Krakersy z łososiem, piklami i sałatką z buraka
Krakersy z łososiem, piklami i sałatką z buraka

Impreza

Krakersy z łososiem, piklami i sałatką z buraka

20 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
krakersy żytnie – 4 kromki
burak gotowany – 1 sztuka (pokrojony w kostkę)
jogurt – 2 łyżki
koperek – 1 łyżeczka (posiekany)
sól, pieprz
pieprz różowy

pikle:
rzodkiewki – 2-3 sztuki (pokrojone w plastry lub ćwiartki)
ogórek – kilka sztuk (pokrojone w plastry bez obierania)
ocet winny – 6 łyżek
woda – 1 łyżka
cukier – 1 łyżeczka
gorczyca – kilka ziaren

Krakersy z łososiem, piklami i sałatką z buraka

Może jeszcze tego nie wiecie, ale za około 2,-3 dni będziecie zajadać chrupiące krakersy z łososiem. Skąd ta pewność? Sprawdźcie nasz najnowszy przepis na idealną przekąskę, inspirowaną tradycyjnymi nadmorskimi potrawami i przekonajcie się sami! To niewielkie danie ma naprawdę wielką moc, której nie da się oprzeć! I wcale nie chodzi o przepowiadanie przyszłości. To moc smaku i radości z chrupania. A chrupać można zawsze i wszędzie – na przykład przed telewizorem albo przy ulubionym, wesołym napoju. Polecamy! 

Sposób przygotowania:

  1. Jedyna supermoc, której wymaga ten przepis to odrobina cierpliwości. A konkretnie wspomniane 2-3 dni. Tyle czasu nasze domowe pikle muszą spędzić w lodówce, zanim wrzucimy je na krakersy z łososiem. Przeżyjmy to razem, zaczynając od ugotowania wody z octem, cukrem i gorczycą. 
  2. Taką miksturę piklomaniaka należy teraz ostudzić, a zdobyty w ten sposób czas wykorzystać na pokrojenie warzyw. Rzodkiewki w plastry lub ćwiartki – jak wolicie, ogórki w plastry. Uwaga – kroimy umyte, bez obierania. 
  3. Ostudzona mikstura jest gotowa do użycia. Zalewamy nią ogórka i rzodkiewki, ale w osobnych naczyniach. Oddzielne piklowanie warzyw zapewni lepsze i pełniejsze doznania smakowe. Pozostawiamy na 2-3 dni w lodówce.
  4. Nie chcemy za bardzo ingerować w Wasze harmonogramy, ale jeśli przez te 2-3 dni udałoby się Wam kupić łososia MOWI oraz pozostałe składniki, to będzie naprawdę super. Zastanówcie się też, kogo zaprosicie na wspólne chrupanie krakersów. 
  5. Pamiętacie, jak 2 dni temu wkładaliśmy warzywa do lodówki? Teraz to najprawdziwsze domowe pikle, które zrobiliśmy sami. Wyciągamy je z lodówki, najtrudniejsze już za nami!
  6. Ponieważ świetnie radzimy sobie z obróbką warzyw, pokroimy teraz buraka. Pokrojonego mieszamy z jogurtem, koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak powstaje sałatka, która świetnie sprawdzi jako składnik krakersów z łososiem.
  7. To już ostatnia prosta! Najpierw na jednego krakersa nakładamy masę z burakami. Na drugie piętro wrzucamy kolejnego krakersa i układamy na nim pikle i kawałki łososia. Aż w końcu… posypujemy różowym pieprzem i opcjonalnie koperkiem. 
  8. Wtem! Krakersy z łososiem i domowymi piklami są gotowe. I wyglądają świetnie! Dlatego teraz zostawiamy Was w naprawdę dobrym (i doborowym) towarzystwie MOWI i życzymy smacznego, niech się fajnie chrupie!

 

o jakość tego przepisu zadbaliśmy zgodnie z wielowiekową tradycją - dbając o mowi aż od narybku.

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów
krakersy żytnie – 4 kromki
burak gotowany – 1 sztuka (pokrojony w kostkę)
jogurt – 2 łyżki
koperek – 1 łyżeczka (posiekany)
sól, pieprz
pieprz różowy

pikle:
rzodkiewki – 2-3 sztuki (pokrojone w plastry lub ćwiartki)
ogórek – kilka sztuk (pokrojone w plastry bez obierania)
ocet winny – 6 łyżek
woda – 1 łyżka
cukier – 1 łyżeczka
gorczyca – kilka ziaren