Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Łosoś – wszystko, co musisz wiedzieć o tej wyjątkowej rybie

Łosoś: unikalna nazwa kilku gatunków ryb

Natywna nazwa „łososia” może odnosić się do dwóch dużych rodzin ryb, które można pomylić ze sobą, nawet jeśli są różnymi gatunkami o różnym smaku.

Łosoś atlantycki, rodzaj Salt Flat

Pochodzący z północnego Atlantyku i całego basenu, łosoś atlantycki jest pierwszym z tych dwóch gatunków. Jego łacińska nazwa to Salmo Salar. Gatunek ten, niegdyś szeroko rozpowszechniony, ma coraz mniejszy obszar występowania w naturze i, aby chronić zasoby dzikiego atlantyckiego łososia, jego połowy jest teraz wysoce regulowane. Atlantycki łosoś znaleziony w sklepach jest zatem rybą hodowlaną.

Mięso łososia atlantyckiego jest delikatne, topi się w ustach i jest bogate w smak.

Łosoś pacyficzny, rodzaj Oncorhynchus

Łosoś Pacyfiku należy do innej rodziny ryb, rodzaju Oncorhynchus. Rodzina, w której można znaleźć kilka podgatunków, z różnymi nazwami:

  • Srebrny łosoś
  • Łosoś Keta lub łosoś Pacyfiku
  • Czerwony łosoś
  • Prawdziwy łosoś lub chinook
  • Łosoś Alaskan lub sockeye …

Smak i właściwości kulinarne łososi z rodzaju Oncorhynchus mogą się różnić w zależności od pododmiany. Wszystkie te łososie są zwykle dzikimi łososiami pochodzącymi z odłowów.

Co wybrać, łososia dzikiego czy hodowlanego?

Jak już pisaliśmy wyżej, łosoś dziki i łosoś hodowlany to dwa różne gatunki, różniące się sposobem odłowu ale także wartościami odżywczymi i smakiem. Jeżeli chcesz wybrać łososia dobrej jakości, przy którego produkcji zadbano o środowisko, wybierz łososia hodowlanego z hodowli oznaczonej certyfikatem ASC.

Łosoś, fascynująca ryba pomiędzy słodką a słoną wodą

Czy wiesz, że łosoś rodzi się w słodkiej wodzie, a dorasta w wodzie słonej?

Wszystkie gatunki łososia są wysoce migracyjne i, w ich naturalnym stanie, wpływają w górę rzek każdego roku w momencie rozmnażania, aby składać jaja na obszarach tarła, gdzie się urodziły. Młody łosoś rośnie w strumieniu, a potem wraca do oceanu. Oba – łosoś pacyficzny i łosoś atlantycki mają tę samą cechę.

W naturze i w zależności od tego, gdzie mieszkają, młody łosoś spędza od jednego do dwóch lat w rzekach, czasem bardziej w zimniejszych wodach. Następnie łososie przechodzą proces transformacji, który pozwala im żyć w słonej wodzie. Potem nadchodzi czas, aby „spłynąć” do oceanu, jest to krótki okres wiosną. Łosoś spędza od jednego do trzech lat rosnąć w morzu, zanim wróci do rzeki, gdzie się urodził, aby się rozmnażać.

Atlantyk, Pacyfik, hodowla i rybołówstwo: gdzie na planecie znajduje się łosoś?

Historycznie, dziki łosoś atlantycki bytuje w zimnych wodach całego Oceanu Północnego Atlantyckiego, na północ od linii, która przechodzi z Portugalii do rzeki Hudson w Stanach Zjednoczonych.

Łosoś hodowlany występuje głównie w Norwegii, Irlandii i Szkocji.

Łosoś pacyficzny odławiany jest głównie na wybrzeżu Alaski oraz na wybrzeżu Rosji i Japonii.

Co je łosoś?

W naturze łosoś jest mięsożerny i żywi się małymi rybami i krewetkami, co nadaje mu charakterystyczny różowy kolor.

W hodowli łosoś jest karmiony składnikami warzyw, mączką rybną i olejem rybnym. W MOWI zwracamy szczególną uwagę na przygotowanie karmy dla łososia. Składa się ze starannie wybranych i całkowicie naturalnych składników morskich, zbóż i warzyw, pozbawionych nawet śladowych zanieczyszczeń i GMO.

Łosoś w kuchni

Jedna ryba, wiele odmian

Z łososiem nigdy nie znudzisz się w kuchni.
Szukasz dobrego przepisu? Oto wiele sposobów przygotowania i gotowania łososia:

  • Grillowany, z lekką świeżym kremem i chrupiącymi warzywami
  • W papilotach dla delikatnego i jędrnego smaku
  • Surowy, w cienkich plastrach, dla sashimi lub sushi
  • Wędzony naturalnie na tostach.

 

 

 

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić