- Gotowi? Start! Pieczony łosoś ze szparagami zaczyna się od… wina i octu winnego, które wlewamy do garnka. Do nich dokładamy 3 gałązki tymianku, czosnek – uprzednio rozgnieciony oraz obraną i pokrojoną szalotkę. Gotujemy całość, tak żeby część płynu odparowała – czyli kilka minut, a potem kilka minut chłodzimy.
- Nie marnujemy jednak tego czasu tylko wykorzystujemy drugi garnek – z wodą, którą doprowadzamy do wrzenia. Nad rozgrzaną wodą stawiamy miskę (tak, żeby para wodna podniosła jej temperaturę). Do miski wrzucamy żółtko i roztrzepujemy je po to, aby łatwiej przyjęło schłodzony już płyn z pierwszego garnka.
- Płyn wlewamy powoli na żółtko, cały czas mieszamy – jajko nie może się ściąć, nie chcemy przecież żeby powstała jajecznica tylko łosoś ze szparagami!
Kiedy żółtko zmiesza się z płynem z pierwszego garnka doprawiamy całość i przenosimy uwagę na kolejne naczynie. - Rozpuszczamy w nim 100 gramów masła i… wlewamy je do poprzedniego garnka. Dopiero z połączenia tych trzech składników (żółtko, płyn, masło) powstaje on – sos holenderski!
- Skoro sos jest gotowy, najwyższa pora zająć się esencją dania, a chcemy żeby powstał łosoś ze szparagami. Bierzemy zatem przepysznego łososia MOWI, solimy i zostawiamy na blacie na kilka minut (żeby przemyślał swoje zachowanie).
- Po tym czasie wkładamy go do żaroodpornego naczynia, na niego kładziemy 4 gałązki tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku, a całość zalewamy olejem – tak żeby łosoś MOWI wręcz w nim pływał (czyli był cały pod olejem).
- Pora wstawić naczynie z łososiem do piekarnika – rozgrzanego uprzednio do 150 stopni Celsjusza. 20 minut pieczenia powinno wystarczyć.
- W tym czasie zajmujemy się kolejnym elementem, bez którego łosoś ze szparagami nie może istnieć. Tak, tak – szparagami! Najpierw wstawiamy wodę z 50 gramami masła, solimy i gotujemy. Do tego wywaru dodajemy umyte szparagi i gotujemy całość około 4 minut.
- Mamy już wszystkie składniki, z których powstanie łosoś ze szparagami. Najpierw na talerz wykładamy więc szparagi. Na nich kładziemy łososia. A tę konstrukcję polewamy stworzonym na początku tego przepisu sosem holenderskim. Oto i on – Wasz obiad! Smacznego!
Jeśli wcześniej nie mieliście takiej pewności, to teraz już wiecie, że łosoś ze szparagami to świetne połączenie smaków.