

Śniadanie
Sałatka z łososiem, cukinią, miętą i bazylią, serem mozarella i chilli
30 MIN
Gotowania
1
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
- cukinia mini – 4 sztuki
- rzodkiewka – kilkanaście plastrów
- szparagi – 3 sztuki
- fasolka szparagowa – 8 sztuk
- mięta – kilkanaście listków
- bazylia – kilkanaście listków
- koperek – kilka gałązek
- mozzarella mini – 6-8 kulek
- oliwa – 1 łyżka
- chili Bird’s Eye – ½ sztuki
- skórka z cytryny – 1 mała łyżeczka
- sok z cytryny – ½ sztuki
- sól

Zielona sałatka z łososiem MOWI ma sporą szansę sprawić, że poczujecie miętę. Dosłownie, bo mięta jest jej składnikiem i w przenośni, bo jest świetnym przykładem na to, że sałatki z łososiem są super smaczne i proste do zrobienia. To łatwy przepis na doskonałą i zdrową przystawkę.
Sposób przygotowania:
- Nasz pierwszy krok to dressing do sałatki. Zrobimy go w małej miseczce dodając kolejno: łyżkę oliwy, posiekaną połówkę papryczki chili Bird’s Eye wraz z pestkami (są pikantne, dlatego umyjcie po nich dobrze ręce, zanim przez przypadek dotkniecie twarzy), małą łyżeczkę skórki cytryny startej na najmniejszym oczku tarki, wyciśnięty ręcznie sok z połówki cytryny i szczyptę soli. Mieszamy, mieszamy i dressing gotowy.
- Do innej, trochę większej miski wrzucamy 8 sztuk ugotowanej fasolki szparagowej, a następnie 3 zielone szparagi. Szparagi pysznie smakują na surowo ale polecamy je sparzyć wrzątkiem dla uzyskania ładniejszego i głębszego koloru. W końcu wiadomo nie od dziś, że oczami też się je. A jeżeli nie lubicie chrupać, możecie je ugotować.
- Teraz w misce ląduje kilkanaście plasterków rzodkiewki i 4 cukinie mini ścięte na podłużne cienkie plastry. Dodajemy do nich zioła: po kilkanaście listków mięty, bazylii i kilka gałązek koperku.
- Odsączamy mozzarellę mini na sitku – optymalnie od 6 do 8 kulek – i dorzucamy je do reszty składników. Polewamy całość przygotowanym wcześniej dressingiem. Mieszamy.
- Jeśli zastanawiacie się po jakie naczynie sięgnąć – podpowiemy, że każde będzie dobre bo wypełni je dobra sałatka z łososiem! Przekładamy do niego wymieszane już składniki i wieńczymy dzieło 4 plastrami łososia MOWI wędzonego na zimno, układając je na górze w zgodzie z własnym poczuciem estetyki. Gotowe! Sami teraz widzicie, że z MOWI jemy też oczami 🙂
Kiedy smaki dania przyrządzonego własnoręcznie komponują się ze sobą tak dobrze jak jego kolory możemy mieć pewność, że wszystko się udało. To dowód na to, że oprócz składników i przepisu świetny był także kucharz. Nasza idealna przekąska to małe danie o ogromnej mocy – cieszy wszystkie zmysły. A my cieszymy się, że łosoś MOWI dostarcza Wam tych wrażeń.

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
- cukinia mini – 4 sztuki
- rzodkiewka – kilkanaście plastrów
- szparagi – 3 sztuki
- fasolka szparagowa – 8 sztuk
- mięta – kilkanaście listków
- bazylia – kilkanaście listków
- koperek – kilka gałązek
- mozzarella mini – 6-8 kulek
- oliwa – 1 łyżka
- chili Bird’s Eye – ½ sztuki
- skórka z cytryny – 1 mała łyżeczka
- sok z cytryny – ½ sztuki
- sól