

Obiad
Pizza z wędzonym łososiem, szparagami i kaparami
60 min
Gotowania
6
Porcje

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
- 1 kg mąki
- 25 g drożdży
- 500-600 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g gęstej passaty z pomidorów
- 250 g mozzarelli
- kilka sztuk zielonych szparagów
- kilka sztuk kaparów

Odkrywamy przed Wami sekret doskonałej pizzy z łososiem, chociaż tak naprawdę to żaden sekret – chodzi o dobre ciasto i starannie dobrane dodatki. O pysznego i zdrowego łososia już dla Was zadbaliśmy, z resztą bez trudu poradzicie sobie sami. A wszystkie niezbędne wskazówki znajdziecie w tym przepisie.
Na początek – jak zrobić ciasto na pizzę?
- Zanim zaczniemy rozpuszczać się w zachwycie – rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance wody. Warto, żeby była co najmniej w letniej temperaturze, bo wtedy proces dokona się szybciej.
- Na blat wysypujemy mąkę, oliwę i sól, polewamy to rozpuszczonymi składnikami i zaczynamy zagniatać – ręcznie lub mikserem. W trakcie tej czynności dolewamy pozostałą część wody i dbamy o to, aby ciasto, które zaczyna tworzyć się nam w dłoniach (lub mikserze) nabrało gładkiej konsystencji. Przy okazji powinno też być zwarte i elastyczne i dopiero kiedy takie się stanie – formujemy z niego kulę.
- To jeszcze nie pizza, a już na pewno nie pizza z łososiem ale piłka z ciasta sprawia że jesteśmy naprawdę blisko. Ten okrągły, ponoć perfekcyjny kształt przykrywamy i odstawiamy na pewien czas – tak aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
- W tym czasie zajmujemy się przecierem pomidorowym. Doprawiamy go do smaku – solą i 4 łyżkami oliwy (chyba, że uznacie że macie diametralnie inny smak, choć my proponujemy trzymać się naszego przepisu). W końcu chcemy, żeby powstała dobra pizza z łososiem!
- Wracamy do wyrośniętego ciasta. Jeżeli zamiast jednej dużej pizzy zdecydujecie się na oddzielne, małe krążki to powinniście odciąć po około 100 gramowe kawałki, podsypać je mąką i wałkować, aż ciasto będzie cienkie. Wtedy układacie je w formie – uprzednio rzecz jasna naoliwionej. Pizza zaczyna wyglądać!
- To ten moment, w którym pojawia się esencja pizzy – czyli składniki! Na początek posmarujcie okrągłe kawałki ciasta przecierem, potem rozłóżcie na nim mozzarellę i… najważniejszy moment czyli: pojawienie się łososia! W końcu robimy pizzę z łososiem MOWI!
- Układacie fragmenty naszej ryby na cieście, obok niej lub wręcz na niej lądują pozostałe składniki. Szparagi i kapary.
- Ostatni element: pieczenie! Kwadrans w temperaturze 250 stopni Celsjusza powinien wystarczyć – ale czujnie rzucajcie okiem, żeby nie spalić ciasta. Pizza z łososiem gotowa!
Łosoś wędzony na gorąco na pewno Wam zasmakował więc proponujemy kolejne pyszności tarta z łososiem wędzonym na gorąco, makaron z łososiem wędzonym na gorąco. Spróbujcie koniecznie!

- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na gorąco
- 1 kg mąki
- 25 g drożdży
- 500-600 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 150 g gęstej passaty z pomidorów
- 250 g mozzarelli
- kilka sztuk zielonych szparagów
- kilka sztuk kaparów