

Obiad
Smażony łosoś z ziemniakami hasselback i zieloną sałatką
30 MIN
Gotowania
2
Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
ziemniaki – 2-3 sztuki
koperek – 1 łyżka (posiekany)
zielony groszek – 0,5 kubka
zielona papryka – 0,5 kubka (pokrojona w kostkę)
oliwa – 1 łyżka
cytryna – 1 łyżeczka soku
por – mały kawałek (pokrojony w cienkie paski)
olej do smażenia
sól, pieprz

Czy ziemniaki hasselback mają coś wspólnego z Davidem Hasselhoffem? Niestety nie. Na szczęście MOWI zawsze broni się smakiem, nawet bez pomocy Davida. Nasz dzielny łosoś z ziemniakami w stylu hasselback intryguje nazwą, kusi wyglądem i zachwyca smakiem. Może to nawet lepiej, że David nie wpadnie, bo miejsce gwiazdy przy naszym stole jest już zajęte – to oczywiście MOWI.
Sposób przygotowania:
- Przepis na ziemniaki Hasselback ma ponad 200 lat i wywodzi się z nadmorskich rejonów Skandynawii. To właśnie tam po raz pierwszy podano pieczone, nacięte od góry ziemniaki. A było to w restauracji Hasselbacken. Skoro wszystko już wiemy, to nacinamy!
- Ziemniaki nacinamy od góry, w niewielkich odstępach. Jednocześnie uważamy, aby spód ziemniaka został nierozcięty – najłatwiej jest zrobić to, kładąc ziemniaka pomiędzy dwiema drewnianymi pałeczkami. Dzięki temu trikowi ziemniak „rozchyla się” w trakcie pieczenia, a jego plasterki przypiekają się na chrupiąco. W efekcie robią się trochę podobne do chipsów!
- Ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy solą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza, a ziemniaki pieczemy około 25 minut. W trakcie pieczenia co jakiś czas zaglądamy do ziemniaków i smarujemy je olejem. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że się nie spalą.
- Kiedy ziemniaki się pieką, my mamy czas na przygotowanie dressingu i usmażenie łososia. Zaczniemy od tego pierwszego. Na dobry początek sięgamy po małe naczynie i wszystkie składniki dressingu: sok z cytryny, oliwę, połowę naszego posiekanego koperku oraz sól i pieprz do smaku.
- Mieszamy wszystko energicznie i tym samym tworzymy rześki, soczysty dressing! Dodajemy do niego pół kubka zielonego groszku i pół kubka pokrojonej zielonej papryki. Razem to kubek warzyw, który dzięki naszemu dressingowi staje się zieloną sałatką!
- Smażenie łososia zaczynamy od rozgrzania oleju na patelni. Najpierw układamy go skórą do dołu, a po około 3-4 minutach obracamy. Na drugiej stronie smażymy jeszcze około minuty. Po zdjęciu z patelni łosoś jeszcze chwilę utrzymuje temperaturę, czyli dalej się smaży. Dlatego to naprawdę ważne, żeby nie przetrzymać go na ogniu za długo – wtedy zrobi się suchy.
- Według naszych obliczeń ziemniaki też powinny być już gotowe lada moment. Upewniamy się, czy tak jest i wyjmujemy je z piekarnika. Dorzucamy je na talerz z łososiem i posypujemy koperkiem. Nie zapominamy także o sałatce i … faktycznie gotowe! Łosoś z ziemniakami hasselback to nowy, zdrowy, łososiowy hit w Waszej kuchni.
Być może ten sprytny sposób na chrupiące ziemniaki pozwoli Wam raz na zawsze zapomnieć o niezdrowych przekąskach ze sklepu?

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.
ziemniaki – 2-3 sztuki
koperek – 1 łyżka (posiekany)
zielony groszek – 0,5 kubka
zielona papryka – 0,5 kubka (pokrojona w kostkę)
oliwa – 1 łyżka
cytryna – 1 łyżeczka soku
por – mały kawałek (pokrojony w cienkie paski)
olej do smażenia
sól, pieprz