- Często oprócz smaku i zdrowia zależy nam także na czasie. Dlatego ziołowy serek powstanie bardzo szybko. Zaczynamy od posiekania świeżego tymianku – to łatwy sposób na wydobycie dodatkowego, naturalnego aromatu.
- Posiekany tymianek wsypujemy do niewielkiej miski. Dodajemy łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz szalotkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Delikatnie mieszamy składniki.
- Sięgamy po nasz ulubiony serek śmietankowy i przekładamy go do miski. Dodajemy pół łyżeczki musztardy Dijon, a całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i próbujemy – w razie potrzeby ponownie doprawiamy.
- Obieranie kiwi to moment na sprytną sztuczkę. Zamiast męczyć się z obieraczką, wystarczy przekroić owoc na pół i wydłubać miąższ łyżką. Obrane, a w zasadzie wydłubane połówki kiwi kroimy na cienkie plasterki.
- Bruschetta z łososiem nie wydarzy się bez pieczywa. Wybór chleba i sposobu na uzyskanie tostów zostawiamy Wam. Kromki można grillować na suchej patelni, dodać odrobinę masła lub podpiec pieczywo w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Nie liczy się sposób, liczy się efekt – mają być rumiane i chrupiące.
- Smarujemy pieczywo serkiem. Układamy plasterki kiwi, a na nich plastry łososia. Posypujemy kiełkami i ulegamy bardzo silnej pokusie zrobienia zdjęcia. Nasza chrupiąca i soczysta bruschetta z łososiem jest gotowa. I smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
No to smacznego!
Owocowe przygody łososia MOWI są naprawdę pyszne! Jeśli macie ochotę na więcej, to koniecznie zajrzyjcie na naszą stronę z przepisami. Znajdziecie tam dużo sprawdzonych pomysłów na łososia w niecodziennym wydaniu. Nasz szef kuchni to niezły ananasek – zobaczcie, co jeszcze dla Was przygotował.