- Asia
- Europe
- North America
- Global
Oto wybór win białych, różowych i czerwonych, które najlepiej towarzyszą wszystkim Twoim przepisom z łososiem świeżym i wędzonym.
Jakie wino połączyć ze świeżym i wędzonym łososiem?
Idealne parowanie między winem a jedzeniem jest najważniejszym aspektem udanego posiłku. Łosoś jest wymagającym daniem o delikatnej konsystencji, smaku i o różnorodnych aromatach, w zależności od tego, jak jest przygotowany. Jeśli chcesz zachwycić, a nawet zaskoczyć swoich gości, oto kilka wskazówek dotyczących parowania win, które MOWI zaleca, oczywiście z umiarem.
Parowanie win i żywności, subtelny związek smaków i aromatów
Aby znaleźć właściwy rocznik i rodzaj wina, należy pamiętać, że wino i jego aromaty muszą podkreślać, towarzyszyć i wzmocnić smak potrawy, nie przytłaczając go. W przypadku zarówno świeżego łososia, jak i wędzonego łososia, ryby już bogatej w smak, równowaga, którą można znaleźć, jest zatem subtelna i będzie również zależeć od metody wybranej: grillowanej, upieczonej, na parze, papilote …
Znaczenie równowagi dania jako całości
Ponadto, sos również wpływa na parowanie: na przykład sos oparty na świeżym śmietanie będzie wymagał klasycznego białego wina bardziej, niż czerwonego. W przypadku pikantnego dania czerwone wino może zaoferować nam zaskakującą kombinację.
Odkryj nasze wskazówki dotyczące przyprawiania łososia i wyboru najlepszego wina.
Szampan i wędzony łosoś, jak parować wina gazowane?
Wreszcie… nie pomylisz się, parując wędzonego łososia z szampanem Grand Cru. Tak, ale inne bardziej zaskakujące kombinacje niewątpliwie zachwycą twoje podniebienie.
Oczywiście… wina białe
Z filetem łososia, pieczonym łososiem lub łososiem na patelni, klasyczne jest podawanie wina białego określanego jako “młode”. To delikatnie aromatyczne wina, które przyniosą świeżość degustacji i zapewnią dobrą równowagę delikatnemu i słodkiemu łososiowi.
Oto niektóre wytrawne białe wina które świetnie współgrają ze świeżym filetem łososia:
Pouilly-fuissé, wielki burgundzkie białe, z bogatymi i mineralnymi nutami, wybór koneserów o doskonałej równowadze między kwasowością a elastycznością.
Pouilly wędzone, pochodzące z Loire, nie mylmy go z poprzednim, z subtelnymi i dymnymi nutami, idealne do grillowanego fileta z łososia
Riesling, świetny klasyk z łososiem, alzackie wino z piękną świeżością, lekko owocową, wszystko utrzymujące finezję i żywotność. Niezrównany akompaniament dla lekko zrumienionego łososia dotkniętego koperkiem.
Białe Sancerre, kolejny świetny klasyk do łososia, bardziej “nerwowe” wino, z kwiatowymi i subtelnie mineralnymi nutami.
Niektóre białe wina z wędzonym łososiem
Wytrawne i żywe białe wina dobrze pasują rownież do wędzonego łososia i jego subtelnego aromatu. Ale aby być bardziej oryginalnym, możliwe jest również sparowanie wędzonego łososia z niektórymi słodszymi winami, takimi jak owocowy, świeży i pełny Monbazillac. Wreszcie, w przypadku miłośników wędzonych win, szary pinot Alsatian również dobrze pasuje do wędzonego łososia.
Aby od czegoś zacząć, po prostu wypróbuj nasze przepisy łososia w towarzystwie Rieslinga.
Czy możemy odważyć się na wino różowe?
To bardzo nieoczekiwane połączenie z łososiem, ale różowym winom nie brakuje zalet. By podbić smaki Prowansji i grillowanego łososia, wybierz wytrawne i świeże wina różowe.
Niektóre wina różowe, które świetnie grają z łososiam:
Różowy Côte de Provence, ze względu na świeżość, dobrze pasuje do świeżo posiekanego łososia.
Rosé Côtes du Roussillon, po pikantnej stronie, wzmacnia smak fileta łososia bez przeciążenia go.
Wędzony łosoś i wina różowe to idealne połączenie
Połączenie kolorów i smaków, świeże i delikatne różowe różowe będzie doskonałe połączeniem z wędzonym łososiem, gdy służy jako przystawka lub starter.
Bandol, okrągłe różowe, hojne i wyrafinowane, z lekko pikantnymi aromatami, dla zaskakującego parowania.
Różowy Ajaccio: owocowy, drobno kwaśny, bardzo przyjemny i świeży.
Od czego zacząć? Od przepisu z MOWI z wyrafinowaną różą Bandol, aby przeżywać wrażenia smakowe w kolorach Prowansji.
Ryba i wino czerwone – znak oryginalności.
Tak, można sparować czerwone wino z łososiem. Wybierz delikatne, i owocowe czerwone wino, z dobrą kwasowością i małą taniną. I najlepiej, aby towarzyszyło łososiowi z grilla, patelni lub łososiowi wędzonemu, a nawet łososiowi gotowanego w pikantnym bulionie.
Wybór czerwonych win, które schlebiają łososiowi:
Krowses-hermitage, z doliny Rhone, dla silnego kontrastu, to wino z odmiany winogron Syrah, które da nam aromaty czerwonych owoców.
Pinot Noir z Alzacji, delikatny, okrągły i pikantny, idealny do grillowanego łososia.
Zacznijcie od Pinot Noir!