Szaszłyki z łososia i owoców ze słodko-kwaśnym dressingiem - MOWI
Szaszłyki z łososia i owoców ze słodko-kwaśnym dressingiem
Szaszłyki z łososia i owoców ze słodko-kwaśnym dressingiem

Grill

Szaszłyki z łososia i owoców ze słodko-kwaśnym dressingiem

30 MIN

Gotowania

2

Porcje

łosoś MOWI Pure świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

ananas – 6 kawałków (pokrojony w kostkę)

kiwi – 6 grubych plastrów

sól, pieprz – do smaku

kuskus gruby – 1 kubek

wiórki kokosowe – 2 łyżki

masło –1 łyżka

woda – 1/4 kubka

sałatka:

kiwi – 2 sztuki (pokrojone w kostkę)

kiełki słonecznika – 1/2 kubka

dressing:

miód – 1 łyżeczka

olej – 1 łyżka

skórka z limonki – 1/2 łyżeczki

sok z limonki – 1 łyżka

mięta – kilka listków (posiekane)

sól, pieprz – do smaku

Szaszłyki z łososia i owoców ze słodko-kwaśnym dressingiem

Żar tropików leje się z nieba, a Ty masz ochotę na owocowe, egzotyczne smaki? MOWI ma świetny pomysł jak temu zaradzić. Dlatego porozmawiamy o tym, co dzisiaj zjesz, bo nie będziemy przecież rozmawiać o pogodzie. A będą to absolutnie przepyszne, tropikalne szaszłyki z łososia i owoców ze słodko-kwaśnym, orzeźwiającym dressingiem!

Sposób przygotowania: 

  1. Kuskus ugotuj w osolonej wodzie, powinno to potrwać około 5 minut. Na jeden kubek kuskusu wystarczy zaledwie 1/4 kubka wody. A jeśli ziarna nie wchłoną całej wody, odsącz kuskus na sitku.
  2. Do ugotowanego kuskusu dodaj łyżkę masła i starannie wymieszaj. Dzięki temu podkreślisz jego łagodny smak, a ziarna nie będą się kleić. To idealny dodatek do szaszłyków, którego przygotowanie nie mogłoby już być prostsze. W sam raz na upalne, leniwe dni!
  3. W poszukiwaniu egzotycznych smaków nie mogło zabraknąć kokosa! Tym razem pod postacią wiórków. Wiórki kokosowe należy uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach będą delikatnie brązowe, czyli gotowe.
  4. Uprażone wiórki kokosowe dodaj do kuskusu i wymieszaj. Właśnie powstał jeden z dwóch dodatków, dzięki którym szaszłyki z łososia i owoców debiutują na bardzo wysokim miejscu najlepszych dań na upały. (Obstawiamy pierwszą trójkę.)
  5. Drugim dodatkiem będzie sałatka z kiwi i kiełków słonecznika, skąpana w orzeźwiającym, słodko-kwaśnym dressingu. Jeśli chodzi o dressing, to po prostu wymieszaj jego składniki w miseczce. Każdy kto próbował mojito wie, że połączenie mięty i limonki zasługuje na miano kultowego. Nie inaczej jest z Twoim dressingiem.
  6. Połowę dressingu dodaj do kiwi pokrojonego w kostkę i kiełków słonecznika. Delikatnie wymieszaj i spróbuj odrobinę, wiemy jak bardzo nie możesz się doczekać. Drugą połowę dressingu zachowaj do grillowania szaszłyków, bo właśnie nadeszła ich pora.
  7. Na szaszłyki nabij naprzemiennie kawałki łososia MOWI pokrojonego w kostkę, a także cząstki kiwi i ananasa o podobnej wielkości. Polecamy układ: łosoś, ananas, kiwi, łosoś, ananas, kiwi, łosoś.
  8. Tak przygotowane szaszłyki z łososia i owoców grilluj około 10 minut. Co jakiś czas obracaj je na drugą stronę i smaruj pozostałym dressingiem. Gotowe? W takim razie czas na tropikalną ucztę smaków!
  9. Szaszłyki podaj z kuskusem i sałatką. Smacznego!

łosoś MOWI Pure świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

ananas – 6 kawałków (pokrojony w kostkę)

kiwi – 6 grubych plastrów

sól, pieprz – do smaku

kuskus gruby – 1 kubek

wiórki kokosowe – 2 łyżki

masło –1 łyżka

woda – 1/4 kubka

sałatka:

kiwi – 2 sztuki (pokrojone w kostkę)

kiełki słonecznika – 1/2 kubka

dressing:

miód – 1 łyżeczka

olej – 1 łyżka

skórka z limonki – 1/2 łyżeczki

sok z limonki – 1 łyżka

mięta – kilka listków (posiekane)

sól, pieprz – do smaku