Czarny makaron z szałwią, łososiem i pomidorkami
Czarny makaron z szałwią, łososiem i pomidorkami

Obiad

Czarny makaron z szałwią, łososiem i pomidorkami

15 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. (pokrojony w kostkę)

czarny makaron spaghetti (z tuszem sepii)

masło – 1 łyżka

pomidorki cherry – 0,1 kg

czosnek – 1/2 łyżeczki (posiekany)

Szałwia – kilka listków

różowy pieprz – 1 łyżeczka

sól

Czarny makaron z szałwią, łososiem i pomidorkami

Są dania, które wyglądają jak milion dolarów i smakują jak milion euro. Jednym z tych dań jest czarny makaron z łososiem MOWI, który przyrządzimy w moment. Elegancki jak pokaz włoskiego domu mody, pyszny jak kolacja w Waszej ulubionej restauracji i prosty jak… makaron z łososiem! Będzie gotowy w mniej niż 15 minut, a zapamiętacie go na całe życie. Gdzie tkwi sekret? Zaraz się przekonacie.

Sposób przygotowania:

  1. Czarny makaron to wciąż makaron, dlatego należy go ugotować. Al dente, w dużej ilości wody. Czas gotowania makaronu najlepiej zna producent i chętnie umieszcza tę informację na opakowaniu.
  2. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Musimy o tym pamiętać, bo bez takiego hartowania makaron pozostanie gorący, przez co będzie się gotował dalej, aż w końcu się rozgotuje, a tego przecież nie chcemy. 
  3. Gotowanie za nami, zabieramy się za krojenie i smażenie. Najpierw kroimy pomidorki cherry – na połówki. Przy okazji zgniatamy ząbek czosnku nożem i kroimy go na drobne kawałki. 
  4. Szałwię szatkujemy, lecz staramy się to robić raczej grubo. Na pewno grubiej niż przyzwyczaiła nas do tego jej kuzynka pietruszka i kolega szczypiorek. 
  5. Na patelni rozgrzewamy masło, na które wrzucamy posiekany czosnek. Podsmażamy dopóki domownicy nie zaczną pytać “co tak ładnie pachnie?”, czyli około minuty. 
  6. Teraz dodajemy łososia – najpierw przysmażamy skórkę na chrupiąco, czyli przez około 3 minuty. Po przewróceniu ryby na drugą stronę powinna wystarczyć minuta smażenia.
  7. Do smażącego się łososia dodajemy pomidorki, szałwię i różowy pieprz. Na koniec dorzucamy makaron i podgrzewamy, cały czas mieszając. Cały proces powinien zająć kilka minut. Tyle czasu wystarczy, żeby wszystkie składniki połączyły się w wystawne danie. 
  8. Teraz wystarczy już tylko przełożyć na ulubiony talerz i oddać się uczcie zmysłów. Czarny makaron to obiadowa na szybko, a mimo to zachwyca smakiem i wyglądem. Czy może być lepiej? 

Sekret najbardziej spektakularnych dań tkwi w ich prostocie. Od Włochów nauczyliśmy się, że makaron nie potrzebuje wielu dodatków. Francuzi pokazali światu, że czarny to najbardziej elegancki kolor. Norwegowie udowodnili, że hodowlany łosoś może być naturalnie piękny i zdrowy. Ta międzynarodowa historia idealnego smaku właśnie znalazła się na Twoim talerzu. W mniej niż 15 minut.

MOWI PURE Świeża porcja 2 szt. (pokrojony w kostkę)

czarny makaron spaghetti (z tuszem sepii)

masło – 1 łyżka

pomidorki cherry – 0,1 kg

czosnek – 1/2 łyżeczki (posiekany)

Szałwia – kilka listków

różowy pieprz – 1 łyżeczka

sól