Smażony łosoś i sałatka z grzybów i marchewki
Smażony łosoś i sałatka z grzybów i marchewki

Obiad

Smażony łosoś i sałatka z grzybów i marchewki

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE świeży – 2 sztuki 250 g

chili koreańskie (Gochugaru) – 1 łyżka

miód – 1 łyżeczka

sos sojowy – 1 łyżeczka

olej – 1 łyżka

Sałatka:

grzyby Shitake kilka sztuk

marchew 0,1 kg (obrana i pokrojona julienne) 

czosnek 1/2 ząbka (posiekane)

ocet ryżowy 1 łyżka

cukier 1 łyżka 

imbir 1 łyżeczka (pokrojony julienne)

sezam czarny 1 łyżeczka

sos sojowy 1 łyżeczka

trawa cytrynowa 1 sztuka (pokrojona w cienkie plastry) 

olej sezamowy 1 łyżeczka

szczypior 1 łyżeczka (posiekany)

Smażony łosoś i sałatka z grzybów i marchewki

Ochota na orientalne smaki zazwyczaj dopada nas znienacka. Warto mieć wtedy pod ręką sprawdzony przepis, z którym łatwo przygotujemy danie naszych spontanicznych marzeń z Dalekiego Wschodu. MOWI wskakuje zatem w orientalną marynatę, z kilku składników powstaje niezwykła sałatka do łososia, a my wnet jesteśmy najedzeni i szczęśliwi. Trzy plusy i żadnego minusa.

Sposób przygotowania:

  1. Ten przepis składa się z kilku krótkich etapów. Zanim zabierzecie się za gotowanie, przeczytajcie go w całości i sami zdecydujcie, jaka kolejność najbardziej Wam odpowiada. Sprawdziliśmy różne opcje – smak zawsze był tak samo dobry.
  2. Na pewno potrzebujemy marynaty do łososia. Mieszamy chilli z miodem i sosem sojowym. Te trzy składniki wystarczą, żeby ryba nabrała orientalnego charakteru. W powstałej marynacie obtaczamy łososia z każdej strony i pozostawiamy tak na kilkanaście minut. 
  3. Jednym z dodatków do naszego dania będzie gotowany ryż. Jego rodzaj nie ma tu większego znaczenia. Wybierzcie swój ulubiony i ugotujcie go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeżeli używacie białego ryżu, możecie pogotować go 1-2 minuty dłużej, tak aby uzyskał konsystencję jak na Dalekim Wschodzie.
  4. Sałatka do łososia powstanie między innymi z marynowanej marchewki. Przygotujemy ją sami, bo to bardzo łatwe. Dokładnie mieszamy posiekany czosnek z octem ryżowym i cukrem. Zalewamy tą mieszanką marchewkę pokrojoną julienne i odstawiamy na kilkanaście minut.
  5. Kolejny składnik sałatki to jeden z kulinarnych symboli Orientu – grzyby Shitake. Gotujemy je z sosem sojowym, aż będą miękkie, zazwyczaj potrzebują około 20 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paski. 
  6. Sałatka do łososia będzie gotowa w mgnieniu oka. Odcedzamy marchewkę z marynaty, mieszamy ją z pokrojoną trawą cytrynową, grzybami i resztą składników. 
  7. Łososia smażymy na rozgrzanym oleju. Najpierw układamy go skórą do dołu, po około 3-4 minutach obracamy i smażymy jeszcze około minuty z drugiej strony. Po przełożeniu na talerz łosoś jeszcze chwilę dochodzi, więc nie należy go trzymać za długo na patelni, żeby go nie przesuszyć.
  8. Łososia układamy na ryżu. Nie zapominamy o dodatku specjalnym, który pełni też funkcję dekoracji – sałatka do łososia nada naszemu daniu orientalny wygląd.

Smacznego!

MOWI PURE świeży – 2 sztuki 250 g

chili koreańskie (Gochugaru) – 1 łyżka

miód – 1 łyżeczka

sos sojowy – 1 łyżeczka

olej – 1 łyżka

Sałatka:

grzyby Shitake kilka sztuk

marchew 0,1 kg (obrana i pokrojona julienne) 

czosnek 1/2 ząbka (posiekane)

ocet ryżowy 1 łyżka

cukier 1 łyżka 

imbir 1 łyżeczka (pokrojony julienne)

sezam czarny 1 łyżeczka

sos sojowy 1 łyżeczka

trawa cytrynowa 1 sztuka (pokrojona w cienkie plastry) 

olej sezamowy 1 łyżeczka

szczypior 1 łyżeczka (posiekany)