- Na początek naszego risotto z łososiem – pokrojona w kostkę szalotka. Wrzucamy ją na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażymy, a po chwili dodajemy ryż.
- Dwa składniki grzeją się na ogniu więc podlewamy je bulionem, do którego wrzucamy groszek i szafran. Całość gotujemy cierpliwie na niewielkim ogniu i niecierpliwie mieszamy, tak aby połączyć wszystkie elementy i żeby po bulionie nie zostało śladu. Nie od dziś wiadomo, że sekretem udanego risotto jest dobrze ugotowany ryż. Oprócz proporcji, składników i talentu kucharza, rzecz jasna…
- Risotto prawie gotowe, czas zrobić z niego risotto z łososiem, w którym najważniejszy będzie łosoś z groszkiem. Dodajemy więc wędzonego łososia, którego wcześniej kroimy w trójkąty lub kwadraty lub nawet prostokąty. Mieszamy całość – im lepiej zmieszane risotto, tym lepszy smak!
- Pora doprawić nasz pyszny przepis: solą i pieprzem ale, być może ku Waszemu zaskoczeniu, również masłem, które także mieszamy całą resztą. Całość posypujemy parmezanem i… nie, nie. Jeszcze nie gotowe…
- Jeden łosoś jest już w risotto, my zajmujemy się drugim. Wrzucamy łososia na patelnię i zaczynamy smażyć, koniecznie od skóry. Dopiero kiedy go przygotujemy nasze risotto z łososiem jest gotowe. Nie możemy się doczekać, więc – smacznego!
W przeciwieństwie do piernika i wiatraka, łosoś i ryż pasują do siebie doskonale. Sprawdźcie nasze pomysły na połączenie tych składników i zafundujcie sobie zdrowy i pyszny obiad: sałatka z dzikim ryżem i łososiem wędzonym na gorąco, łosoś MOWI z grilla z sosem, zasmażanym ryżem i piklami, pieczony łosoś na cytrynowym risotto.