

Święta
Łosoś pieczony z czosnkiem i kuskusem
20 MIN
Gotowania
2
Porcje

MOWI PURE Świeża porcja – 2 sztuki
czosnek 3-4 ząbki (pokrojony w plastry)
olej do smażenia
kuskus perłowy – 0,5 kubka
szalotka – 1 łyżeczka (posiekana)
pomarańcza – 1 sztuka (skórka i sok)
cytryna – 0,5 sztuki (sok)
rozmaryn – 1 łyżka (posiekany)
jarmuż – kilka listków
masło – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku

Sami nie wiemy, czy ten przepis jest orientalny, czy tradycyjny – może warto to sprawdzić? Czosnek, jakby nie patrzeć jest używany w polskiej kuchni dość powszechnie, ale palony czosnek to już wyższa kultura kulinarna. A do tego sok z pomarańczy i cytryny, plus używany w kuchni arabskiej kuskus i na dodatek popularny szczególnie w Skandynawii i w zielonych koktajlach jarmuż… kulinarny zawrót głowy! Wkręćmy się w temat jarmużu, czyli po swojsku pomarszczonej kapusty. Jarmuż nie ma prawie kalorii, za to ma duże ilości białka, błonnika i witamin, zwłaszcza C i K oraz z grupy B. Jest też bogatym źródłem cennych pierwiastków, takich jak magnez, żelazo, cynk i fosfor, soli mineralnych, w tym wapnia i potasu, oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Od samego czytania czujemy się mądrzejsi, bardziej dotlenieni i zdrowsi! Ale wracajmy do tematu, bo czeka na nas łosoś pieczony z czosnkiem i kuskusem.
Sposób przygotowania:
- Łososia nacieramy solą i pieprzem wedle uznania i smaku.
- Wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 oC na 8 do 10 minut. Łosoś pieczony z czosnkiem po prostu lubi konkretnie taki, a nie inny czas.
- Do osolonej wody wrzucamy kuskus – trzeba go gotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, najczęściej ok. 10 minut i potem odcedzić.
- Kroimy czosnek w plasterki i smażymy na małej patelni na małym ogniu, aż będzie rumiany z obu stron. Ale nie przypalony.
5. Usmażony czosnek odsączamy z oleju na ręczniku papierowym. - Szalotkę smażymy na maśle, dodajemy sok z cytrusów i podgrzewamy całość, aż delikatnie się zredukuje. Czyli tak chwilkę.
- Teraz przyszedł czas na niezwykle popularny w niektórych kręgach, a wzbudzający przerażenie w innych – jarmuż. Pamiętając o jego właściwościach anty-wszystko, czyli prozdrowotnych, dodajemy go do smażonych produktów.
- Dodajemy rozmaryn i skórkę z pomarańczy oraz odcedzony kuskus. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Wszystkie składniki wymagają jeszcze 1-2 minut podsmażania razem dla połączenia smaków.
Łosoś pieczony z czosnkiem i kuskusem jest już gotowy, ostatnim krokiem jest ułożenie go na kuskusie i przyozdobienie podsmażonym czosnkiem. Nie mówiąc już o udekorowaniu talerza prozdrowotnymi jarmużem z sulforafanem… Aż żal będzie potem takie antyoksydacyjne i zdrowe talerze myć… Pozostaje powiedzieć – Nyt måltidet!

MOWI PURE Świeża porcja – 2 sztuki
czosnek 3-4 ząbki (pokrojony w plastry)
olej do smażenia
kuskus perłowy – 0,5 kubka
szalotka – 1 łyżeczka (posiekana)
pomarańcza – 1 sztuka (skórka i sok)
cytryna – 0,5 sztuki (sok)
rozmaryn – 1 łyżka (posiekany)
jarmuż – kilka listków
masło – 1 łyżka
sól, pieprz – do smaku