- Rozpoczynamy od wyjęcia średniej miski. Wrzucamy do niej 2 łyżki sera typu feta i rozdrabniamy ser widelcem by miał on konsystencję twarożku.
- Dodajemy pokrojonego w kosteczkę łososia MOWI wędzonego na zimno, łyżkę tymianku, oregano i szczyptę papryki słodkiej wędzonej. Wszystko dokładnie mieszamy, by składniki ładnie się połączyły. Odkładamy farsz na bok.
- Bierzemy 1 arkusz ciasta filo i kroimy go na kwadraty (7×7 cm). Smarujemy oliwą i wypełniamy pokruszoną fetą oraz łososiem, zwijamy w rulon, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wypiekamy w temp. 180 st.C do momentu, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
- W międzyczasie do nagrzanego garnka wrzucamy 2 łyżki masła.
- Cebulę i ½ żółtej marchewki kroimy w kostkę i na koniec dodajemy pokrojoną w paski łodygę selera naciowego. Wszystko smażymy na maśle.
- Do garnka wlewamy 500 ml piwa lager i 500 ml bulionu warzywnego. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Możemy zauważyć, że powstaje piana, ale nie martwcie się, tak ma być! Pamiętajcie zajrzeć do piekarnika!
- Czas na nadanie zupie ostrości – do wrzącego wywaru dodajemy papryczki chilli Bird’s Eye, śmietanę 30% i ser cheddar. Znowu gotujemy kilka minut. Jeszcze chwila i zupa piwna będzie gotowa!
Zapachy unoszą się w kuchni, a my możemy poczuć napływającą do naszego domu świąteczną aurę.
- Blendujemy zupę na gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy kilkakrotnie i krem jest już gotowy, żeby przelać go do miski.
- Na wierzch sypiemy posiekany szczypiorek, a z boku układamy cygaretki z filo. Polecamy dodatkowo owinąć cygaretki plastrem z łososia MOWI wędzonego na zimno. Podkreśli on smak kremu z sera feta.
Smacznego!