

Kolacja
Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI i zielonym serkiem
180 MIN
Gotowania
4-6
Porcje

Krakersy:
- syrop z daktyli 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- woda 0,4-0,5 l
- słonecznik 1/2 kubka
- płatki owsiane 2 kubki
- siemię lniane 1/2 kubka
- migdały tłuczone 3 łyżki
- sezam 2 łyżki
- łuski psyllium 4 czubate łyżki)
- otręby 2 łyżki
- sól 1 łyżka
Zawartość kanapek:
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
- sałata – kilka liści
- mozzarella – kilka plasterków
- awokado – ½ sztuki
- kiełki – ½ kubka
Sos (na 4-6 kanapek):
- bazylia liście – kilka gałązek
- szczypiorek – kilka gałązek
- sok z ½ cytryny
- skórka z ½ cytryny
- kolendra – kilka gałązek
- jajko ugotowane – 1 sztuka
- serek śmietankowy – ½ kubka
- sól
- pieprz
Pikle z ogórka:
- ogórek – 1 sztuka
- imbir – ½ łyżeczki (starty)
- ocet winny – ½ kubka
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – ½ łyżeczki

Jak przygotować coś, co da nam siłę? Siłę dla mięśni i ścięgien – dzięki składnikom odżywczym oraz siłę motywacji i dumy, że jesteśmy świetnymi kucharzami? Oto pyszne krakersy z łososiem MOWI, których przepis opracowaliśmy wspólnie z dietetykiem naszej niesaMOWItej drużyny – Czarnych Słupsk!
Sposób przygotowania:
- Zacznijmy od krakersów. Lista składników wskazywałaby na zadanie dla szefa kuchni, jednakże wymagają tylko wymieszania i upieczenia. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i syrop. Odstawiamy na 30 minut.
- Średniej wielkości blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką rozsmarowujemy na blasze masę na grubość ok. 0,5 cm. Pieczemy w temp. 180 st.C około 15-20 minut. Opcjonalnie, by nadać lepszej chrupkości przekładamy na drugą stronę i pieczemy kilka minut. Studzimy około 30 minut.
- Teraz sos. Uwaga, to będzie najtrudniejsza część przepisu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. 😉
- Przygotujmy pikle z ogórka: ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a z pozostałych składników (imbiru, octu, cukru i soli) robimy marynatę.
- Ogórki zalewamy marynatą i pozostawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy.
- Czas połączyć nasze składniki w idealną całość: krakersy smarujemy sosem. Układamy na nich łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę. Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy. Kromki chleba smarujemy sosem. Układamy łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę.
- Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy. Możemy tak w nieskończoność, albo dopóki nie skończą się nam pikle. Uważajcie krakersy z łososiem znikają bardzo szybko!
Smacznego!

Krakersy:
- syrop z daktyli 1 łyżka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- woda 0,4-0,5 l
- słonecznik 1/2 kubka
- płatki owsiane 2 kubki
- siemię lniane 1/2 kubka
- migdały tłuczone 3 łyżki
- sezam 2 łyżki
- łuski psyllium 4 czubate łyżki)
- otręby 2 łyżki
- sól 1 łyżka
Zawartość kanapek:
- MOWI SIGNATURE Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
- sałata – kilka liści
- mozzarella – kilka plasterków
- awokado – ½ sztuki
- kiełki – ½ kubka
Sos (na 4-6 kanapek):
- bazylia liście – kilka gałązek
- szczypiorek – kilka gałązek
- sok z ½ cytryny
- skórka z ½ cytryny
- kolendra – kilka gałązek
- jajko ugotowane – 1 sztuka
- serek śmietankowy – ½ kubka
- sól
- pieprz
Pikle z ogórka:
- ogórek – 1 sztuka
- imbir – ½ łyżeczki (starty)
- ocet winny – ½ kubka
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – ½ łyżeczki