- Asia
- Europe
- North America
- Global
Czy wiesz, że istnieje kilka gatunków łososia?
Wszystkie należą do rodziny łososia, która z kolei podzielona na różne „gatunki”, jak nazywają je biolodzy: rodzaj Salmo i rodzaj Oncorhynchus.
Łosoś atlantycki, łosoś pacyficzny, ocean różnic
Łosoś, wędzony lub świeży, który najczęściej spożywamy, to łosoś atlantycki lub (pod jego naukową nazwą) Salmo Salar. Jest to jeden z największych gatunków z rodzaju Salmo.
Łosoś jest również sprzedawany pod nazwą „łososia pacyficznego”. Łosoś pacyficzny jest odławiany z oceanów i mórz, i pod tą nazwą w rzeczywistości istnieje kilka gatunków łososia, wszystkie należące do rodzaju oncorhynchus: różowy łosoś, czerwony łosoś, srebrny łosoś lub “prawdziwy” łosoś. Są to łososie mniejsze i o innym smaku niż łosoś atlantycki.
W MOWI hodujemy łososia atlantyckiego od ponad 50 lat.
Salmo Salar, kim jesteś?
Łosoś atlantycki, nazywany „królem ryb”, był spożywany przez człowieka od czasu paleolitu. Jak każdy łosoś, te wysoce migracyjne ryby rodzą się w rzekach i dojrzewają w morzu.
Łosoś atlantycki, duże ryby o aerodynamicznym ciele, mogą ważyć ponad 30 kg jako dorosły osobnik i mierzyć do 1,50 m. Rozpoznajemy je po srebrnym kolorze, czasem z niebieskawymi odbiciami, nakrapianymi czarnymi kropkami i po wklęsłej płetwie ogonowej. Nie należy mylić ich z pstrągiem morskim, który należy również do rodzaju Salmo i ma bardzo podobny wygląd.
Od rzeki do morza: cykl życia między wodami
Łosoś Atlantyku rodzi się w wodzie słodkiej. W naturze jaja składa jesienią, a wykluwają się wiosną. Potomstwo łososia rośnie przez dwa lub trzy lata w rzece, na płytkich obszarach, zanim przeprowadzi się do oceanu, gdzie nadal rośnie – od roku, do trzech lat.
Kiedy staje się dorosły, łososie płyną rozmnażać się do rzeki, w których się urodziły. Wiele z nich umrze w trakcie tego procesu, zaraz po tarłe. A cykl będzie mógł się rozpocząć od nowa.
Ta spektakularna migracja w górę rzeki czyni łososia atlantyckiego fascynującą rybą: umie pływać bardzo szybko i skakać bardzo wysoko, aby pokonać przeszkody, takie jak wodospady. Jego zdolność do nawigacji i powrotu do miejsc tarła nadal interesuje naukowców.
Atlantyk, morze z którego pochodzi Salmo Sala
Naturalny zasięg łososia atlantyckiego pierwotnie rozszerzył się przez Ocean Północnoatlantycki, od zatoki Hudson w Stanach Zjednoczonych po Portugalię na południu, przechodząc przez Grenlandię, Wyspy Faroe i na półwysep Kola w Rosji, w zachodniej Finlandii.
Przez długi czas morza obfitowały w ten gatunek. Znajdowaliśmy go w rzekach większości krajów graniczących z Północnym Atlantykiem, oczywiście w Norwegii, ale także w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych i innych miejscach w Europie, w tym we Francji, gdzie na Loire jest jeszcze kilkaset osobników.
Wędkarstwo, sztuczna zarządzanie rzekami (betonowe brzegi, tamy), zmiany klimatu i zniknięcie lub degradacja ich naturalnego siedliska stopniowo zmniejszyły dzikie populacje łososia atlantyckiego.
Obecnie 93% łososia atlantyckiego spożywanego na świecie pochodzi z hodowli. Zrównoważona produkcja, w odpowiedzialnych gospodarstwach rybnych, jest zatem zrównoważonym rozwiązaniem dla utrzymania spożywania łososia atlantyckiego, bez zagrażania dziko żyjącym osobnikom.
Łosoś hodowany w MOWI jest hodowany głównie w norweskich fiordach oraz na wybrzeżach szkockich i irlandzkich. Gatunek ten jest również hodowany na wybrzeżu chilijskim, gdzie warunki życia są porównywalne z warunkami Północnego Atlantyku.
Co znajduje się w menu łososia atlantyckiego?
W naturze łosoś atlantycki jest drapieżnikiem. Małe łososie żywią się małymi owadami w rzece. Dorosłe ryby w oceanie żywią się małymi rybami i skorupiakami, takimi jak krewetki. To daje im charakterystyczne różowe mięso.
Łosoś Atlantyku ma wiele korzyści zdrowotnych:
Hodowla łososia atlantyckiego – co musisz wiedzieć?
MOWI hoduje łososia atlantyckiego od ponad 50 lat i zapewnia swoim rybom warunki życia zgodne z ich potrzebami – blisko ich natury.
Na naszych gospodarstwach małe łososie rodzą się w słodkiej wodzie, jak w naturze, a następnie rosną w słonej wodzie, w przystosowanych słodkowodnych zbiornikach. Zasolenie wody, prądy morskie i temperatura w norweskich fiordach są idealne dla łososia atlantyckiego.
W MOWI, łosoś hodowlany ma wystarczająco dużo miejsca, aby pływać i rozwijać się. W MOWI każ∂y zbiornik ma 97,5% wody i 2,5% ryb.
Nasz łosoś hodowlany ma również czas na spokojny rozwój, tak, jak w naturze. MOWI spędza średnio 2,5 roku w wodzie, zanim zostanie odłowiony. Szanujemy jego naturalny cykl życia
Nasz łosoś jest karmiony starannie wybranymi owocami morza, małymi rybami i warzywamia. Systematycznie czyścimy żywność naszych ryb z jakiegokolwiek śladu zanieczyszczenia pochodzenia ludzkiego.
W MOWI bardzo dbamy o przygotowanie karmy naszego łososia atlantyckiego aby hodować wysokiej jakości ryby, bogate w Omega 3 i 6 i całkowicie zdrowe.
Uważamy, że odpowiedzialna i wysokiej jakości hodowla jest zrównoważoną alternatywą dla konsumpcji łososia atlantyckiego.