wyciśnij 1 cytrynę
Dodaj 1⁄3 wiązki posiekanego świeżego koperku
Dodaj 2 łyżki śmietany 18%
Dodać sól i Pieprz
W razie potrzeby dodaj łyżeczkę musztardy
Podawaj na zimno z dowolnym rodzajem łososia (świeży, wędzony, surowy itp.).
Oto drugi klasyk: Sos holenderski
Drobno posiekaj szalotkę (lub dwie małe).
Zmiel 1 łyżkę czarnego pieprzu.
Umieść posiekaną szalotkę i zmiażdżony pieprz w rondlu.
Dodaj 2 łyżki octu i 1 łyżkę wody.
Doprowadź do wrzenia, redukuj przez 1 minutę, a następnie przykryj i pozwól się zinfuzować.
Przelej przez drobne sitko i wlej redukcję do miski.
Dodaj 3 żółtka.
Zagotuj pół rondla wody i umieść w nim miskę z żółtkami i zredukuj szalotkę z octem.
Ubij mieszaninę trzepaczką, aż uzyskasz lekko spienioną mieszankę.
Następnie ubij to z 150 g klarowanego masła lub zimnym masłem, kawałek po kawałku, aż otrzymasz lekko kremowy sos.
Trzymaj sos ciepły (na przykład w piekarniku w 60 ° C), aby zapobiec jego utwardzeniu.
Kawałek łososia przykryj sosem tuż przed podaniem.
UWAGA: Można wymienić masło na płynną śmietanę.
Sos fastfoodowy na szybko:
Obierz i posiekaj szalotki
Podsmaż na patelni na oleju lub maśle
Gdy cebulki się zeszklą, zdeglazuj je pół szklanki wytrawnego białego wina
Redukuj, aż wino prawie wyparuje
Dodaj tyle śmietany lub śmietanki, aby związać sos bez rozwodnienia go. Posól.
Sos musztardowo ziołowy
Zagotuj pół garnka wody
Na garnku umieść miskę tak, aby dno miski nie dotykało wrzącej wody
Rozpuść łyżkę masła w misce i dodaj łyżkę musztardy
Stopniowo dodawaj 100ml płynnej śmietany, ciągle ubijając, aż dostaniesz kremowy sos
Dodaj sok z pół cytryny, wymieszaj i zredukuj ogień
Tuż przed polaniem łososia sosem dodaj świeże zioła: szczypior, pietruszkę, trybuł, estragon … zgodnie z twoim gustem.
Egzotyczny, dla podróży … i dla przyjemności
Gotowanie otwiera kubki smakowe. Może również otworzyć twoje horyzonty.
Marynata nie z tej ziemi
W dużej misce wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżeczkę mielonego lub tartego imbiru.
Potnij 400 g świeżego łososia w kostkę, umieść w misce.
Odcedź i marynuj w lodówce przez co najmniej dwie godziny (lub jeszcze lepiej przez noc).
W tym czasie posiekaj małą cebulę i dzwonko czosnku i usmaż je na patelni na oliwie z oliwek.
Kiedy cebula i czosnek są dobrze zrumienione, dodaj 250 ml passaty z pomidorów, 100 ml mleka kokosowego i dwa świeże pomidory, obrane i pokrojone na małe kawałki.
Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, odkryte.
Dodaj marynowane kostki łososia i gotuj przez kolejne 20 minut na małym ogniu.
Przed podaniem przykryj kostki łososia sosem i drobno posiekaną świeżą kolendrą.
Sos mango – orzechowy
Obierz mango i pokrój miąższ na małe kostki.
Smaż je na patelni z łyżką masła.
Polej bursztynowym rumem i podpal, zgaś i dodaj łyżeczkę curry w proszku i 1/2 łyżeczki zmiażdżonego zielonego pieprzu.
Gotuj przez 5 minut.
Podlej 300ml bulionu rybnego i utrzymuj ciepło.
4 łyżki zmiażdżonych orzeszków ziemnych u mieść na blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 180 ° C przez 20 minut.
Przykryj filety łososia sosem i posyp pieczonym orzeszkami ziemnymi.
Krem z zielonej herbaty miętowej
W rondlu podgrzej 100ml śmietany ale zatrzymaj podgrzewanie przed zagotowaniem.
Dodaj dwie łyżki zielonej herbaty i 4 lub 5 świeżych liści mięty.
Daj sosowi naciągnąć przez 4 do 5 minut, a następnie odcedź mieszaninę i utrzymaj ją w rondlu na małym ogniu.
W misce wymieszaj dwie łyżki mąki lub skrobi kukurydzianej z 100 ml wody.
Stopniowo wlej tę mieszankę na patelni, aż zagęścisz krem. Polej łososia i udekoruj miętą.
Potrójna marynata whisky
W misce wymieszaj 100 ml whisky, 1 łyżkę brązowego cukru, 1 łyżeczka soli, 1⁄2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, zmiażdżone dzwonko czosnku, zest z cytryny i świeży tymianek.
Rozłóż połowę marynaty na dnie naczynia do pieczenia.
Umieść kawałki świeżego łososia na wierzchu.
Zakryj łososia resztą marynaty.
Przykryj i marynuj w lodówce przez noc (dzień przed posiłkiem).
Następnego dnia wyjmij kawałki łososia, a marynatę odlej do brytfanny.
Zredukuj marynatę o połowę, na małym ogniu, regularnie mieszając.
Posmaruj łososia ponownie marynatą i piecz w 180 ° C przez 6 minut, aby nie wyschł.
Tuż przed podaniem posmaruj łososia marynatą po raz ostatni i dodaj odrobinę soku z cytryny, aby nadać mu kwasowość, która idealnie zrównoważy sos.
A co z wędzonym lub surowym łososiem?
Wędzonego lub surowego łososia można również podawać z sosem, wybierając spośród wymienionych powyżej, z których większość można spożywać na zimno (z wyjątkiem sosu Hollandeza). Unikaj sosów, które są zbyt słone dla wędzonego łososia, ponieważ już zawiera wystarczającą ilość soli. Podobnie jak w przypadku surowego łososia, wolimy proste przepisy, które pozostawiają dużo miejsca na jakość produktu i jego oryginalny smak:
Krem lub jogurt z ziołami
Sos kwaśny oparty na owocach cytrusowych, zielonych jabłkach, rabarbaru itp.
Marynowany z olejem i nasionami …