Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo - MOWI
Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo
Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo

Obiad

Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo

30 min

Gotowania

4

Porcje

  • MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
  • cebula
  • 1/2 sztuki żółtej marchwi
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 sztuka papryczki chili Bird’s Eye
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml piwa typu lager
  • 300 g sera cheddar
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 arkusz ciasta filo
  • 2 łyżki sera ricotta (łagodnie) lub feta (ostro)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej wędzonej papryki
  • szczypiorek
  • 500 ml bulionu rybnego/warzywnego
Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo

Zupa piwna z serem cheddar to iście królewska propozycja na obiad. W Polsce była znana już w XIV wieku i regularnie gościła na królewskim stole. Z naszym przepisem nie będą Wam potrzebni nadworni kucharze. Zobaczycie jak łatwo ugotować zupę piwną z cheddarem. Podajcie ją z cygaretkami z ciasta filo i wędzonym na zimno łososiem MOWI, pokażcie, kto tu rządzi!

Sposób przygotowania:

  1. Rozpoczynamy od wyjęcia średniej miski. Wrzucamy do niej 2 łyżki sera typu feta i rozdrabniamy ser widelcem by miał on konsystencję twarożku.
  2. Dodajemy pokrojonego w kosteczkę łososia MOWI wędzonego na zimno, łyżkę tymianku, oregano i szczyptę papryki słodkiej wędzonej. Wszystko dokładnie mieszamy, by składniki ładnie się połączyły. Odkładamy farsz na bok.
  3. Bierzemy 1 arkusz ciasta filo i kroimy go na kwadraty (7×7 cm). Smarujemy oliwą i wypełniamy pokruszoną fetą oraz łososiem, zwijamy w rulon, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wypiekamy w temp. 180 st.C do momentu, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
  4. W międzyczasie do nagrzanego garnka wrzucamy 2 łyżki masła.
  5. Cebulę i ½ żółtej marchewki kroimy w kostkę i na koniec dodajemy pokrojoną w paski łodygę selera naciowego. Wszystko smażymy na maśle.
  6. Do garnka wlewamy 500 ml piwa lager i 500 ml bulionu warzywnego. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Możemy zauważyć, że powstaje piana, ale nie martwcie się, tak ma być! Pamiętajcie zajrzeć do piekarnika!
  7. Czas na nadanie zupie ostrości – do wrzącego wywaru dodajemy papryczki chilli Bird’s Eye, śmietanę 30% i ser cheddar. Znowu gotujemy kilka minut. Jeszcze chwila i zupa piwna będzie gotowa!

Zapachy unoszą się w kuchni, a my możemy poczuć napływającą do naszego domu świąteczną aurę.

  1. Blendujemy zupę na gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy kilkakrotnie i krem jest już gotowy, żeby przelać go do miski.
  2. Na wierzch sypiemy posiekany szczypiorek, a z boku układamy cygaretki z filo. Polecamy dodatkowo owinąć cygaretki plastrem z łososia MOWI wędzonego na zimno. Podkreśli on smak kremu z sera feta.Smacznego!
  • MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno – 4 plastry
  • cebula
  • 1/2 sztuki żółtej marchwi
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 sztuka papryczki chili Bird’s Eye
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml piwa typu lager
  • 300 g sera cheddar
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 arkusz ciasta filo
  • 2 łyżki sera ricotta (łagodnie) lub feta (ostro)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej wędzonej papryki
  • szczypiorek
  • 500 ml bulionu rybnego/warzywnego