Mini placki ziemniaczane z łososiem, jogurtem i chrzanem
Mini placki ziemniaczane z łososiem, jogurtem i chrzanem

Kolacja

Mini placki ziemniaczane z łososiem, jogurtem i chrzanem

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

ziemniaki – 3-4 sztuki (starte na grubych oczkach)

jajko – 1 sztuka

mąka pszenna – 1 łyżka

cebula – 1 łyżeczka (posiekana)

sól, pieprz

olej do smażenia

sos:

gęsty jogurt – 0,5 kubka

chrzan – 1 łyżka

koperek  – 1 łyżeczka (posiekany)

Mini placki ziemniaczane z łososiem, jogurtem i chrzanem

Placków ziemniaczanych nikomu przedstawiać nie trzeba. Zazwyczaj nikogo nie trzeba też na nie namawiać – kochamy je wszyscy! To nasze dobro narodowe, klasyka polskiej kuchni i smak dzieciństwa – ale nie każdy wie, że często jadali je rybacy nad Bałtykiem. Tym bardziej miło jest nam zaprezentować ten nowy przepis na nieziemsko pyszne, mini placki ziemniaczane z łososiem. Są naprawdę mini, ale za to mają maxi smak i mega apetyczny wygląd! Spróbujcie ich już teraz – to czyste, łososiowo-ziemniaczane dobro!

Sposób przygotowania: 

  1. Podobno szefem kuchni nie zostaje się bez pleców. Placów? A może placków ziemniaczanych?. Nie stresujmy się tym, i wdróżmy zasadę, że dla chcącego nic trudnego!  Dziarsko zabieramy się za tarcie (surowych i obranych) ziemniaków, na grubych oczkach tarki. 
  2. Starte ziemniaki mieszamy z solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut. Możemy nieco przechylić miskę z ziemniakami, żeby usprawnić proces oddzielania nadmiaru soku. Po chwili odlewamy wody zebraną w misce, dodatkowo odsączamy ziemniaki ręką i sięgamy po resztę składników.
  3. Do naczynia z odsączonymi ziemniakami wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i dodajemy posiekaną cebulę. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem – uważamy jednak, żeby nie przesadzić z przyprawami.
  4. Czas rozpocząć nasze ziemniaczane czary–mary i zamienić niepozorną masę w złote i chrupiące mini placki ziemniaczane z łososiem. W tym celu rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. 
  5. Bezpośrednio przed smażeniem możemy jeszcze raz przemieszać masę ziemniaczaną. Porcje masy nakładamy na rozgrzany olej i delikatnie rozprowadzamy tak, aby powstał kształtny, miły dla oka placek. Przyjmijmy, że jedna porcja to jedna pełna łyżka stołowa. 
  6. Placki ziemniaczane zawsze należy smażyć na średnim ogniu, przez ok. 2-3 minuty, aż uzyskają legendarny złoty kolor. Wtedy przewracamy je drugą stronę i powtarzamy smażenie. Pamiętajcie – potrzeba czasu, żeby placki były chrupiące. Nie forsujcie ich na zbyt dużym ogniu, bo bardzo łatwo można je spalić.
  7. Po wysmażeniu placki należy odsączyć z nadmiaru tłuszczu. W tym celu układamy je na ręczniku papierowym i delikatnie dociskamy od góry, także za pomocą ręcznika. 
  8. Czas na dodatki! W małym naczyniu mieszamy jogurt z chrzanem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  9. Na odsączonych placuszkach układamy plastry łososia MOWI, dodajemy sos i posypujemy koperkiem. Wygląda na to, że gotowe… I wygląda świetnie! Przepyszne mini placki ziemniaczane z łososiem to prawdziwy majstersztyk!

 

Teraz napatrzcie się na swoje dzieło godne najlepszego szefa kuchni i sami powiedzcie, czy z takim przepisem z pyr było to zwycięstwo, czy jednak Pyrrusowe? My w tym czasie damy znać ludziom z Michelin, żeby już szykowali Waszą gwiazdkę.

przepis z tak dobrego łososia może się tylko i wyłącznie udać

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

ziemniaki – 3-4 sztuki (starte na grubych oczkach)

jajko – 1 sztuka

mąka pszenna – 1 łyżka

cebula – 1 łyżeczka (posiekana)

sól, pieprz

olej do smażenia

sos:

gęsty jogurt – 0,5 kubka

chrzan – 1 łyżka

koperek  – 1 łyżeczka (posiekany)