- Ten przepis składa się z kilku krótkich etapów. Zanim zabierzecie się za gotowanie, przeczytajcie go w całości i sami zdecydujcie, jaka kolejność najbardziej Wam odpowiada. Sprawdziliśmy różne opcje – smak zawsze był tak samo dobry.
Na pewno potrzebujemy marynaty do łososia. Mieszamy chilli z miodem i sosem sojowym. Te trzy składniki wystarczą, żeby ryba nabrała orientalnego charakteru. W powstałej marynacie obtaczamy łososia z każdej strony i pozostawiamy tak na kilkanaście minut.
- Jednym z dodatków do naszego dania będzie gotowany ryż. Jego rodzaj nie ma tu większego znaczenia. Wybierzcie swój ulubiony i ugotujcie go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeżeli używacie białego ryżu, możecie pogotować go 1-2 minuty dłużej, tak aby uzyskał konsystencję jak na Dalekim Wschodzie.
- Sałatka do łososia powstanie między innymi z marynowanej marchewki. Przygotujemy ją sami, bo to bardzo łatwe. Dokładnie mieszamy posiekany czosnek z octem ryżowym i cukrem. Zalewamy tą mieszanką marchewkę pokrojoną julienne i odstawiamy na kilkanaście minut.
- Kolejny składnik sałatki to jeden z kulinarnych symboli Orientu – grzyby Shitake. Gotujemy je z sosem sojowym, aż będą miękkie, zazwyczaj potrzebują około 20 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
- Sałatka do łososia będzie gotowa w mgnieniu oka. Odcedzamy marchewkę z marynaty, mieszamy ją z pokrojoną trawą cytrynową, grzybami i resztą składników.
Łososia smażymy na rozgrzanym oleju. Najpierw układamy go skórą do dołu, po około 3-4 minutach obracamy i smażymy jeszcze około minuty z drugiej strony. Po przełożeniu na talerz łosoś jeszcze chwilę dochodzi, więc nie należy go trzymać za długo na patelni, żeby go nie przesuszyć.
- Łososia układamy na ryżu. Nie zapominamy o dodatku specjalnym, który pełni też funkcję dekoracji – sałatka do łososia nada naszemu daniu orientalny wygląd.
Smacznego!
- Asia
- Europe
- North America
- Global