Łosoś z pieczoną dynią i sałatką z czerwonej cykorii
Łosoś z pieczoną dynią i sałatką z czerwonej cykorii

Obiad

Łosoś z pieczoną dynią i sałatką z czerwonej cykorii

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

dynia hokkaido – kilka cienkich plastrów ze skórką

olej – 2 łyżki

cykoria czerwona – kilka liści (pokrojone na kawałki)

jabłko zielone – 1 sztuka (pokrojone w kostkę lub plastry)

oliwa – 1 łyżka

miód – 1 łyżka

cytryna – 1 łyżeczka soku

chleb pszenno-żytni – 1 kromka

tymianek – kilka listków

sól, pieprz

Łosoś z pieczoną dynią i sałatką z czerwonej cykorii

Jesień plecień, bo przeplata – trochę dyni, trochę jabłka. W tej niedoskonałej rymowance kryje się przepis na doskonały smak. Łosoś z pieczoną dynią, z dodatkiem cykorii i jabłek to najpyszniejszy sposób na jesiennie popołudnia i wieczory. Dodatkowo wszyscy, którzy dadzą się skusić na to danie mogą liczyć na poprawę humoru i zdrowotności! Chyba nie musimy Was dłużej przekonywać? 

Sposób przygotowania:

  1. Być może zastanawiacie się teraz, jak upiec dynię hokkaido? Nasza sekcja dobrych rad dokładnie omówiła ten temat i już spieszy z pomocą! Na początek myjemy dynię i przekrawamy ją na pół. 
  2. Nie obieramy jej ze skóry, bo skóra dyni hokkaido jest jak najbardziej jadalna i pyszna. Może teraz wydaje się Wam za twarda, ale spokojnie – zaraz zmięknie od temperatury. 
  3. Połówki dyni dokładnie oczyszczamy z gniazd z nasionami i włókien, bo te nie są nam do niczego potrzebne. Oczyszczoną dynię kroimy na plastry – polecamy nie za grube, w kształcie litery C. 
  4. Plastry dyni smarujemy olejem, tymiankiem, solą i pieprzem. Układamy je na blaszce do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym. 
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i w takich warunkach pieczemy dynię przez około 20, do 30 minut. O tym, czy dynia jest upieczona poinformuje nas nie tylko zegarek, ale także ona sama – będzie miękka. 
  6. Liście cykorii kroimy na kawałki i przekładamy do niewielkiej miski. Dorzucamy do niej jabłko pokrojone w kostkę lub plasterki. 
  7. W osobnym naczyniu łączymy sok z cytryny, oliwę i miód. Klasyczny, słodko-kwaśny dressing idealnie wzbogaci smak sałatki. Dodajemy go do miski z cykorią i jabłkiem i dokładnie mieszamy.
  8. Czas na smażenie łososia! Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na niej MOWI skórą do dołu. Smażymy około 3-4 minut i przekładamy na drugą stronę. Tu wystarczy już minuta smażenia. Pilnowanie czasu jest bardzo istotne – liczy się nasz refleks, bo od niego zależy smak i soczystość łososia. 
  9. Wygląda na to, że wszystko jest już gotowe! Nie pozostaje nam nic innego jak zajadać ze smakiem. Smażony łosoś z pieczoną dynią jest naprawdę pyszny! Warto zapamiętać ten przepis i zrobić mu zdjęcie przed zjedzeniem, bo do takich wspomnień chce się wracać!

Smacznego!

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

dynia hokkaido – kilka cienkich plastrów ze skórką

olej – 2 łyżki

cykoria czerwona – kilka liści (pokrojone na kawałki)

jabłko zielone – 1 sztuka (pokrojone w kostkę lub plastry)

oliwa – 1 łyżka

miód – 1 łyżka

cytryna – 1 łyżeczka soku

chleb pszenno-żytni – 1 kromka

tymianek – kilka listków

sól, pieprz