Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Jakimi przyprawami przyprawiać łososia?

Idealne przyprawy do łososia


Łosoś doskonale broni się w szerokiej gamie kombinacji smaków, w tym pikantnych. Przyprawy Wschodu i Azji, jako królowe egzotycznych i bogatych smaków pomagają tworzyć cudownie egzotyczne potrawy. Curry, imbir, anyż lub trawa cytrynowa… doskonale wpłyną na smak MOWI.

Subtelne akcenty przypraw

W kuchni przyprawy kolororują, dopachniają i ulepszają.

Nasze ulubione: trawa cytrynowa dla świeżości, imbir dla subtelności ale i ostrości, szafran dla bogactwa, cynamon dla oryginalności, Pieprz Espelette i wędzona papryka dla silnego charakteru.

Czy doprawiać łososia smakami Azji?

Spójrzmy w stronę stronę klasyków przepisów indyjskich, pakistańskich lub tajskich: curry z łososia z mlekiem kokosowym, podawane z białym ryżem basmati. Nieoczekiwana kombinacja, bo spodziewalibyśmy się jagnięciny lub sera paneer… ale działa, i pokazuje Twoją kreatywność w kuchni.

Zaskocz swoich gości przepisem na karmelizowanego łososia z miodem i sosem sojowym, o smaku trawy cytrynowej i imbirowej. Zabierz ich w podróż do kolorowych, słodkich i pikantnych smaków!

Czy dodawać pieprz do łososia?

Oczywiście, pieprz podkreśla smak zarówno surowego i wędzonego MOWI. Weź też pod uwagę jak duża jest rodzina roślin pieprzowatych: możesz wybrać pieprz czarny, zielony, czerwony, biały… każdy o lekko innym smaku. Nie zapominajmy o pieprzu syczuańskim!

Ważne jest, żeby nie przesadzić z pieprzem, chociaż widzieliśmy też przepisy na łososia w panierce… z pieprzu.

A co, jeżeli chcę przyprawić łososia delikatniej?

Świeża kurkuma dodaje lekko “łaskoczącego” smaku, aromatyczny imbir da łososiowi lekki smak cytrusowy, a kolendra doda pysznego smaku Orientu, kojarzącego się z Tajlandią (chyba, że należysz do tych, którym kolendra smakuje mydłem – wtedy użyj pietruszki). Do łososia Tataki możesz użyć ich w połączeniu z łagodnym curry. Wymieszaj je z kilkoma łyżkami sosu sojowego, dodaj zest z limonki i odrobinę oleju sezamowego, a otrzymasz delikatną i bardzo przyjemną marynatę.

Dla odważnych: dodaj zielony anyż.

Jak zrobić dobrą marynatę do łososia?

Aby marynata odniosła sukces, zacznij od najprostszej, i po prostu nie przesadzaj: jedna łyżka oliwy z oliwek lub sezamu na łyżeczkę przypraw. Mieszanka imbiru i kolendry, kilka kropli cytryny, pozwól łososiowi zamarynować się przez około dziesięć minut. gotowe.

Ale możesz też pozwolić swojej wyobraźni szaleć: dodaj łyżkę miodu lub syrop klonowego lub sos sojowy…

Jakich mieszanek przypraw używać do łososia?

Nie używalibyśmy mieszanki do ziemniaków, ale może nie mamy racji :).
Mieszanki Colombo i Tandoori dobrze pasują do łososia. W przypadku Colombo możesz przygotować filety z łososia w piekarniku w klasyczny i prosty sposób. Skorzystaj z czasu marynowania, aby usmażyć małe warzywa w woku, doprawić własną mieszanką przypraw i odrobiną kremu fraîche lub mleka kokosowego..

Mieszaninę tandoori można zastosować do wzmocnienia smaku łososia pieczonego: wymieszaj przyprawy tandoori z łyżką oliwy z oliwek i odrobiną soku z cytryny, nałóż mieszankę na łososia i piecz. Podawaj z ryżem basmati – to pyszny posiłek o smaku indyjskim.

Przyprawy, czy zioła, co wybrać?

W wielkiej tradycji francuskiej kuchni gastronomicznej do ryb najlepiej pasuje sos Beurre Blanc, przyprawiony kilkoma dobrze znanymi aromatycznymi ziołami, takimi jak szczaw, tarragon (tzw. Francuski estragon), pietruszka itp.

Jeśli nie chcesz używać przypraw, wybierz świeże zioła: koperek z łososiem to idealna para, zachwycająca podniebienie, szczególnie z łososiem wędzonym. Ale możesz także pozwolić sobie na aromatyczne dodatki, takie jak mus z cukinii, morele lub rozmaryn.

 

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić