

Grill
Sałatka śródziemnomorska z łososiem
20 MIN
Gotowania
2
Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. (pokrojony w kostkę 2×2 cm)
chleb pszenny – 2 grube kromki (pokrojone w kostkę 2×2 cm)
pomidorki cherry – 100 g (pokrojone na połówki)
winogrona czerwone lub zielone – 100 g
cukinia żółta lub zielona – 100 g (pokrojona w grube plastry)
mozzarella mini – 100 g
oregano świeże – kilkanaście listków (posiekane)
tymianek świeży – kilka gałązek (posiekane)
olej – 1 łyżka
bazylia świeża – kilka listków
Dressing:
krem balsamiczny – 1 łyżka
miód – 1 łyżeczka
oregano suszone – 1/4 łyżeczki
cytryna skórka – 1/4 łyżeczki
sól, pieprz

Szukacie zdrowej alternatywy na sezon grillowy, ale nie chcecie rezygnować z dań prosto z rusztu? Żaden problem! Nasza sałatka śródziemnomorska z łososiem jest lekka, zdrowa, efektowna i łatwa do zrobienia. Idealna na słoneczne dni!
Sposób przygotowania:
- Chleb kroimy na kromki o grubości około 2 cm. Oczywiście polecamy świeże pieczywo prosto z piekarni. Nieoficjalnie wiadomo jednak, że grillowanie to świetny sposób na uratowanie chleba, który jest z nami od przedwczoraj.
- Nieobraną cukinię kroimy w plastry okrągłe – jak słońce – i grube na około 1 cm. Zbyt cienkie plasterki spalą się na grillu. To z kolei proste – jak słońce!
- Umyte pomidorki cherry i winogrona kroimy na połówki. To ważny moment dla tych, którzy nie przepadają za pestkami winogron – teraz możecie się ich pozbyć.
- Siekamy świeże, pachnące latem, świeże zioła. Posiekane będą pachnieć jeszcze bardziej! Bazylię chwilowo odkładamy na bok, na razie będziemy potrzebować tylko tymianku.
- W miseczce średnich rozmiarów lub w małym naczyniu żaroodpornym mieszamy olej z posiekanym tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Łososia kroimy w kostkę słusznych rozmiarów. Polecamy przekroić każdy z obu kawałków MOWI wzdłuż na pół. Następnie każdą z takich połówek podzielić na 3 części o tej samej długości.
- Na rozgrzanego grilla wrzucamy kawałki łososia. Grillujemy rybę z każdej strony kilka chwil. Zamiast odmierzać czas stoperem, lepiej sprawdzać na bieżąco, czy ryba przywiera do grilla. Jeśli tak, to nie siłujcie się z nią, i dajcie jej jeszcze chwilę poleżeć. Obracajcie dopiero wtedy, gdy swobodnie odchodzi od rusztu.
- Obok ryby na grillu układamy pokrojoną cukinię i chleb. Grillujemy z dwóch stron, aż pojawią się charakterystyczne ślady grillowania, czyli ciemne prążki.
- W średniej wielkości naczyniu mieszamy wszystkie składniki dressingu. To on sprawi, że sałatka śródziemnomorska z łososiem będzie jeszcze bardziej soczysta i orzeźwiająca.
- Do sałaty dodajemy pozostałe składniki – mozzarellę, bazylię, winogrona i pomidorki. Mieszamy składniki sałaty, polewamy dressingiem. Gotowe, wspaniałe, i… jak na danie z grilla – zaskakująco lekkie.
Smacznego!

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. (pokrojony w kostkę 2×2 cm)
chleb pszenny – 2 grube kromki (pokrojone w kostkę 2×2 cm)
pomidorki cherry – 100 g (pokrojone na połówki)
winogrona czerwone lub zielone – 100 g
cukinia żółta lub zielona – 100 g (pokrojona w grube plastry)
mozzarella mini – 100 g
oregano świeże – kilkanaście listków (posiekane)
tymianek świeży – kilka gałązek (posiekane)
olej – 1 łyżka
bazylia świeża – kilka listków
Dressing:
krem balsamiczny – 1 łyżka
miód – 1 łyżeczka
oregano suszone – 1/4 łyżeczki
cytryna skórka – 1/4 łyżeczki
sól, pieprz