

Kolacja
Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem i pomidorową salsą
20 MIN
Gotowania
4
Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
nachosy naturalne – 1 opakowanie
fasola czerwona z puszki – 100 g (odsączoną)
cebula czerwona – 1/2 sztuki (pokrojona w kostkę)
pomidor – 2 sztuki (jeden pokrojony w kostkę, drugi zmiksowany)
papryczka jalapeno świeża lub konserwowa – 3 łyżki (pokrojona w plastry)
ser cheddar – 100 g (starty)
czosnek – 1 ząbek (posiekany)
kolendra – kilka gałązek (posiekana)
kmin rzymski – 1 łyżeczka
limonka – 1/2 sztuki (sok)
cukier – 1 łyżeczka
sól – do smaku

Łosoś MOWI bardzo dobrze wpływa. Najpierw nauczył się dobrze wpływać na Wasze zdrowie. Teraz sprawdza wpływy kuchni świata na najlepsze przepisy. I tak, na fali meksykańskich wpływów pojawił się ten pomysł na przepis. Zapiekanka z łososiem i nachosami z serem cheddar i pomidorową salsą. To idealna imprezowa przekąska i świetna propozycja na filmowy wieczór.
Sposób przygotowania:
- Dzielimy łososia MOWI wędzonego na gorąco na małe kawałki. Możemy to zrobić rękami i delikatnie go poszarpać albo użyć noża. Liczy się efekt, no i oczywiście smak. Dlatego wszystkie metody dozwolone, bo o najlepszy smak nie musicie się martwić.
- W naczyniu żaroodpornym układamy nachosy i kawałki łososia. Staramy się równomiernie rozłożyć rybę, tak żeby żaden z fragmentów zapiekanki nie był poszkodowany.
- Podobną zasadą kierujemy się dodając kolejne składniki naszej meksykańskiej zapiekanki. Na nachosach równomiernie układamy więc odsączoną fasolę, pokrojone w kostkę cebulę i pomidora oraz plasterki papryczki chili. Całość posypujemy startym serem cheddar.
- Jak pewnie wiecie, zapiekanka z łososiem ma to do siebie, że trzeba ją zapiec. Musi być gorąco, bo w Meksyku też jest gorąco, to logiczne. Dlatego nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy – około 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki idealnie się połączą, a ser roztopi.
- Z kolei nachosy mają do siebie to, że najlepiej smakują z salsą. Dlatego zmiksowanego pomidora mieszamy z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kolendrę, kmin rzymski i sok z limonki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku.
- Zapiekanka z łososiem zapieczona, salsa przygotowana. Wieczorne chrupanie jeszcze nigdy nie było takie pyszne! Zapowiada się bardzo miły wieczór. Sombrera z głów, nasze gratulacje! No i oczywiście smacznego.
Kuchnia meksykańska coraz częściej gości na naszych stołach. I chociaż niektóre składniki i połączenia smaków wciąż brzmią dla nas egzotycznie… to na podstawie zapiekanki z łososiem i nachosami widać doskonale, że słabość do chrupania i roztopionego sera to międzynarodowy temat. W MOWI bardzo lubimy takie swojskie klimaty i wiemy, że dobre jedzenie najlepiej łączy ludzi.

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
nachosy naturalne – 1 opakowanie
fasola czerwona z puszki – 100 g (odsączoną)
cebula czerwona – 1/2 sztuki (pokrojona w kostkę)
pomidor – 2 sztuki (jeden pokrojony w kostkę, drugi zmiksowany)
papryczka jalapeno świeża lub konserwowa – 3 łyżki (pokrojona w plastry)
ser cheddar – 100 g (starty)
czosnek – 1 ząbek (posiekany)
kolendra – kilka gałązek (posiekana)
kmin rzymski – 1 łyżeczka
limonka – 1/2 sztuki (sok)
cukier – 1 łyżeczka
sól – do smaku