Łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn
Łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn

Obiad

Łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn

25 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

szparagi zielone – kilka

sztuk (pokrojone w plastry)

mięta – kilkanaście listków

kozi ser – 2 łyżki (pokruszony)

jeżyny – 1 kubek

cukier brązowy – 4 łyżki

wino czerwone wytrawne – 4 łyżki

pomarańcza – sok z 1/2 sztuki

masło – 1 łyżka

sól, pieprz – do smaku

Łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn

Jak zmieścić całe lato na talerzu? To żaden problem. MOWI uwielbia słoneczne smaki i już nadpływa z pomocą. I z przepisem. Nikogo chyba nie będzie trzeba przekonywać… Bo łosoś smażony ze szparagami, fetą i sosem z jeżyn MOWI sam za siebie. Mmmm, ale nam się smaży taki łosoś…

Sposób przygotowania:

  1. Zaczniemy od przygotowania szparagów, które tym razem podamy na surowo. Odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy szparagi wzdłuż, na cieniutkie plasterki. Najlepiej robić to za pomocą obieraczki do warzyw.
  2.   Czas na sos jeżynowy. W rondelku na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy jeżyny, czerwone wino, cukier, sok z połówki pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  1.   Doprowadzamy tę wytrawną mieszankę owocowych smaków i aromatów do wrzenia. Zmniejszamy ogień i, cały czas mieszając, redukujemy. Aż do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji sosu. Nie zapominamy też zachwycić się kolorem.
  2.   Kawałki łososia nacieramy solą i pieprzem. MOWI to wyjątkowo pyszna ryba, dlatego w zupełności wystarczą nam te podstawowe przyprawy. Uprzedzamy, że kwestia koloru też może wzbudzić tutaj zachwyt. Z największym zachwytem poczekajmy jednak, aż łosoś smażony ze szparagami będzie gotowy.
  3.   Na patelni rozgrzewamy olej i układamy łososia skórą do dołu. Odpowiednia wysoka temperatura smażenia to dla nas gwarancja, że łosoś faktycznie się usmaży, a nie zagotuje w oleju i przyklei do patelni.
  4.   Po pierwszej minucie smażenia możemy nieco zmniejszyć ogień i smażyć łososia przez kolejne dwie minuty. Po tym czasie obracamy rybę na drugą stronę i smażymy około 2 minut.
  5.   Czas na wybór talerza, który poradzi sobie z przyjęciem tylu wspaniałych, letnich smaków. Mamy to? W takim razie serwujemy. Swobodnym gestem rozlewamy na środku talerza sos jeżynowy. 
  6. Na jeżynowym sosie układamy szparagi i kawałki sera feta. Na środku talerza kładziemy upieczoną rybę, a całość posypujemy listkami mięty. Łosoś smażony ze szparagami prezentuje się wyśmienicie! To chyba niemożliwe, ale wydaje nam się, że trochę się opaliliśmy od tego przepisu…

Smacznego! 🙂

 

każdy kucharz smaży o takiej potrawie!

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt.

szparagi zielone – kilka

sztuk (pokrojone w plastry)

mięta – kilkanaście listków

kozi ser – 2 łyżki (pokruszony)

jeżyny – 1 kubek

cukier brązowy – 4 łyżki

wino czerwone wytrawne – 4 łyżki

pomarańcza – sok z 1/2 sztuki

masło – 1 łyżka

sól, pieprz – do smaku