Łosoś gotowany na parze z sałatką z buraka i ogórka
Łosoś gotowany na parze z sałatką z buraka i ogórka

Obiad

Łosoś gotowany na parze z sałatką z buraka i ogórka

20 MIN

Gotowania

1

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja

sumak – 1 łyżeczka

chia – 1 łyżeczka

ogórek gruntowy – 2 sztuki

buraki kolorowe – 3 sztuki (pokrojone w plastry)

jogurt naturalny – 3 łyżki

koperek posiekany – 1 łyżeczka

mięta – 1 łyżeczka (posiekana)

cytryna – 1 łyżeczka soku

sól, pieprz – do smaku

Łosoś gotowany na parze z sałatką z buraka i ogórka

Lubicie kiedy przyrządzanie obiadu ogranicza się do korzystania z jednego garnka i pokrojenia kilku warzyw? Takie przepisy też są potrzebne i już zaraz udowodnimy, że można z nimi wyczarować prawdziwe kulinarne cuda! Zupełnie niczym łosoś gotowany na parze z sałatką z buraka i ogórka!

Sposób przygotowania:

  1.  Surowe buraki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Taki sposób przygotowania tych warzyw nie należy do najpopularniejszych… a powinien. Buraki jedzone na surowo mają ciekawy, delikatny smak i zbawienny wpływ na nasze zdrowie i odporność!
  2.  Ogórka, również surowego, kroimy bez obierania – w cienkie, podłużne paski typu julienne. Tym samym, oficjalnie pokroiliśmy już wszystko, co miało zostać pokrojone. Wspominaliśmy, że to naprawdę prosty przepis? 🙂 
  3.  Teraz przygotowujemy mieszankę przypraw, która doskonale podkreśli naturalny smak łososia MOWI i jest genialna w swej prostocie. Jej składniki to sól, chia i sumak. Dzięki nim łosoś gotowany na parze przemówi do Was pełnią smaku.
  4.  Nacieramy łososia zmieszanymi przyprawami, a naczynie do gotowania na parze smarujemy oliwą. Czekamy aż woda zacznie wrzeć i pojawi się para, a wtedy zaczynamy gotować łososia. Powinno to potrwać około 15 minut.
  5.  W tym czasie przygotowujemy dressing: mieszamy jogurt, koperek, miętę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możecie też dodać odrobinę sumaku.
  6. Czas na połączenie naszych składników w prawdziwe danie Szefa kuchni (to o Was). Na talerzu układamy kolorowe plastry buraka, a na nich kawałek łososia z pary. Z boku talerza, tuż obok łososia, komponujemy bukiecik z plasterków ogórka.
  7. Dodatkowo, jeśli akurat mamy taką fantazję, całość dekorujemy gałązkami kopru. Podajemy z dressingiem. To tylko tyle i aż tyle, a łosoś gotowany na parze jeszcze nigdy nie wyglądał tak pięknie! Smacznego 😉

Czasami wykwintne dania wcale nie wymagają wielkiej ilości składników, ani godzin spędzonych w kuchni. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Czyste dobro ma to do siebie, że obroni się w każdej postaci. Dlatego z pełnym przekonaniem proponujemy Wam łososia MOWI. 

czy wiecie, dlaczego norwegia to najszczęśliwszy kraj na ziemi? ten przepis wam na to odpowie.

MOWI PURE Świeża porcja

sumak – 1 łyżeczka

chia – 1 łyżeczka

ogórek gruntowy – 2 sztuki

buraki kolorowe – 3 sztuki (pokrojone w plastry)

jogurt naturalny – 3 łyżki

koperek posiekany – 1 łyżeczka

mięta – 1 łyżeczka (posiekana)

cytryna – 1 łyżeczka soku

sól, pieprz – do smaku