

Obiad
Sałatka makaronowa z łososiem, papryką, marchewką i oliwkami
20 MIN
Gotowania
2
Porcje

- MOWI Łosoś wędzony na zimno – DOBRA GWIAZDKA
- Makaron orecchiette – kubek
- Marchewka – 1 sztuka
- Cukinia – 1 sztuka
- Żółta papryka – 1 sztuka
- Oliwki bez pestek – ¼ kubka
- Pomidor – 1 sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Bazylia – kilka gałązek
- Oliwa – 1 łyżka
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz do smaku

Sałatkowe stereotypy przełamiemy pyszną potrawą z łososiem MOWI wędzonym na zimno. Fartuchy w dłoń. Świąteczne swetry na razie nie będą potrzebne, bo w Waszych kuchniach za chwilę wzrośnie temperatura. A ta sałatka makaronowa z łososiem i oliwkami to tak naprawdę Wasz pomysł, my tylko podpowiadamy jak najlepiej ją zrobić (z MOWI).
Sposób przygotowania:
- Ugotujmy wodę na makaron. Do wrzącej, posolonej wody wsypujemy kubek makaronu orecchiette i gotujemy, aż będzie al dente, czas gotowania makaronu powinien być na opakowaniu.
- Do gotującego się makaronu dodajemy 1 marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości, wszystko odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie – to ważne! W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania.
- Bierzemy oddzielną miseczkę do której wyciskamy sok z ½ cytryny. Do soku z cytryny dodajemy kilka gałązek bazylii, ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Wszystko energicznie mieszamy i odkładamy, żeby znowu zająć się makaronem z marchewką.
- Przerzucamy wszystko do głębokiej miski i do makaronu wsypujemy pokrojoną w kosteczkę: żółtą paprykę, pomidora, cukinię i ¼ kubka oliwek.
- Dodajemy połowę opakowania łososia MOWI wędzonego na zimno.
- Wlewamy cytrynowo-ziołowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wszystko razem mieszamy, aby smaki dokładnie się połączyły i sałatka makaronowa z łososiem gotowa!
Wszystkim smakoszom łososia MOWI zalecamy dodanie extra porcji MOWI na wierzch makaronu. Wspaniały kolor MOWI zaprezentuje się świetnie na szczycie przepysznej pasty.

- MOWI Łosoś wędzony na zimno – DOBRA GWIAZDKA
- Makaron orecchiette – kubek
- Marchewka – 1 sztuka
- Cukinia – 1 sztuka
- Żółta papryka – 1 sztuka
- Oliwki bez pestek – ¼ kubka
- Pomidor – 1 sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Bazylia – kilka gałązek
- Oliwa – 1 łyżka
- Sok z ½ cytryny
- Sól, pieprz do smaku