- Przygotowanie tego dania rozpoczniemy od ugotowania ryżu. Wrzućmy go do wrzątku i gotujmy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jeżeli jesteście zakochani, a łosoś i sałatka z ananasem to Wasz pomysł na randkę, nie przesólcie wody ?
- Po ugotowaniu przelewamy ziarenka ryżu zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. W przeciwnym razie mogą się zrobić zbyt miękkie.
- W międzyczasie mamy chwilę na przygotowanie marynaty do łososia. W małym naczyniu mieszamy sos sojowy i sambal oelek. Obtaczamy kawałki łososia z każdej strony w marynacie i odstawiamy na kilkanaście minut, żeby załapał nutkę pikanterii.
- Kiedy łosoś dochodzi (a raczej dopływa) w marynacie, my zabieramy się za dressing do sałatki. Imbir ścieramy na tarce i mieszamy z sokiem z limonki. Dodajemy miód, syrop klonowy i ponownie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- Mango, awokado i ananasa kroimy w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm, dodajemy odrobinę chili posiekaną kolendrę oraz połowę sosu i mieszamy. Dodajemy resztę dressingu i znowu mieszamy. Sałatka z ananasem jest nie tylko pyszna, ale także łatwa do zrobienia!
- Czas na naszego głównego bohatera. Zamarynowanego łososia smażymy na patelni.
- Zaczynamy od skórki, aby była złocista i chrupiąca. Po 3 minutach obracamy go na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.
- Usmażonego łososia układamy na ryżu. Na swoją kolej doczekała się też sałatka z ananasem, mango oraz awokado – niech się rozgości na talerzu. Podziwiamy przez chwilę piękną kompozycję kolorów. Tylko nie dajmy łososiowi wystygnąć ?
No to smacznego!