Szaszłyki z łososia z kalafiorem i sałatką z granatem - MOWI
Szaszłyki z łososia z kalafiorem i sałatką z granatem
Szaszłyki z łososia z kalafiorem i sałatką z granatem

Obiad

Szaszłyki z łososia z kalafiorem i sałatką z granatem

30 MIN

Gotowania

4

Porcje

świeży łosoś MOWI – 2 porcje

patyczki do szaszłyków – kilka sztuk

limonka – kilka grubych plastrów

kolendra – kilka gałązek

orzechy nerkowca – 1 łyżka (pokruszone) do posypania

 

sos orzechowy:

masło orzechowe – 2 łyżki

sos sojowy – 1/2 łyżki

cukier brązowy – 1 łyżka

imbir – 1/2 łyżeczki (starty)

sos rybny – 1 łyżeczka

pasta z tamaryndowca – 1 łyżeczka

mleko kokosowe – 6 łyżek

 

kalafior pieczony:

kalafior – kilka różyczek

chili płatki – 2 łyżeczki

sól – szczypta

olej – 3-4 łyżki

 

sałata:

granat – pestki, 2-3 łyżki

cykoria – 1 szt (pokrojona w na kawałki)

pomidor zielony – 1 szt (pokrojony w plastry)

Szaszłyki z łososia z kalafiorem i sałatką z granatem

Można już śmiało mówić o tym, że niektóre grillowane potrawy zasłużyły na miano nowych dań narodowych. Widać to wyjątkowo dobrze, kiedy dopisuje pogoda. My, bez względu na pogodę, dopisujemy do tej listy przysmaków szaszłyki z łososia z kalafiorem i sałatką z granatem. Bo są naprawdę pyszne!

Sposób przygotowania:

  1.  Zaczynamy od przygotowania sosu orzechowego. Będzie to bardzo łatwy proces, bo wystarczy połączyć wszystkie składniki sosu w dowolnym naczyniu. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i nasza orzechowa misja jest zakończona.
  2. Kawałki kalafiora umieszczamy w misce lub głębokim talerzu. Polewamy je olejem wymieszanym z solą i 1 łyżeczką chilli. Przygotowane w ten sposób warzywa pieczemy około 30 minut w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 180 stopni.
  3. Kiedy kalafior spokojnie się piecze, my zabieramy się za zrobienie sałaty. I nie spieszymy się przy tym nic a nic. Dlaczego? Bo mamy pół godziny, a musimy jedynie zmieszać pestki granatu, pokrojoną cykorię i plastry pomidora… Pozostały czas przeznaczamy na łososia.
  4. Kroimy rybę w kostkę – z każdej porcji MOWI powinniśmy wydzielić 3 kawałki podobnej wielkości. Krojąc łososia na części, od razu pozbywamy się jego skóry. Tym razem nie będzie nam potrzebna.
  5. Z pozostałego oleju i chili, a także z posiekanej kolendry, robimy sos do smarowania szaszłyków. To połączenie smaków dobrze zadziała na łososia i kalafiora – dadzą z siebie wszystko!
  6. A skoro szaszłyk z łososia został już wspomniany, to przejdźmy do dzieła. Nabijamy naprzemiennie po 3 kawałki łososia, 2 kawałki kalafiora i 2 plasterki limonki na patyczki. Oczywiście możecie trochę poszaleć z kolejnością nabijania, a nawet lekko zmodyfikować ilość składników. 😊
  7. Szaszłyki grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni do grillowania, ze wszystkich stron. Co jakiś czas smarujemy je sosem z kolendry i chili. Dzięki temu będą pełne smaku i soczyste, a właśnie o to nam chodzi. 
  8. Wtem, proszę Państwa, wygląda na to, że znowu wszystko nam się udało! Łosoś MOWI nigdy Was nie zawiedzie. Szaszłyki z łososia podane z sałatką smakują doskonale!  Dlatego teraz jemy i cieszymy się każdym kęsem. Smacznego!

świeży łosoś MOWI – 2 porcje

patyczki do szaszłyków – kilka sztuk

limonka – kilka grubych plastrów

kolendra – kilka gałązek

orzechy nerkowca – 1 łyżka (pokruszone) do posypania

 

sos orzechowy:

masło orzechowe – 2 łyżki

sos sojowy – 1/2 łyżki

cukier brązowy – 1 łyżka

imbir – 1/2 łyżeczki (starty)

sos rybny – 1 łyżeczka

pasta z tamaryndowca – 1 łyżeczka

mleko kokosowe – 6 łyżek

 

kalafior pieczony:

kalafior – kilka różyczek

chili płatki – 2 łyżeczki

sól – szczypta

olej – 3-4 łyżki

 

sałata:

granat – pestki, 2-3 łyżki

cykoria – 1 szt (pokrojona w na kawałki)

pomidor zielony – 1 szt (pokrojony w plastry)