Bruschetta z ziołowym serkiem, łososiem i kiwi
Bruschetta z ziołowym serkiem, łososiem i kiwi

Śniadanie

Bruschetta z ziołowym serkiem, łososiem i kiwi

10

Gotowania

2

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

chleb na zakwasie – kilka kromek

serek śmietankowy – 100 g 

szalotka – 1 mała sztuka (drobno posiekana)

świeży tymianek – 1 łyżeczka (posiekany)

cytryna (sok) – 1 łyżeczka

kiwi – 1 sztuka (pokrojone w plastry)

musztarda Dijon – 1/2 łyżeczki

kiełki – do posypania

sól, pieprz

Bruschetta z ziołowym serkiem, łososiem i kiwi

Niech to nikogo nie zdziwi – łosoś smakuje świetnie z kiwi! A jeśli dodamy do tego jeszcze ziołowy serek, chrupiące pieczywo i kiełki zdrowe jak nasza ryba… w łatwy sposób powstanie naprawdę wyjątkową przekąska. Bruschetta z łososiem to pyszny i szybki przepis na walkę z porannym głodem i popołudniową nudą. Zaraz ją wygnamy, w bardzo smacznym i bardzo zdrowym stylu.

Sposób przygotowania: 

  1. Często oprócz smaku i zdrowia zależy nam także na czasie. Dlatego ziołowy serek powstanie bardzo szybko. Zaczynamy od posiekania świeżego tymianku – to łatwy sposób na wydobycie dodatkowego, naturalnego aromatu. 
  2. Posiekany tymianek wsypujemy do niewielkiej miski. Dodajemy łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz szalotkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Delikatnie mieszamy składniki. 
  3. Sięgamy po nasz ulubiony serek śmietankowy i przekładamy go do miski. Dodajemy pół łyżeczki musztardy Dijon, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i próbujemy – w razie potrzeby ponownie doprawiamy. 
  4. Obieranie kiwi to moment na sprytną sztuczkę. Zamiast męczyć się z obieraczką, wystarczy przekroić owoc na pół i wydłubać miąższ łyżką. Obrane, a w zasadzie wydłubane połówki kiwi kroimy na cienkie plasterki. 
  5. Bruschetta z łososiem nie wydarzy się bez pieczywa. Wybór chleba i sposobu na uzyskanie tostów zostawiamy Wam. Kromki można grillować na suchej patelni, dodać odrobinę masła lub podpiec pieczywo w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Nie liczy się sposób, liczy się efekt – mają być rumiane i chrupiące.
  6. Smarujemy pieczywo serkiem. Układamy plasterki kiwi, a na nich plastry łososia. Posypujemy kiełkami i ulegamy bardzo silnej pokusie zrobienia zdjęcia. Nasza chrupiąca i soczysta bruschetta z łososiem jest gotowa. I smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. 

No to smacznego!

Owocowe przygody łososia MOWI są naprawdę pyszne! Jeśli macie ochotę na więcej, to koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę z przepisami. Znajdziecie tam dużo sprawdzonych pomysłów na łososia w niecodziennym wydaniu. Nasz szef kuchni to niezły ananasek – zobaczcie, co jeszcze dla Was przygotował. 

o jakość tego przepisu zadbaliśmy zgodnie z wielowiekową tradycją - dbając o mowi aż od narybku.

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 6 plastrów

chleb na zakwasie – kilka kromek

serek śmietankowy – 100 g 

szalotka – 1 mała sztuka (drobno posiekana)

świeży tymianek – 1 łyżeczka (posiekany)

cytryna (sok) – 1 łyżeczka

kiwi – 1 sztuka (pokrojone w plastry)

musztarda Dijon – 1/2 łyżeczki

kiełki – do posypania

sól, pieprz