Smażony łosoś z pieczonymi ziemniakami, salsą verde i chrzanem
Smażony łosoś z pieczonymi ziemniakami, salsą verde i chrzanem

Obiad

Smażony łosoś z pieczonymi ziemniakami, salsą verde i chrzanem

45 min

Gotowania

2

Porcje

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek
  • kilka sztuk małych ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego lub łyżka suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Salsa verde:

  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • pół pęczka estragonu
  • 2 łyżki chrzanu
  • łyżka kaparów
  • łyżka listków tymianku
  • łyżeczka posiekanej szalotki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
Smażony łosoś z pieczonymi ziemniakami, salsą verde i chrzanem

Na początek zabawimy się jak imprezowy DJ, czyli zmiksujemy ze sobą rozmaite składniki. Podobnie jak u DJa, naszym celem będzie uzyskanie poklasku i zadowolenia osób, które będą podziwiały efekty naszej pracy, jednak w odróżnieniu od DJa nie będziemy używać komputera ani winyli, tylko łączyć ze zdrowe i naturalne składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Verde to po portugalsku zielony i taki właśnie kolor będzie miała nasza ziołowa salsa. Sięgnijcie zatem po miskę i zmieszajcie w niej wszystkie składniki salsy verde wymienione powyżej. Pamiętajcie o posiekaniu świeżych ziół, czosnku i szalotki. Mieszajcie dopóki składniki równomiernie się nie połączą.
  2. Druga część naszej pracy to uwielbiane przez wszystkich pieczone ziemniaki! Dokładnie je umyjcie, ale nie obierajcie. Jeśli udało Wam się wybrać małe ziemniaki – pozostawcie je w całości. Te większe przekrójcie na pół.
  3. Ziemniaki przekładamy do brytfanny lub na blachę. Skrapiamy oliwą, posypujemy rozmarynem i ząbkami czosnku i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Pieczemy dopóki się nie zarumienią – zupełnie jak niektórzy na myśl o ostatniej imprezie.
  4. Teraz smażony łosoś, który też ma swoje prawa – szczególnie prawo do nacierania go solą i pieprzem, dlatego zróbcie to przed smażeniem.
  5. Dobrze rozgrzejcie patelnię i rozpuście na niej masło klarowane, opcjonalnie dodajcie łyżkę oliwy. Łososia smażymy najpierw od strony skóry, około minuty. Obserwujcie jego boki, jeśli zaczyna się robić biały do mniej więcej połowy swojej wysokości przerzućcie go na drugą stronę i smażcie ponownie około minuty.

Wszystko gotowe, można zaczynać! Smażony łosoś i pieczone ziemniaki lądują na talerzu, obok nich salsa verde i chrzan, a obok – sztućce. Karnawałowe menu bez tego przepisu nie byłoby pełne, więc – smacznego!

  • MOWI Pure Świeża porcja 2 szt.
  • masło klarowane
  • oliwa z oliwek
  • kilka sztuk małych ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka gałązek świeżego lub łyżka suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Salsa verde:

  • pół pęczka natki pietruszki
  • 100 ml oliwy
  • pół pęczka estragonu
  • 2 łyżki chrzanu
  • łyżka kaparów
  • łyżka listków tymianku
  • łyżeczka posiekanej szalotki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku