- Asia
- Europe
- North America
- Global
Którego łososia wybrać?
Dobrego… 🙂 łosoś, świeży lub wędzony, jest zdrowym posiłkiem o wyjątkowym smaku ale warto wybrać łososia, który jest unikalny oraz takiego, który jest dobry dla planety. To są nasze wskazówki!
Świeży, czy wędzony? Jaki łosoś na jaką okazję?
Istnieje tysiąc przepisów na przygotowanie łososia oraz tysiąc i jedną specjalne okazje, aby go zjeść. Niezależnie od tego, czy wolisz świeże, czy wędzone, łosoś nigdy nie będzie smakował tak dobrze, jak wtedy, gdy pozwolono mu rosnąć w najlepszych warunkach.
Czasami ludzie koncentrują się na pochodzeniu ryb: Norwegii, Szkocji lub Irlandii, ale w rzeczywistości tak naprawdę nie ma znaczenie, skąd przypłynął łosoś. Dobry łosoś zawsze będzie pochodzić z wysokiej jakości środowiska które pełne jest poszanowania przyrody i jego zdrowia.
Jak wybrać łososia pierwszej klasy?
Wybór odpowiedzialnie hodowanego łososia hodowlanego oznacza zapewnienie mu:
Czy ważne jest to, co je łosoś?
Dobrze hodowany łosoś korzysta ze specjalnej diety. W naturze łosoś żywi się małymi rybami i krewetkami, które nadają jego mięsu łososiowy kolor. W MOWI sami przygotowujemy jedzenie dla naszego łososia:
A ponieważ jesteśmy bardzo wymagający, starannie eliminujemy wszystkie ślady zanieczyszczeń w karmie naszego łososia.
Czy łosoś powinien czuć się jak ryba w wodzie?
Dobrze wyhodowana ryba będzie miała odpowiednią ilość czasu na wzrost i dużą przestrzeń do pływania w zdrowej, arktycznej wodzie. Woda jest regularnie przez nas kontrolowana. W naszych penach utrzymujemy stosunek 97,5% wody i 2,5% ryb. Łosoś rośnie i rozwija się w najlepszych warunkach środowiskowych. Gwarantuje to Wam ososia o najlepszym smaku.
Łosoś atlantycki, czy pacyficzny?
Termin „łosoś atlantycki” odnosi się do gatunku, a nie do geograficznego obszaru produkcji. Naukową nazwą łososia atlantyckiego to Salmo Salar, który ma bardzo smaczne mięso. Termin „łosoś Pacyfiku” odnosi się do gatunku oncorhynchus, który ma trochę bardziej zbite, mniej sprężyste mięso. Dlatego “atlantycki” i “pacyficzny” odnoszą się do dwóch różnych gatunków łososia o różnych cechach.
Łosoś atlantycki znajdujący się w sklepach jest zwykle rybą hodowlaną, ponieważ gatunek ma niewiele z natury. Z drugiej strony, przy zakupie łososia na Pacyfiku, zwykle kupujesz rybę złapaną na wolności. Aby wybrać rybę ze zrównoważonego połowów, poszukaj etykiety MSC.
Czy ważne jest to, jak krojony jest łosoś?
Dobry produkt zawsze skorzysta na specyficznym cięciu, opatem o wieloletnie tradycje.
W przypadku łososia wędzonego zawsze wybieraj równe plasterki, bez brązowego mięśni, bez tłuszczu, bez kości … one krojone bez uprzedniego zamrażania, jednorodne, gęste i smaczne.
A co ze świeżym łososiem? W zależności od metody gotowania i wybranego kawałka należy zwrócić uwagę na cięcie, aby kawałki wycięte były z najsmaczniejszej części ryby – tak, jak MOWI.
Czy mrozić rybę?
Aby zachować świeżość, autentyczny smak i teksturę, dobry łosoś nigdy nie powinna być zamrożony, ani w celu transportu ani ułatwienia obróbki. W MOWI uważamy za sprawę honoru przygotowywanie naszych ryb bez konieczności ich zamrażania.
Zwróć uwagę na opakowanie
Nasze opakowania są przezroczyste, abyś wiedział, co kupujesz, a także łatwe do zamknięcia ponownie – to gwarantuje świeżość produktu i ważne utrzymania jakości łososia w Twojej lodówce.
Jaki kolor i smak ma dobry łosoś?
Kolor łososia bierze się z tego, co je. Jego mięso nie jest ani czerwone, ani pomarańczowe, jest potężnym, jasnym i pysznym różowym kolorem – dlatego nazywamy go łososiowym. Łosoś powinien mieć jednolity kolor, drobno pasiasty z białymi liniami – te przekładki tłuszczowe wskazują na to, czy łosoś był dobrze odżywiony.
W ustach łosoś powinien być jędrny, ale miękki, tak, jakby lekko się rozpływał.
Po uwędzeniu nadal powinien dominować smak łososia, z odrobiną soli i subtelnym smakiem.
Jak sprawdzić jakość łososia?
Aby upewnić się, że wybierzesz łososia, który został wychowany w najlepszych możliwych warunkach, poszukaj certyfikatów na opakowaniu: ASC, MSC, RSPCA, Organic – to są gwarancje jakości. Wydane przez niezależne organy, certyfikaty te nakładają na hodowców ścisłe i bardzo restrykcyjne wymagania.
Etykieta ASC jest najbardziej wymagająca i niezawodna na świecie: ponad 150 kryteriów jakości gwarantuje jakość środowiska i warunków uprawy, szacunek dla różnorodności biologicznej, jakości wody i szacunku do dna morskiego.
W MOWI naszym ambicją jest bycie jeszcze bardziej odpowiedzialnymi, niż wymagają tego od nas certyfikaty. Z tego powodu grupa MOWI została wybrana jako najbardziej odpowiedzialny rolnik na świecie przez indeks Coller Fairr we wrześniu 2019, 2020, 2021 i 2022 r.