Grillowany ananas z truskawkami, awokado i łososiem
Grillowany ananas z truskawkami, awokado i łososiem

Kolacja

Grillowany ananas z truskawkami, awokado i łososiem

25 MIN

Gotowania

4

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 250 g – 2 opakowania

oliwa – 1 łyżka

ananas – kilka plastrów (grubość 0,5 cm)

olej kokosowy – 1 łyżka

cukier trzcinowy – 1 łyżka

limonka – 1 sztuka (sok)

truskawki – kilka sztuk (pokrojone w cienkie plastry)

awokado – 1 sztuka (pokrojone w cienkie plastry)

kiełki lucerny – 1/2 kubka

sezam biały – 1/2 łyżeczki

sezam czarny – 1/2 łyżeczki

 

salsa mango: 

mango – 1/2 sztuki (duże, dojrzałe, pokrojone w kostkę ok. 0,5 cm)

limonka – 1/4 sztuki (sok) 

chili – 1/4 łyżeczki (posiekana)

mięta – kilka listków (posiekana)

 

sałatka owocowa

truskawki – kilka sztuk (pokrojone w kostkę)

maliny – kilka sztuk

chili jalapeno – kilka plasterków

ananas – 2 plastry (pokrojone w kostkę)

winogrona – kilkanaście sztuk (pokrojone na połówki)

kiwi – 1 sztuka (pokrojone w kostkę)

 

dressing do sałatki owocowej:

miód – 1 łyżka

pomarańcza – 1/4 sztuki (sok)

limonka – 1/2 łyżeczki (sok)

Grillowany ananas z truskawkami, awokado i łososiem

Naprawdę wyjątkowa kolacja wcale nie potrzebuje specjalnej okazji. Nie czekaj na walentynki i zaskocz ukochaną osobę czymś przepysznym. Grillowany ananas z truskawkami, awokado i smażonym łososiem MOWI to doskonały przepis na wyjątkowy wieczór we dwoje. Zdrowy, pięknie podany, oryginalny, pełen miłości, po prostu idealny. Przygotuj go i poczuj romantyczną atmosferę – bo kiedy na talerzu króluje MOWI, w powietrzu unosi się miłość <3

Sposób przygotowania:

  1. Czy ten przepis jest trudny i wymaga wiele czasu? Nie. Czy do jego przygotowania potrzebujemy wielu składników? Być może. Czy efekt będzie zachwycający? Tak! To bardzo korzystny bilans, więc pozbywamy się ostatnich wątpliwości i zaczynamy. 
  2. Na początek salsa. Mango kroimy w kostkę. Ważne, żeby było owoc był dojrzały – w przeciwnym razie jego smak będzie raczej symboliczny. Połowę mango mieszamy z posiekaną miętą, sokiem z limonki oraz papryczką chili. Całość miksujemy na gładką masę. 
  3. Do salsy dodajemy drugą połowę mango pokrojonego w kostkę i starannie mieszamy. Ważne, żeby wszystko robić z uczuciem – w końcu grillowany ananas to (sprawdzony) przepis na romantyczną kolację. 
  4. Gdyby sałatka miała gluten, to byłaby to bułka z masłem. Bo jej przygotowanie jest tak proste! Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i dodać do nich dressing. A żeby dodać dressing, też wystarczy zmieszać jego składniki. 
  5. Czas rozpalić kulinarno-miłosny ogień! Nagrzewamy suchą patelnię i wrzucamy na nią ziarna białego i czarnego sezamu. Prażymy kila chwil, dopóki biały sezam nie nabierze złocistej barwy. Cały czas mieszamy i uważamy, bo te ziarenka lubią strzelać pod wpływem ciepła. 
  6. Kawałki łososia smażymy na oliwie. Zasady są proste, jak scenariusz komedii romantycznej (z bardzo szczęśliwym zakończeniem). Średnio rozgrzana patelnia, odrobina oliwy. Około minuta smażenia z każdej strony. Usmażonego łososia posypujemy sezamem.
  7. Plastry ananasa smażymy na oleju kokosowym, dlatego myjemy patelnię lub sięgamy po zupełnie inną. Rozgrzewamy olej i smażymy ananasa z obu stron, dopóki się nie przyzłoci. Następnie dodajemy cukier oraz sok z limonki i karmelizujemy. To słowo nawet brzmi pysznie!
  8. Grillowany ananas jest już gotowy. Na plastrach układamy truskawki, awokado, kiełki i polewamy sosem pozostałym ze smażenia ananasa. Dodajemy kawałki smażonego łososia MOWI i posypujemy sezamem.
  9. Podajemy z salsą mango, sałatką owocową no i oczywiście uczuciem <3 Grillowany ananas z łososiem wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje…

No więc smacznego!

MOWI PURE Świeża porcja 250 g – 2 opakowania

oliwa – 1 łyżka

ananas – kilka plastrów (grubość 0,5 cm)

olej kokosowy – 1 łyżka

cukier trzcinowy – 1 łyżka

limonka – 1 sztuka (sok)

truskawki – kilka sztuk (pokrojone w cienkie plastry)

awokado – 1 sztuka (pokrojone w cienkie plastry)

kiełki lucerny – 1/2 kubka

sezam biały – 1/2 łyżeczki

sezam czarny – 1/2 łyżeczki

 

salsa mango: 

mango – 1/2 sztuki (duże, dojrzałe, pokrojone w kostkę ok. 0,5 cm)

limonka – 1/4 sztuki (sok) 

chili – 1/4 łyżeczki (posiekana)

mięta – kilka listków (posiekana)

 

sałatka owocowa

truskawki – kilka sztuk (pokrojone w kostkę)

maliny – kilka sztuk

chili jalapeno – kilka plasterków

ananas – 2 plastry (pokrojone w kostkę)

winogrona – kilkanaście sztuk (pokrojone na połówki)

kiwi – 1 sztuka (pokrojone w kostkę)

 

dressing do sałatki owocowej:

miód – 1 łyżka

pomarańcza – 1/4 sztuki (sok)

limonka – 1/2 łyżeczki (sok)