Sałatka śródziemnomorska z łososiem
Sałatka śródziemnomorska z łososiem

Grill

Sałatka śródziemnomorska z łososiem

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. (pokrojony w kostkę 2×2 cm)

chleb pszenny – 2 grube kromki (pokrojone w kostkę 2×2 cm)

pomidorki cherry – 100 g (pokrojone na połówki)

winogrona czerwone lub zielone – 100 g

cukinia żółta lub zielona – 100 g (pokrojona w grube plastry)

mozzarella mini – 100 g

oregano świeże – kilkanaście listków (posiekane)

tymianek świeży – kilka gałązek (posiekane)

olej – 1 łyżka

bazylia świeża – kilka listków 

 

Dressing:

krem balsamiczny – 1 łyżka

miód – 1 łyżeczka

oregano suszone – 1/4 łyżeczki

cytryna skórka – 1/4 łyżeczki

sól, pieprz

Sałatka śródziemnomorska z łososiem

Szukacie zdrowej alternatywy na sezon grillowy, ale nie chcecie rezygnować z dań prosto z rusztu? Żaden problem! Nasza sałatka śródziemnomorska z łososiem jest lekka, zdrowa, efektowna i łatwa do zrobienia. Idealna na słoneczne dni! 

Sposób przygotowania:

  1. Chleb kroimy na kromki o grubości około 2 cm. Oczywiście polecamy świeże pieczywo prosto z piekarni. Nieoficjalnie wiadomo jednak, że grillowanie to świetny sposób na uratowanie chleba, który jest z nami od przedwczoraj. 
  2. Nieobraną cukinię kroimy w plastry okrągłe – jak słońce – i grube na około 1 cm. Zbyt cienkie plasterki spalą się na grillu. To z kolei proste –  jak słońce!
  3. Umyte pomidorki cherry i winogrona kroimy na połówki. To ważny moment dla tych, którzy nie przepadają za pestkami winogron – teraz możecie się ich pozbyć. 
  4. Siekamy świeże, pachnące latem, świeże zioła. Posiekane będą pachnieć jeszcze bardziej! Bazylię chwilowo odkładamy na bok, na razie będziemy potrzebować tylko tymianku.
  5. W miseczce średnich rozmiarów lub w małym naczyniu żaroodpornym mieszamy olej z posiekanym tymiankiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  6. Łososia kroimy w kostkę słusznych rozmiarów. Polecamy przekroić każdy z obu kawałków MOWI wzdłuż na pół. Następnie każdą z takich połówek podzielić na 3 części o tej samej długości. 
  7. Na rozgrzanego grilla wrzucamy kawałki łososia. Grillujemy rybę z każdej strony kilka chwil. Zamiast odmierzać czas stoperem, lepiej sprawdzać na bieżąco, czy ryba przywiera do grilla. Jeśli tak, to nie siłujcie się z nią, i dajcie jej jeszcze chwilę poleżeć. Obracajcie dopiero wtedy, gdy swobodnie odchodzi od rusztu. 
  8. Obok ryby na grillu układamy pokrojoną cukinię i chleb. Grillujemy z dwóch stron, aż pojawią się charakterystyczne ślady grillowania, czyli ciemne prążki.  
  9. W średniej wielkości naczyniu mieszamy wszystkie składniki dressingu. To on sprawi, że sałatka śródziemnomorska z łososiem będzie jeszcze bardziej soczysta i orzeźwiająca.
  10. Do sałaty dodajemy pozostałe składniki – mozzarellę, bazylię, winogrona i pomidorki. Mieszamy składniki sałaty, polewamy dressingiem. Gotowe, wspaniałe, i…  jak na danie z grilla – zaskakująco lekkie. 

 

Smacznego!

czy wiesz, że wiemy, co twój obiad jadł na obiad?

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. (pokrojony w kostkę 2×2 cm)

chleb pszenny – 2 grube kromki (pokrojone w kostkę 2×2 cm)

pomidorki cherry – 100 g (pokrojone na połówki)

winogrona czerwone lub zielone – 100 g

cukinia żółta lub zielona – 100 g (pokrojona w grube plastry)

mozzarella mini – 100 g

oregano świeże – kilkanaście listków (posiekane)

tymianek świeży – kilka gałązek (posiekane)

olej – 1 łyżka

bazylia świeża – kilka listków 

 

Dressing:

krem balsamiczny – 1 łyżka

miód – 1 łyżeczka

oregano suszone – 1/4 łyżeczki

cytryna skórka – 1/4 łyżeczki

sól, pieprz