Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo - MOWI

OBIAD

Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo

Min Gotowanie

Porcje

Share
Share

Zupa piwna z serem cheddar i cygaretkami z ciasta filo

Rozpoczynamy od wyjęcia średniej miski. Wrzucamy 2 łyżki sera typu feta i rozdrabniamy ser widelcem by miał on konsystencję twarożku, dodajemy pokrojonego w kosteczkę łososia MOWI wędzonego na zimno, łyżkę tymianku, oregano i szczyptę papryki słodkiej wędzonej. Wszystko dokładnie mieszamy, by składniki ładnie się połączyły.

Odkładamy farsz na bok, bierzemy 1 arkusz ciasta filo. Ciasto kroimy na kwadraty (7×7 cm), smarujemy oliwą i wypełniamy pokruszoną fetą oraz łososiem, zwijamy w rulon, wkładamy do naczynia żaroodpornego i wypiekamy w temp. 180 st.C. do momentu, aż ciasto będzie złoto brązowe.

W międzyczasie do nagrzanego garnka wrzucamy 2 łyżki masła. Cebulę i ½ żółtej marchewki kroimy w kostkę i na koniec dodajemy pokrojoną w paski łodygę selera naciowego. Wszystko smażymy na maśle.

Do garnka wlewamy 500 ml piwa lager i 500 ml bulionu warzywnego. Wszystko razem gotujemy przez kilka minut. Możemy zauważyć, że powstaje piana, ale nie martwcie się, tak ma być! Pamiętajcie zajrzeć do piekarnika!

Czas na nadanie zupie ostrości – do wrzącego wywaru dodajemy papryczki chilli Bird’s Eye, śmietanę 30% i ser cheddar. Znowu gotujemy kilka minut.

Zapachy unoszą się w kuchni, a my możemy poczuć napływającą do naszego domu świąteczną aurę. Blendujemy zupę na gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy kilkakrotnie i krem jest już gotowy, żeby przelać go do miski. Na wierzch sypiemy posiekany szczypiorek, a z boku układamy cygaretki z filo. Polecamy dodatkowo owinąć cygaretki plastrem z łososia MOWI wędzonego na zimno. Podkreśli on smak kremu z sera feta.

Smacznego!

MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • MOWI Pure Łosoś wędzony na zimno - 4 plastry
  • Cebula
  • 1/2 sztuki żółtej marchwi
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 sztuka papryczki chili Bird's Eye
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml piwa typu lager
  • 300 g sera cheddar
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 arkusz ciasta filo
  • 2 łyżki sera ricotta(łagodnie) lub feta (ostro)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta słodkiej wędzonej papryki
  • szczypiorek
  • 500 ml bulionu rybnego/warzywnego