Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Czym jest łosoś hodowlany?

Czy masz pytania dotyczące hodowli łososia?

Hodowla łososia rodzi wiele pytań. Jakie są warunki życia ryb? Co jedzą łososie? Jaki jest wpływ hodowli na środowisko? W tych wszystkich kwestiach uważamy, że konsumenci zasługują na świadome i prawdziwe odpowiedzi. W MOWI mamy zdecydowanie ekologiczną i odpowiedzialną wizję hodowli łososia. Dzieje się tak przede wszystkim, ponieważ każdego dnia szukamy i znajdujemy rozwiązania, które pozwalają nam hodować łososie lepiej. Dla planety, dla zdrowia i smaku.

Nasza definicja hodowli łososia

Podobnie jak w każdej czynności, nie ma jednego sposobu wychowywania łososia, każdy różni się w zależności od samych hodowców. Pomimo tych różnic, możliwe jest uzgodnienie szeregu atrybutów związanych z hodowlą łososia:

Wyszukiwanie i wybór najlepszych dostępnych szczepów, głównie gatunków łososia atlantyckiego.

  • Monitorowanie inkubacji jaj;
  • Ustanowienie warunków sprzyjających wzrostowi łososia i zapobieganiu chorobom;
  • Żywienie dostosowana do etapów rozwoju łososia;
  • Ustanowienie siedliska złożonych początkowo ze słodkiej wody (1 do 2 lat), a następnie słonej wody;
  • Ustalenie wieku dojrzałości łososia na od 2 do 3 lat.

Mity na temat hodowli łososia

Aby lepiej zrozumieć nasze przekonania na temat hodowli łososia, spójrzmy na niektóre z mitów:

Czy akwakultura zagraża przetrwaniu gatunku łososia?

Nie. Obecnie 90% łowisk morskich jest nadmiernie eksploatowanych lub w pełni wykorzystanych, co stanowi ryzyko wyczerpania lub wyginięcia gatunków ryb. Dlatego zrównoważona i odpowiedzialna akwakultura staje się koniecznością zaspokojenia rosnącego zapotrzebowania na ryby, jednocześnie zachowując szacunek do naszej planety.

Akwakultura jest bezużyteczna, ponieważ zapotrzebowanie jest w dużej mierze pokryte tradycyjnymi połowami.

Nie. Spożywanie łososia i owoców morza rośnie na całym świecie, a hodowla ryb jest niezbędna do zaspokojenia obecnego popytu. Populacja na świecie wzrośnie o 2 miliardy ludzi do 2050 r. Konieczne jest wynalezienie i promowanie zrównoważonych form hodowli zwierząt gospodarskich, które szanują planetę – w tym ryb.

Jeśli chodzi o zwierzęta gospodarskie – nie ma żadnych zasad i dlatego nie ma żadnych gwarancji.

Nie, całkiem przeciwnie. Hodowla ryb i hodowla łososia jest jednym z najbardziej monitorowanych i regulowanych działań na świecie. Niektórzy hodowcy, tacy jak MOWI, postanowili stosować normy ostrzejsze, niż ograniczenia regulacyjne, narzucając jeszcze surowsze specyfikacje niż ustawodawstwo krajowe i międzynarodowe (ASC, ekologiczne …).

Hodowla ryb obejmuje przeludnienie w małych zbiornikach.

Nie. Hodowcy ryb starają się dać rybom jak najwięcej przestrzeni, aby były one jak najbliżej ich naturalnego siedliska, a tym samym promują ich wzrost. Na przykład w MOWI nasze stawy składają się z 97,5% wody i 2,5% łososia, aby ryby mogły swobodnie rosnąć.

Hodowla łososia jest poważnym problemem dla globalnego ocieplenia, podobnie jak rolnictwo.

Nie, ślad węglowy hodowli łososia jest 3,5 razy niższy niż ślad hodowli czerwonego mięsa/kg. Aby pójść dalej, MOWI postanowił również zmniejszyć emisję CO2 o 10% do 2025 r.

Skąd pochodzi łosoś hodowlany?

Głównym kraje produkującym łososia atlantyckiego są Norwegia, Chile, Wielka Brytania i Kanada, które razem stanowią 93,7% światowej produkcji. Hodowla łososia jest obecna w innych krajach, ale na dużo mniejszą skalę:

  • Dania (Wyspy Faroe)
  • Australia
  • Stany Zjednoczone
  • Irlandia
  • Francja
  • Islandia.

W MOWI nasz świeży łosoś jest hodowany w Norwegii, a nasz łosoś wędzony jest hodowany w Norwegii, Irlandii i Szkocji.

Jak wybrać łososia hodowlanego?

Wybierając łososia hodowlanego, ważne jest, aby wziąć pod uwagę kilka kryteriów, które znacznie wpływają na jakość produktu:

Karma dla ryb.

  • W MOWI karmimy tylko naszego łososia naturalnym jedzeniem, które sami produkujemy;
  • Jakość opieki, jaką otacza się łososie;
  • Jakość wody otaczającej ryby, i dostępna przestrzeń rybom;


Zamrażanie przed przygotowaniem.

Zamrażanie nie jest opcją dla naszego łososia MOWI, ponieważ jest bardzo szkodliwe dla tekstury i smaku produktu końcowego.

Aby pomóc Ci wybrać łososia – nadal najlepiej polegaj na etykietach jakościowych, które poinformują Cię o wszystkich certyfikatach danej ryby.

 

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić