

Kolacja
Tarta z łososiem wędzonym na gorąco
60 min
Gotowania
3
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 50 g zielonego groszku
- 100 g cukinii
- 50 g selera naciowego
- 150 g sera brie
- 100 g śmietany 36%
- sól
- pieprz

Tarta MOWI warta, czyli Wasz nowy ulubiony sposób na zapiekanie łososia. Pokażemy Wam nie tylko jak zrobić ciasto na tartę, ale też jak wypełnić je przepysznym farszem z łososiem MOWI wędzonym na gorąco w roli głównej. Ser brie wystąpi w roli drugoplanowej, a o nagrodę za tę role powalczy z zielonymi warzywami. Będzie pysznie!
Sposób przygotowania:
- Na kuchenny blat wysypujemy mąkę i tradycyjnie robimy w niej zagłębienie, do którego wrzucamy masło, jajko i szczyptę soli. To początek przygotowywania ciasta, bez którego tarta z łososiem nie mogłaby istnieć.
- Cztery elementy delikatne zagniatamy aż uformują się w ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
- Kiedy ciasto się schłodzi, możemy przejść do kolejnego etapu przygotowania tarty z łososiem. Kładziemy ciasto na blat, wyciągamy je i rozwałkowujemy na około 3 milimetry.
- Wykładamy nim formę do tarty i… to nie pomyłka – znów wstawiamy do lodówki, na około 20 minut.
- Po kolejnym wyjęciu, tym razem w formie, nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy coś co dociąży nasze ciasto. Może to być ryż, może fasola, może groch – zależy od tego co smakuje Wam najbardziej.
- Ciasto z „obciążnikiem” wstawiamy na mniej więcej 20 minut do piekarnika, który uprzednio rozgrzewamy do 190 stopni.
- Po tym czasie usuwamy papier i znów pieczemy do momentu zarumienienia, który zazwyczaj następuje po około kwadransie.
- Jesteśmy już naprawdę blisko końca i nasza tarta z łososiem zaczyna nabierać realnych kształtów. To moment, w którym rwiemy łososia na mniejsze kawałki, dodajemy do niego groszek i cukinię (którą uprzednio kroimy w kostkę) oraz (także pokrojonego) selera. Na górze układamy ser.
- Mieszamy jajko ze śmietaną i tym miksem zalewamy łososia z dodatkami. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem.
- Przed nami ostatni etap i tarta z łososiem będzie gotowa: wlewamy to co przygotowaliśmy przed chwilą na formę z upieczonym ciastem i znów wstawiamy do piekarnika.
- Całość pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza – tak aby wszystko się ścięło.
Upieczoną tarte z łososiem wyjmujemy, studzimy i kroimy na kawałki. Chwilę to trwało, ale ten smak zdecydowanie wynagradza czas oczekiwania! Należą się Wam brawa i największy kawałek tarty! A na jutrzejszy obiad polecamy zupę piwną z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo i czarny makaron z pieczonym łososiem MOWI.

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
- 150 g masła
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 50 g zielonego groszku
- 100 g cukinii
- 50 g selera naciowego
- 150 g sera brie
- 100 g śmietany 36%
- sól
- pieprz