Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Szaszłyki z łososia z sałatką i dresingiem z musztardy

Szaszłyki z łososia z sałatką i dresingiem z musztardy

nie musisz jechać do Norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

30 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

To chyba będzie najprostszy przepis w serii „doMOWI gotują”. Bo co może się nie udać w nabijaniu na patyk łososia i ananasa (kostki), papryczek i pomidorków (w całości)? No dobrze, może to być trudne, ale nie niemożliwe, jeśli zaczniecie je nabijać od nieostrej strony patyków. Dlatego przećwiczcie ten manewr przed właściwą akcją.

I jeszcze rada: przed użyciem namoczcie patyki w wodzie. Dzięki temu nie spalą się, jeśli zdecydujecie się je przygotować nad ogniskiem lub w piekarniku.

Przygotowanie

  1. Jak pewnie się domyślacie robienie szaszłyków zaczniemy od nabicia składników na patyki. Dla pewności powtórzymy co powinno zostać nabite: łosoś i ananas pokrojone w kostki oraz pomidorki cherry i papryczki w całości.
  2. Do szaszłyków, nabitych między innymi wybornym łososiem MOWI przygotowujemy marynatę na bazie drobno posiekanej pietruszki, oliwy, miodu i soku z cytryny z dodatkiem soli i pieprzu. W tym celu wystarczy wymieszać wspomniane już składniki.
  3. Smarujemy nią szaszłyki z łososia, aby nabrały lekko śródziemnomorskiego aromatu, a następnie pieczemy w piekarniku, na grillu, nad ogniskiem lub obsmażamy na patelni – wedle uznania i możliwości.
  4. Czas, kiedy szaszłyki z łososia nabierają rumieńców, wykorzystujemy na przygotowanie sałatki. Jabłka i koper kroimy bowiem na cienkie plastry, po czym mieszamy je z dressingiem z musztardy, cukru, octu, soli i pieprzu.
  5. Do sałatki można też dodać drobno posiekaną, czerwoną cebulę. Ale jak wiadomo – nie każdy darzy ją płomiennym uczuciem, zatem uznajmy, że jest to opcja a nie konieczność.
  6. Na koniec coś trudnego: dylemat, czy zjeść dzisiaj wszystko, czy zostawić coś na jutro? W tym już Wam nie pomożemy…

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić