Kremowe kanapki z wędzonym łososiem i śmietaną - MOWI
Kremowe kanapki z wędzonym łososiem i śmietaną
Kremowe kanapki z wędzonym łososiem i śmietaną

Śniadanie

Kremowe kanapki z wędzonym łososiem i śmietaną

20 min

Gotowania

2-3

Porcje

  • 200-400g wędzonego łososia MOWI
  • 1 łyżka stołowa drobno startego chrzanu lub 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka stołowa majonezu
  • 3 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 sałata rzymska
  • świeże zioła takie jak koperek
  • szczypiorek
  • tymianek
  • ulubione pieczywo
Kremowe kanapki z wędzonym łososiem i śmietaną

Idealna przekąska zaczyna się od idealnych składników. Łosoś wędzony na zimno doskonale sprawdzi się w tej roli. Kanapki z łososiem będą gotowe w mniej niż 20 minut. To prosty przepis na przekąskę z łososiem, którym ucieszysz gości i w wielkim stylu pokonasz mały głód. Są tak dobre, że w zasadzie nie trzeba nawet być głodnym, żeby zjeść je wszystkie. 

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj wędzonego łososia na drobne kawałki i zmieszaj z chrzanem lub wasabi, śmietaną i majonezem. Ostre i łagodne smaki doskonale się zbalansują, a w efekcie powstanie kremowa pasta rybna. 
  2. Pastę przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podjadanie w trakcie gotowania jest jak najbardziej wskazane, w końcu jakoś trzeba sprawdzić czy wszystko idzie zgodnie z planem. Zanim pasta rybna trafi na pieczywo zastanów się, czy chcesz trochę pochrupać, jeśli tak to zapraszamy do punktu trzeciego. Jeśli masz jednak ochotę na świeży i miękki chleb – przeskocz ten krok i zabieraj się za smarowanie.
  3. Ulubione pieczywo pokrój na kromki i podpiecz w piekarniku lub zgrilluj w tosterze. Ich wielkość i poziom wypieczenia zależy tylko od Ciebie. Mówimy to z pełną odpowiedzialnością, bo wiemy, że sukces tej przekąski gwarantuje łosoś wędzony MOWI.
  4. Świeże kromki (albo grzanki) posmaruj obficie pastą łososiową. Skrop świeżym sokiem z cytryny i posyp posiekanymi ziołami. Gotowe! 

To zdarza się każdemu z nas – szukamy w internecie przepisu na przekąskę. I chcemy żeby taka przekąska była szybka i łatwa w przygotowaniu, pyszna, zdrowa, a do tego ładnie wyglądała na talerzu. Co na to mówi MOWI? Nic prostszego. Mamy ich więcej: Koreczki z łososiem, kaparami i musem z awokadoKrakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI, z zielonym serkiem i piklami warzywnymiGrzanki zapiekane z pastą awokado z tatarem z gotowanej krewetki i wędzonym łososiem MOWI. Zarówno nasz łosoś, jak i wszystkie przepisy na jego przygotowanie powstają z myślą o Twoim zdrowiu i przyjemności z jedzenia.

  • 200-400g wędzonego łososia MOWI
  • 1 łyżka stołowa drobno startego chrzanu lub 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • łyżka stołowa majonezu
  • 3 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 1 sałata rzymska
  • świeże zioła takie jak koperek
  • szczypiorek
  • tymianek
  • ulubione pieczywo