Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim - MOWI
Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim
Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim

Obiad

Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim

40 MIN

Gotowania

4

Porcje

  • 600 g świeżego łososia MOWI
  • 300 ml oleju
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • jajko
  • 150 g masła
Łosoś confit ze szparagami i sosem holenderskim

Wszyscy zbiegną się na obiad kiedy powiesz im, że dziś czeka na nich łosoś ze szparagami. Nie zastanawiaj się długo – jeżeli masz wszystkie składniki to gnaj do kuchni, a jeżeli czegoś Ci brakuje – idź do sklepu. To danie jest w stanie zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia i jest warte wysiłku, który trzeba włożyć w jego przygotowanie. My zgłodnieliśmy od samego myślenia o takim posiłku więc nie czekamy dłużej i przechodzimy do przepisu! 

Sposób przygotowania:

  1. Gotowi? Start! Pieczony łosoś ze szparagami zaczyna się od… wina i octu winnego, które wlewamy do garnka. Do nich dokładamy 3 gałązki tymianku, czosnek – uprzednio rozgnieciony oraz obraną i pokrojoną szalotkę. Gotujemy całość, tak żeby część płynu odparowała – czyli kilka minut, a potem kilka minut chłodzimy.
  2. Nie marnujemy jednak tego czasu tylko wykorzystujemy drugi garnek – z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Nad rozgrzaną wodą stawiamy miskę (tak, żeby para wodna podniosła jej temperaturę). Do miski wrzucamy żółtko i roztrzepujemy je po to, aby łatwiej przyjęło schłodzony już płyn z pierwszego garnka. 
  3. Płyn wlewamy powoli na żółtko, cały czas mieszamy – jajko nie może się ściąć, nie chcemy przecież żeby powstała jajecznica tylko łosoś ze szparagami!
    Kiedy żółtko zmiesza się z płynem z pierwszego garnka doprawiamy całość i przenosimy uwagę na kolejne naczynie. 
  4. Rozpuszczamy w nim 100 gramów masła i… wlewamy je do poprzedniego garnka. Dopiero z połączenia tych trzech składników (żółtko, płyn, masło) powstaje on – sos holenderski!
  5. Skoro sos jest gotowy, najwyższa pora zająć się esencją dania, a chcemy żeby powstał łosoś ze szparagami. Bierzemy zatem przepysznego łososia MOWI, solimy i zostawiamy na blacie na kilka minut (żeby przemyślał swoje zachowanie). 
  6. Po tym czasie wkładamy go do żaroodpornego naczynia, na niego kładziemy 4 gałązki tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku, a całość zalewamy olejem – tak żeby łosoś MOWI wręcz w nim pływał (czyli był cały pod olejem). 
  7. Pora wstawić naczynie z łososiem do piekarnika – rozgrzanego uprzednio do 150 stopni Celsjusza. 20 minut pieczenia powinno wystarczyć. 
  8. W tym czasie zajmujemy się kolejnym elementem, bez którego łosoś ze szparagami nie może istnieć. Tak, tak – szparagami! Najpierw wstawiamy wodę z 50 gramami masła, solimy i gotujemy. Do tego wywaru dodajemy umyte szparagi i gotujemy całość około 4 minut. 
  9. Mamy już wszystkie składniki, z których powstanie łosoś ze szparagami. Najpierw na talerz wykładamy więc szparagi. Na nich kładziemy łososia. A tę konstrukcję polewamy stworzonym na początku tego przepisu sosem holenderskim. Oto i on – Wasz obiad! Smacznego! 

Jeśli wcześniej nie mieliście takiej pewności, to teraz już wiecie, że łosoś ze szparagami to świetne połączenie smaków.

  • 600 g świeżego łososia MOWI
  • 300 ml oleju
  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 ml białego octu winnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek tymianku
  • jajko
  • 150 g masła