Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI i zielonym serkiem
Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI i zielonym serkiem

Kolacja

Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI i zielonym serkiem

180 MIN

Gotowania

4-6

Porcje

Krakersy:

  • syrop z daktyli 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • woda 0,4-0,5 l
  • słonecznik 1/2 kubka
  • płatki owsiane 2 kubki
  • siemię lniane 1/2 kubka
  • migdały tłuczone 3 łyżki
  • sezam 2 łyżki
  • łuski psyllium 4 czubate łyżki)
  • otręby 2 łyżki
  • sól 1 łyżka

Zawartość kanapek:

Sos (na 4-6 kanapek):

  • bazylia liście – kilka gałązek
  • szczypiorek – kilka gałązek
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • kolendra – kilka gałązek
  • jajko ugotowane – 1 sztuka
  • serek śmietankowy – ½ kubka
  • sól
  • pieprz

Pikle z ogórka:

  • ogórek – 1 sztuka
  • imbir – ½ łyżeczki (starty)
  • ocet winny – ½ kubka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – ½ łyżeczki
Krakersy z nasion z wędzonym łososiem MOWI i zielonym serkiem

Jak przygotować coś, co da nam siłę? Siłę dla mięśni i ścięgien – dzięki składnikom odżywczym oraz siłę motywacji i dumy, że jesteśmy świetnymi kucharzami? Oto pyszne krakersy z łososiem MOWI, których przepis opracowaliśmy wspólnie z dietetykiem naszej niesaMOWItej drużyny – Czarnych Słupsk!

Sposób przygotowania:

  1. Zacznijmy od krakersów. Lista składników wskazywałaby na zadanie dla szefa kuchni, jednakże wymagają tylko wymieszania i upieczenia. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę i syrop. Odstawiamy na 30 minut.
  2. Średniej wielkości blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką rozsmarowujemy na blasze masę na grubość ok. 0,5 cm. Pieczemy w temp. 180 st.C około 15-20 minut. Opcjonalnie, by nadać lepszej chrupkości przekładamy na drugą stronę i pieczemy kilka minut. Studzimy około 30 minut.
  3. Teraz sos. Uwaga, to będzie najtrudniejsza część przepisu. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. 😉
  4. Przygotujmy pikle z ogórka: ogórka obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, a z pozostałych składników (imbiru, octu, cukru i soli) robimy marynatę.
  5. Ogórki zalewamy marynatą i pozostawiamy na około 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odcedzamy.
  6. Czas połączyć nasze składniki w idealną całość: krakersy smarujemy sosem. Układamy na nich łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę. Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy. Kromki chleba smarujemy sosem. Układamy łososia, awokado, ser, piklowane ogórki, kiełki i sałatę.
  7. Nakładamy drugą kromkę i delikatnie dociskamy. Możemy tak w nieskończoność, albo dopóki nie skończą się nam pikle. Uważajcie krakersy z łososiem znikają bardzo szybko!

Smacznego!

zapraszasz gości, czy zjesz sam? dobrze to przemyśl!

Krakersy:

  • syrop z daktyli 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • woda 0,4-0,5 l
  • słonecznik 1/2 kubka
  • płatki owsiane 2 kubki
  • siemię lniane 1/2 kubka
  • migdały tłuczone 3 łyżki
  • sezam 2 łyżki
  • łuski psyllium 4 czubate łyżki)
  • otręby 2 łyżki
  • sól 1 łyżka

Zawartość kanapek:

Sos (na 4-6 kanapek):

  • bazylia liście – kilka gałązek
  • szczypiorek – kilka gałązek
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z ½ cytryny
  • kolendra – kilka gałązek
  • jajko ugotowane – 1 sztuka
  • serek śmietankowy – ½ kubka
  • sól
  • pieprz

Pikle z ogórka:

  • ogórek – 1 sztuka
  • imbir – ½ łyżeczki (starty)
  • ocet winny – ½ kubka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – ½ łyżeczki