

Kolacja
Grillowany ananas z truskawkami, awokado i łososiem
25 MIN
Gotowania
4
Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. – 2 opakowania
oliwa – 1 łyżka
ananas – kilka plastrów (grubość 0,5 cm)
olej kokosowy – 1 łyżka
cukier trzcinowy – 1 łyżka
limonka – 1 sztuka (sok)
truskawki – kilka sztuk (pokrojone w cienkie plastry)
awokado – 1 sztuka (pokrojone w cienkie plastry)
kiełki lucerny – 1/2 kubka
sezam biały – 1/2 łyżeczki
sezam czarny – 1/2 łyżeczki
salsa mango:
mango – 1/2 sztuki (duże, dojrzałe, pokrojone w kostkę ok. 0,5 cm)
limonka – 1/4 sztuki (sok)
chili – 1/4 łyżeczki (posiekana)
mięta – kilka listków (posiekana)
sałatka owocowa
truskawki – kilka sztuk (pokrojone w kostkę)
maliny – kilka sztuk
chili jalapeno – kilka plasterków
ananas – 2 plastry (pokrojone w kostkę)
winogrona – kilkanaście sztuk (pokrojone na połówki)
kiwi – 1 sztuka (pokrojone w kostkę)
dressing do sałatki owocowej:
miód – 1 łyżka
pomarańcza – 1/4 sztuki (sok)
limonka – 1/2 łyżeczki (sok)

Naprawdę wyjątkowa kolacja wcale nie potrzebuje specjalnej okazji. Nie czekaj na walentynki i zaskocz ukochaną osobę czymś przepysznym. Grillowany ananas z truskawkami, awokado i smażonym łososiem MOWI to doskonały przepis na wyjątkowy wieczór we dwoje. Zdrowy, pięknie podany, oryginalny, pełen miłości, po prostu idealny. Przygotuj go i poczuj romantyczną atmosferę – bo kiedy na talerzu króluje MOWI, w powietrzu unosi się miłość <3
Sposób przygotowania:
- Czy ten przepis jest trudny i wymaga wiele czasu? Nie. Czy do jego przygotowania potrzebujemy wielu składników? Być może. Czy efekt będzie zachwycający? Tak! To bardzo korzystny bilans, więc pozbywamy się ostatnich wątpliwości i zaczynamy.
- Na początek salsa. Mango kroimy w kostkę. Ważne, żeby było owoc był dojrzały – w przeciwnym razie jego smak będzie raczej symboliczny. Połowę mango mieszamy z posiekaną miętą, sokiem z limonki oraz papryczką chili. Całość miksujemy na gładką masę.
- Do salsy dodajemy drugą połowę mango pokrojonego w kostkę i starannie mieszamy. Ważne, żeby wszystko robić z uczuciem – w końcu grillowany ananas to (sprawdzony) przepis na romantyczną kolację.
- Gdyby sałatka miała gluten, to byłaby to bułka z masłem. Bo jej przygotowanie jest tak proste! Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i dodać do nich dressing. A żeby dodać dressing, też wystarczy zmieszać jego składniki.
- Czas rozpalić kulinarno-miłosny ogień! Nagrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią ziarna białego i czarnego sezamu. Prażymy kila chwil, dopóki biały sezam nie nabierze złocistej barwy. Cały czas mieszamy i uważamy, bo te ziarenka lubią strzelać pod wpływem ciepła.
- Kawałki łososia smażymy na oliwie. Zasady są proste, jak scenariusz komedii romantycznej (z bardzo szczęśliwym zakończeniem). Średnio rozgrzana patelnia, odrobina oliwy. Około minuta smażenia z każdej strony. Usmażonego łososia posypujemy sezamem.
- Plastry ananasa smażymy na oleju kokosowym, dlatego myjemy patelnię lub sięgamy po zupełnie inną. Rozgrzewamy olej i smażymy ananasa z obu stron, dopóki się nie przyzłoci. Następnie dodajemy cukier oraz sok z limonki i karmelizujemy. To słowo nawet brzmi pysznie!
- Grillowany ananas jest już gotowy. Na plastrach układamy truskawki, awokado, kiełki i polewamy sosem pozostałym ze smażenia ananasa. Dodajemy kawałki smażonego łososia MOWI i posypujemy sezamem.
- Podajemy z salsą mango, sałatką owocową no i oczywiście uczuciem <3 Grillowany ananas z łososiem wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje…
No więc smacznego!

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. – 2 opakowania
oliwa – 1 łyżka
ananas – kilka plastrów (grubość 0,5 cm)
olej kokosowy – 1 łyżka
cukier trzcinowy – 1 łyżka
limonka – 1 sztuka (sok)
truskawki – kilka sztuk (pokrojone w cienkie plastry)
awokado – 1 sztuka (pokrojone w cienkie plastry)
kiełki lucerny – 1/2 kubka
sezam biały – 1/2 łyżeczki
sezam czarny – 1/2 łyżeczki
salsa mango:
mango – 1/2 sztuki (duże, dojrzałe, pokrojone w kostkę ok. 0,5 cm)
limonka – 1/4 sztuki (sok)
chili – 1/4 łyżeczki (posiekana)
mięta – kilka listków (posiekana)
sałatka owocowa
truskawki – kilka sztuk (pokrojone w kostkę)
maliny – kilka sztuk
chili jalapeno – kilka plasterków
ananas – 2 plastry (pokrojone w kostkę)
winogrona – kilkanaście sztuk (pokrojone na połówki)
kiwi – 1 sztuka (pokrojone w kostkę)
dressing do sałatki owocowej:
miód – 1 łyżka
pomarańcza – 1/4 sztuki (sok)
limonka – 1/2 łyżeczki (sok)