Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Którego łososia można bezpiecznie kupić?

Jaki rodzaj łososia można bezpiecznie jeść?

Kluczem do zakupu dobrego łososia są dobre warunki hodowli. Odpowiedzialnie hodowany łosoś jest zdrowy, zapobiega przełowieniu mórz i oceanów i jest najwyższej jakości.

Bezpieczny łosoś to ten, który urósł w najlepszych możliwych warunkach, z możliwą najzdrowszą dietą, szanującą jego charakter i potrzeby.
Jako odpowiedzialny hodowca MOWI jest w pełni świadomy problematyki związanej z produkcją łososia. Mamy zaszczyt codziennie produkować coraz bardziej przyjaznego dla środowiska, zdrowego i po prostu dobrego łososia. Odpowiemy na każde Twoje pytanie.

Przeczytałem, że łosoś zawiera zanieczyszczenia. Czy to prawda?

Ślady zanieczyszczeń mogą wystąpić zarówno w łososiu dzikim, jak i hodowanym. Najczęściej cytowane to trwałe zanieczyszczenia organiczne (POP), w tym PCB i metale ciężkie, takie jak rtęć.

Główną przyczyną jest zanieczyszczenie środowiska wodnego. Mniejsze ryby mogą wchłonąć te zanieczyszczenia poprzez dietę; Łosoś, jedząc najmniejszą rybę, jest z kolei zanieczyszczony. Dlatego karmimy MOWI naszą karmą, oczyszczoną z zanieczyszczeń.

Jakie są progi zanieczyszczeń dla łososia?

Należy pamiętać, że standardy zdrowia Europy nakładają drastyczne progi, których nie można przekroczyć. Jednak we wszystkich ostatnich badaniach łosoś hodowlany ma ślady tych zanieczyszczeń znacznie poniżej progów zatwierdzonych przez przepisy.

Jak możemy uniknąć znalezienia tych zanieczyszczeń w łososiu?
Ponieważ przyczyna obecności tych zanieczyszczeń leży w karmieniu łososia, w MOWI zdecydowaliśmy się przygotować paszę dla naszych ryb. Nasz łosoś jest karmiony dietą bogatą w małe ryby i warzywa, bez GMO. Ciągle sprawdzamy jej jakość i systematycznie wyeliminujemy wszelkie możliwe ślady zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w żywności morskiej dla naszego łososia. Jesteśmy jedynymi na świecie (2022), którzy przyjęli to podejście.

Mówią, że łosoś hodowlany jest niebezpieczny dla środowiska, czy to prawda?


Wręcz przeciwnie, hodowla łososia pomaga w walce z przełowieniem mórz i pozwala uniknąć negatywnego wpływu hodowli ryb na oceany i różnorodność biologiczną.

Odpowiedzialne gospodarstwa rybne działają według wzorowych procesów, które stawiają szacunek dla środowiska i dobrobyt łososia w centrum. Jak o to dbamy:

– okresowe pomiary jakości wody
– naturalna mieszanka miejsc hodowli
– niska gęstość ryb do ograniczenia stężeń zanieczyszczeń, z 97,5% wody dla 2,5% ryb w naszych zbiornikach
– okres odłogowy między każdym cyklem hodowlanym

Aby pomóc Tobie, jako konsumentowi, zorientować się która ryba jest hodowana odpowiedzialnie, wprowadzono etykiety, takie jak ecolabel lub certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council). Ta etykieta gwarantuje odpowiedzialną hodowlę i zaangażowanie w zrównoważone praktyki. ASC jest certyfikatem hodowlanym, certyfikat MSC określa odpowiedzialność połowów.

W MOWI przekraczamy standardy. Oprócz wszystkich środków podjętych w celu poszanowania środowiska i dobrego samopoczucia naszego łososia, jesteśmy również zaangażowani w zmniejszenie naszej emisji gazów cieplarnianych o 10% do 2025 r. MOWI zostało uznane za „najbardziej odpowiedzialnego producenta białka na świecie” przez COLLER Fair w 2019, 2020, 2021 i 2022 r.

Czy akwakultura nie wykorzystuje zbyt wiele antybiotyków?

Nasz norweski łosoś MOWI hodowany jest bez antybiotyków.
To samo dotyczy naszego organicznego łososia, dla którego istnieją ścisłe standardy leczenia.

Ogólnie rzecz biorąc, gdy konieczne jest leczenie, zawsze dajemy priorytet naturalnym metodom.

Czy naprawdę możemy ufać certyfikatom? To tylko marketing …

Tak, możesz polegać całkowicie na etykietach, które są wydawane przez niezależne i bardzo wymagające ciała. Certyfikat jest gwarancją konkretnych działań na rzecz planety. Certyfikat tykieta ASC, uważana za najbardziej niezawodną i wymagającą na świecie przez WWF, kontroluje ponad 150 kryteriów jakości: środowisko, paszę ryb, szacunek dla różnorodności biologicznej, jakości wody itp.

Certyfikat AB Bio jest również gwarancją jakości, a także jest bardzo surowa pod względem karmienia ryb i jakości ich środowiska. Wymaga to, aby warunki uprawy były jak najbardziej bliskie naturze.

Te certyfikaty na naszych produktach są gwarancją odpowiedzialnej produkcji łososia.

Atlantycki, Pacyficzny, Dziki, z Farmy: Jak wybrać wysokiej jakości łososia?

Łosoś atlantycki i czerwony łosoś Pacyfiku to dwa różne gatunki łososia. Łosoś atlantycki może być hodowany lub dziki, a łosoś Czerwony Pacyfiku to łosoś dziki.

Czasami pochodzenie ryb jest ważne: na przykład Norwegia, Szkocja lub Irlandia. Ważną rzeczą są warunki, w których łosoś się rozwijał. Dobry łosoś zawsze będzie pochodzić z wysokiej jakości środowiska, hodowli pełnej poszanowania przyrody i zdrowia łososia.

Kolejnym ważnym czynnikiem przy wyborze dobrego łososia jest sposób, w jaki jest przygotowywany i oczywiście tekstura, kolor i smak produktu. W przypadku wędzonego łososia sprawdź proces palenia (słowa „wędzone drewnem” wskazują na dobry sposób przygotowania). Możesz także sprawdzić wygląd mięsa, które jest jasne i gładkie, ma drobniutkie żyłki, powinieneś preferować plastry o pięknym i jednolitym jasnym różowym lub łososiowym kolorze.

Łosoś jest tłusty, czy jedzenie go jest wskazane jest zdrowia?

Łosoś to tłusta ryba, taka jak sardynki. Łosoś zawiera szereg składników odżywczych o wielkim znaczeniu zdrowotnym, które rzadko występują w innych produktach spożywczych:

Omega 3 wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Mononienasycone kwasy tłuszczowe
Witaminy A, B12, B3 i D3
Białka, w tym kolagen
Minerały (jod, selen, fosfor, miedź, żelazo i potas …)
Mikrolementy.

Francuska Narodowa Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (ANSES) zaleca spożywanie ryb dwa razy w tygodniu, w tym ryb tłustych, takich jak łosoś, z wysoką zawartością omega-3, które pomagają zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania siatkówki, układu nerwowego i mózgu.

 

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić