- Asia
- Europe
- North America
- Global
Dla tych, którym ciągle mało smaku naszego ręcznie solonego i wędzonego w bukowym dymie łososia MOWI mamy duże opakowanie plastrów wędzonych na zimno. Smacznego!
Łosoś atlantycki (Salmo salar) wyhodowany w Norwegii.
Składniki: łosoś atlantycki 97%, sól morska.
Gotowy do spożycia. Dodaj do ulubionego makaronu, sałatki, kanapki... wedle smaku!
MOWI to unikalna odmiana łososia – nie ma na świecie drugiej odmiany o takim pysznym DNA. O unikalność MOWI dbamy od ponad 50 lat – to wtedy wyłowiliśmy najsilniejsze i najsmaczniejsze łososie z dorzecza rzeki Vosso w Norwegii, by dały początek rodowi MOWI.
Wierzymy, że świeżość to największa zaleta łososia – dlatego przygotowujemy MOWI w Polsce, aby jego droga na Wasze talerze była jak najkrótsza. Od razu po połowach w Norwegii transportujemy świeże ryby do naszych przetwórni w Ustce, skąd wyruszają w drogę do sklepów w całej Polsce.
Łososie MOWI solimy ręcznie z wielką starannością – zgodnie z wieloletnimi tradycjami. Następnie wędzimy je w delikatnym, bukowym dymie, by uzyskały idealny smak godny nazwy MOWI… i Twoich pysznych potraw. Nie spieszymy się – dobre rzeczy muszą trwać – dlatego dajemy im czas, by dym z drewna bukowego miał czas przeniknąć je całe.
Oryginalność MOWI przekłada się także na jego kolor i smak – MOWI rozpoznasz po pięknym nasyconym, równym kolorze i delikatnym smaku, a wyraźny marbling, czyli marmurkowanie, które świadczy o wysokiej zawartości tłuszczu mówi nam, że nasze łososie doskonale przyjmują smak przypraw i marynat – by być jeszcze bardziej pysznymi.
Łososie MOWI mają o 20% więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwasy Omega-3 wspomagają pracę mózgu oraz działają dobrze na nasz układ odpornościowy i krwionośny. Nasze łososie mają też mnóstwo witamin, minerałów i kolagenu! MOWI jest dobry dla planety, dobry w smaku, i dobry dla naszego ciała!
MOWI dostępne w Polsce pochodzą prosto z przejrzystych i czystych wód Norwegii. To właśnie tam, pomiędzy malowniczymi fiordami dbamy o MOWI – od małego do pysznego – dbając o to, by rozwijały się bezstresowo, zgodnie ze swoją naturą, mając mnóstwo miejsca do pływania.
Nasze opakowania zaprojektowane są tak, by było Wam jak najwygodniej zacząć kulinarną przygodę z MOWI. A dodatkowo… zredukowaliśmy do minimum ilość plastiku w naszych opakowaniach, a 92% ich objętości wykonane jest z przetworzonego, bezpiecznego plastiku PET. Dbamy o Ziemię!
Wszystkie nasze zakłady w Norwegii posiadają certyfikat ASC – aby go uzyskać, musieliśmy spełnić ponad 150 restrykcyjnych warunków dbania o morze i jego mieszkańców, środowisko naturalne, bioróżnorodność i odpowiedzialną produkcję. Musieliśmy także udowodnić, że dbamy o morze oraz o ludzi wokół nas. Czwarty rok z rzędu MOWI zostało wybrane najbardziej odpowiedzialnym producentem białka wg. Coller Fairr.