- Asia
- Europe
- North America
- Global
Twój łosoś w dobrym towarzystwie: co powinno mu towarzyszyć, aby było to kulinarnie idealne?
Oto kilka pomysłów na innowacyjne dodatki, które idealnie połączą się z twoim łososiem. Z odpowiednią i zrównoważoną ilością warzyw, skrobi, orzechów, ziół … zaskakujące, smaczne i zdrowe potrawy.
Jakie dodatki proponujemy dla świeżego łososia?
Świeży łosoś to delikatne i subtelne danie, którym można cieszyć z szeroką gamą dodatków: oczywiście z ryżem, ale także makaronem, warzywami i wieloma innymi dodatkami, na które dajemy tutaj Wam kilka pomysłów.
Ryż – klasyk z wieloma wariantami
Jeśli się spieszysz, nie masz pomysłów lub po prostu go uwielbiasz, ryż jest bezpieczną bazą dla twojego obiadu z łososiem (pamiętajmy o sushi!). Ten składnik, który jest jedną z najczęściej spożywanych produktów spożywczych na świecie, ma wiele wariantów, dzięki czemu można uzyskać idealną kombinację. Tutaj są niektóre z nich:
Ryż długiego ziarna (basmati lub tajski ryż) dla klasycznych przepisów w sosie
Carnaroli Rice, Arborio lub Vianole, aby ugotować risotto
Japoński biały ryż, aby zrobić sushi z surowym łososiem
Łosoś i warzywa? Do zbalansowanych przepisów.
Świeży łosoś jest również pyszny ze smażonymi, gotowanymi lub pieczonymi warzywami, puree, polentą lub owsianką. Aby uzyskać lepszy smak, możesz gotować warzywa w tym samym naczyniu co rybę, aby smaki były połączone od samego początku – pyszne!.
Jeśli chodzi o wybór warzyw, istnieje tylko jedna zasada: wybieraj świeże i sezonowe. W ten sposób będziesz w stanie w pełni wykorzystać sezoni, a także będziesz robić coś dla planety.
Makaron i ziemniaki
Makaron (najlepiej świeży) jest dostępny w wielu odmianach i kształtach i będzie doskonałym uzupełnieniem dań z łososia. To samo dotyczy ziemniaków, które, w zależności od wybranej odmiany, mogą być stosowane we wszystkich możliwych metodach gotowania i przepisach.
Pamiętajcie o tym, że każdy makaron inaczej przyjmuje smak i sos… warto wybrać taki, który przyjmie aromatyczny smak sosu!
Przyprawy i zioła
Ważne jest również, aby wybrać odpowiednie przyprawy i aromatyczne zioła, aby ulepszyć danie. Na tej stronie mówimy o przyprawach, zobaczysz, że istnieje wiele możliwych kombinacji, każda pyszna i wyrafinowana!
Najlepsze dodatki do wędzonego łososia?
Bogatszy w sól niż świeży łosoś, i z wyraźniejszym smakiem.. łosoś wędzony dobrze dogaduje się ze wszystkimi towarzyszami, o ile ich totalnie nie zdominuje.
Dlatego warto dobrać mu towarzysza, który będzie dla niego smakowym wsparciem:
Ale możesz również wybrać bardziej energetyczną kombinację, z dodatkami, które zapewniają ciekawy kontrast z solą i wędzonym smakiem łososia, takiego jak słodsze lub bardziej kwaśne owoce, na przykład owoce cytrusowe. Sztuką jest dawka tych składników o silniejszym smaku, aby nie przytłoczyć smaku i aromatu wędzonego łososia.
A co z surowym łososiem?
Surowy łosoś, który jest często spożywany jako tatar, jest idealny do przygotowywania sałatek i dań, które są ograniczone jedynie ich kulinarną kreatywnością. Można go łatwo połączyć z owocami (awokado, jabłka, marakuja…) lub z warzywami (ogórki, szalotki, cukinia, pomidory ….). W Sashimi lub Sushi surowym łososiom towarzyszy oczywiście japoński ryż, przygotowywany zgodnie z zasadami japońskiej sztuki kulinarnej.
Pamiętaj, że nie każdy produkt z łososia nadaje się do spożycia na surowo – zawsze sprawdź opis na opakowaniu.
Porozmawiajmy o chlebie.
Chleb, który zwykle towarzyszy wędzonemu łososiowi, jest oczywiście przepysznym, glutenowym sojusznikiem, którego nie należy ignorować. Istnieje wiele rodzajów chleba, które doskonale towarzyszą Twojemu łososowi, a także pozwolą ci kulinarnie podróżować po świecie.
A jeśli masz czas, zrób własny chleb! Będziesz zaskoczony, jak łatwo jest zrobić te przepisy i jak dobrze smakują.
Subtelne przyprawy
Jak przyprawiać łososia? Oczywiście według twojego gustu, unikaj tylko ekscesów, aby w jak największym stopniu szanować produkt i pozwolić mu ujawnić jego najbardziej subtelne naturalne smaki.
Owoce – pyszna część gry.
Podobnie jak w przypadku warzyw, wybierz sezonowe owoce i najlepiej wyprodukowane niedaleko domu, aby uniknąć zwiększenia śladu węglowego żywności. Niektóre przykłady przepisów: