Zupa grzybowo-rybna z łososiem MOWI - MOWI
Zupa grzybowo-rybna z łososiem MOWI
Zupa grzybowo-rybna z łososiem MOWI

Obiad

Zupa grzybowo-rybna z łososiem MOWI

30 min

Gotowania

4

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 0,8l bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki posiekanego chili
  • 1 kubek grzybków shimeji lub boczniaków (shimeji w całości, boczniak pokrojony w plastry)
  • kilkanaście listków kolendry
Zupa grzybowo-rybna z łososiem MOWI

Zupa grzybowo-rybna z łososiem MOWI – głodniejemy od samej nazwy. Jeśli Wy też, to świetnie się składa, bo mamy dla Was i przepis i rybę. Przed Wami prosty sposób na pyszny, aromatyczny i treściwy wywar, który wprost otuli Wasze brzuchy i dobrze Was rozgrzeje.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od pokrojenia łososia w kostkę, wielkość dopasujcie do swoich preferencji. My polecamy kostkę typu średnia.
  2. Po tym wydarzeniu smażymy na oliwie szalotkę wraz z posiekaną wcześniej trawą cytrynową i grzybami.
  3. Teraz trudna część – dodanie wcześniej przygotowanego bulionu z suszonych grzybów. Baza gotowa, ale do rozlania czegoś takiego jak zupa rybna na talerze jeszcze długa droga. Przejdźmy ją zatem w kilku prostych krokach!
  4. Pierwszy z nich to dodanie chili i dwóch sosów: sojowego i rybnego. Zupa grzybowa uzupełniana jest smakami znanymi jako zupa rybna i dzięki temu mamy początek naszego miksu – zupy grzybowo-rybnej.
  5. Kolejny krok – podgrzanie całości czyli bazy z bulionem, sosami i chili oraz dołożenie łososia (pamiętacie? kroiliśmy go na początku w kostkę).
  6. Nareszcie możemy przejść dalej i zabieramy się za marchewkę. Kroimy ją, tak jak lubimy i zaczynamy kolejny, niezwykle prosty etap:
  7. Układanie marchewki na dnie talerza (brzmi poważnie, ale chodzi po prostu o to, żeby marchewka znalazła się w naczyniu, z którego będziemy jeść). Kiedy tylko warzywo będzie na dnie – zalewamy całość podgrzanym wcześniej bulionem z dodatkami i oto jest: zupa rybno-grzybowa w swojej najpyszniejszej postaci. Wystarczy ją tylko posypać kolendrą – dokładnie taką ilością na jaką macie ochotę i śmiało możecie zanurzać łyżkę w daniu obiadowym.

Nie życzymy Wam smacznego, bo wiemy, że zupa grzybowo-rybna w naszym przepisie i Waszym wykonaniu po prostu taka będzie! Jeżeli uwielbiacie rozgrzewające zupy wypróbujcie koniecznie nasz przepis na francuską zupę Bouillabaisse i zupę krem z zielonych warzyw z łososiem MOWI, grillowanym serem halloumi i granatem.

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • 0,8l bulionu grzybowego
  • 1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 szalotka pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/4 łyżeczki posiekanego chili
  • 1 kubek grzybków shimeji lub boczniaków (shimeji w całości, boczniak pokrojony w plastry)
  • kilkanaście listków kolendry