Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Jak oprawiać łososia: 4 wskazówki i techniki

Aby poprawnie oprawić łososia, zacznij od usunięcia głowy, a następnie, ostrym nożem, podnieś filety ….

Jak oprawić łososia: sztuka detali

Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować całego łososia w domu, czy też chcesz wyciąć pyszne kawałki łososia, tutaj masz wszystko, co musisz wiedzieć o oprawianiu łososia.

Cięcie całego łososia, nasze profesjonalne wskazówki i techniki

Piękny krój łososia jest dopracowany do ostatniego szczegółu. Z cierpliwością, dobrym nożem i odrobiną praktyki możesz sam przygotować całego łososia.

Wskazówka 1: należy szanować swój produkt

W kuchni nie ma nic bardziej frustrującego niż posiadanie dobrego produktu i niewiedza, co zrobić. Aby dobrze przygotować całego łososia, musisz poświęcić czas, aby go ostrożnie przeciąć. Dla precyzyjnego cięcia licz około 15 do 20 minut, jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z łososiem.

Szacunek do produktu oznacza również wiedzę, jak korzystać z wszystkich części ryby. Pomyśl o tym… głowę łososia można użyć do przygotowania bulionu rybnego lub zupy!

Wskazówka 2: Dobry kucharz używa odpowiednich narzędzi

Aby czysto oprawić całego łososia, będziesz potrzebować kilku podstawowych narzędzi:

Dobry, bardzo ostry nóż filetowy lub rybny. Na rynku znajduje się szeroka gama noży, z których niektóre mają ostrze “plastra miodu”, aby zmniejszyć przyczepność produktu, co ułatwia wycinanie cienkich plasterków. Do filetowania wybierz ostry nóż, który jest większy niż ryba.
Deska do krojenia wystarczająco duża, aby zmieścić całego łososia.
Jedna lub dwa czyste szmatki do regularnego czyszczenia ostrza.
Rękawiczki jednorazowe, aby utrzymać pracę w czystości.
Nóż do kości i koniecznie – dużą pincetę.

Wskazówka 3: Precyzyjne cięcie

Teraz nadszedł czas na cięcie. Łosoś jest już wypatroszony, więc nie musisz się tym martwić.

Najlepszą zasadą wycięcia pięknych filetów z łososia jest dokładność. Oto jak to zrobić, w kolejności:

Krok 1: Głowa.

Wyjmij głowę z łososia. Aby to zrobić, narysuj linię od skrzela do małej przedniej płetwy, a następnie przekrój pod kątem, aby utracić mało mięso.

Krok 2: Podnieś pierwszy filet.

Teraz będziesz pracować na tyłach łososia.

Wytnij cienkie plastry od głowy do ogona. Aby to zrobić, przesuń ostrze po mięsie, aż znajdziesz kręgosłup łososia. Następnie delikatnie pokrój mięso wzdłuż krawędzi, aż do ogona ryby. Zrób to stopniowo, sprawdzając po kilku krokach, aby zapewnić czyste cięcie. Twój nóż musi być idealnie ostry.
Teraz możesz podnieść pierwszy stek.

Krok 3: Podnieś drugi filet

Po podniesieniu pierwszego filetu powinieneś być w stanie łatwo zlokalizować kręgosłup. Przesuń płaskie ostrze po nim i pokrój do ogona łososia, aby go usunąć. To będzie drugi stek. Następnie możesz przyciąć filety, usuwając części tłuszczowe i kości wzdłuż pleców i brzucha ryby.

Wreszcie, na środku filetu, zauważysz kilka dużych ości: usuń je szczypcami rybnymi lub dużymi pincetami.

Krok 4: Zdejmij skórę lub utrzymuj ją?

Jeśli chcesz usunąć skórę z filetów, możesz to zrobić ostrożnie, przesuwając ostrze między mięsem a skórą, gdy łosoś będzie leżał skórą do deski.

Jeśli jednak chcesz przygotować filety w postaci kostek lub usmażyć je na patelni, możesz zostawić skórę.

Wskazówka 4: Bezproblemowe fileciki

Najłatwiejszym sposobem domowym jest pokrojenie filetów łososia na kawałki. Spróbuj je równomiernie wyciąć, wtedy równomiernie się ugotują.

Spróbuj innych sposobów cięcia łososia::

Pavé, wycięty bezpośrednio z filetu
stek, odcinek cięcia w poprzek całej ryby

Łosoś MOWI nigdy nie jest zamrażany i jest świeży. Nasz łosoś jest cięty przez doświadczonych profesjonalistów, ponieważ chcemy zachować smak, świeżość i jakość produktu przede wszystkim.

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić