Mini gofry z łososiem, ricottą i klonowym dressingiem
Mini gofry z łososiem, ricottą i klonowym dressingiem

Kolacja

Mini gofry z łososiem, ricottą i klonowym dressingiem

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry

ser ricotta – 1/2 kubka

jogurt naturalny – 1/4 kubka

szczypiorek – 1 łyżeczka (posiekany)

 

Gofry:

mleko – 1,5 kubka

mąka pszenna – 2 kubki

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

olej – 1/3 kubka

jajka – 3 sztuki

papryka wędzona – 1 łyżeczka

sól – szczypta

pieprz – szczypta

 

Dressing klonowy:

syrop klonowy – 4 łyżki

ocet winny – 1 łyżka

oliwa – 1 łyżka

papryczka jalapeno – 1/4 sztuki (pokrojona w drobną kostkę)

Mini gofry z łososiem, ricottą i klonowym dressingiem

Mini gofry z łososiem i ricottą to przekąska w wielkim stylu! Idealna na karnawałowe świętowanie w kameralnym gronie oraz na huczne prywatki. Zaskocz i zachwyć swoich gości połączeniem śmietankowego serka i klonowego dressingu – jest oszałamiająco pyszne! Ostateczny efekt WOW to oczywiście sprawka łososia MOWI. Dlatego zaproś go na ostatki, jest taki piękny i gładki. I pyszny!

Sposób przygotowania: 

  1. To dobry moment, żeby sprawdzić, czy mamy gofrownicę. Jeśli nie mamy, to polecamy taką inwestycję. Kosztuje mniej niż butelka dobrego wina, zmieści się do paczkomatu, przepisów na gofry z MOWI jest więcej, a świat nie kończy się na karnawale. Dlatego naprawdę warto. 
  2. Oprócz gofrownicy przyda się nam także mikser. A jeśli nie mikser, to może chociaż odpowiednia końcówka do blendera. Miksujemy wszystkie składniki na ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Oczywiście można to zrobić bez miksera, proces potrwa nieco dłużej. 
  3. Gofry z łososiem i ricottą to imprezowa przekąska, która powstanie w dosłownie kilka chwil! Odpalamy naszą nową (albo starą albo pożyczoną) gofrownicę, smarujemy ją małą ilością oleju i czekamy, aż się nagrzeje. Pewnie zgaśnie wtedy jakaś lampka. 
  4. Przygotowujemy mini-gofry, czyli używamy mini-ilości ciasta. Wlewamy masę do gofrownicy i smażymy, dopóki nie zrobią się rumiane. Jeśli nie wyjdą od razu idealnie okrągłe, zawsze można je dociąć nożem.
  5. Jeżeli znacie nasze przepisy, to wiecie, że przygotowanie dressingów zazwyczaj sprowadza się do zmieszania wszystkich składników. I tym razem nie będzie inaczej – mieszamy. 
  6. Ricotta sama w sobie jest super delikatna i kremowa. My podkręcimy ten efekt jeszcze bardziej! Odsączamy serek i jogurt na płóciennej ścierce lub filtrze do kawy. Po pozbyciu się nadmiaru cieczy, mieszamy dokładnie te dwa składniki. 
  7. Gofry smarujemy dopiero co przygotowanym, kremowym serkiem. Układamy na nich plastry niezastąpionego wędzonego łososia MOWI. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy dressingiem. Brawo! Bo taka przekąska naprawdę zasługuje na oklaski. 

Gotowe? Taki widok cieszy! Jeszcze bardziej cieszy smak i to, jak szybko znikają ze stołu. W każdej chwili można dorobić kolejną porcję, bo mini gofry z łososiem i ricottą powstają bardzo szybko. Twój imprezowy stół jeszcze nigdy nie wyglądał tak dobrze. Blasku dodała mu prawdziwa gwiazda wieczoru (i Twojej diety) – turbo zdrowy łosoś MOWI. Zapraszaj go częściej, przepisy czekają, a okazja zawsze się znajdzie 🙂 

Smacznego!

MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry

ser ricotta – 1/2 kubka

jogurt naturalny – 1/4 kubka

szczypiorek – 1 łyżeczka (posiekany)

 

Gofry:

mleko – 1,5 kubka

mąka pszenna – 2 kubki

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

olej – 1/3 kubka

jajka – 3 sztuki

papryka wędzona – 1 łyżeczka

sól – szczypta

pieprz – szczypta

 

Dressing klonowy:

syrop klonowy – 4 łyżki

ocet winny – 1 łyżka

oliwa – 1 łyżka

papryczka jalapeno – 1/4 sztuki (pokrojona w drobną kostkę)