Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Smażony łosoś i sałatka z grzybów i marchewki

Smażony łosoś i sałatka z grzybów i marchewki

nie musisz jechać do Norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

30 min
Czas przygotowania
Łatwy
Poziom trudności

Ochota na orientalne smaki zazwyczaj dopada nas znienacka. Warto mieć wtedy pod ręką sprawdzony przepis, z którym łatwo przygotujemy danie naszych spontanicznych marzeń z Dalekiego Wschodu. MOWI wskakuje zatem w orientalną marynatę, z kilku składników powstaje niezwykła sałatka do łososia, a my wnet jesteśmy najedzeni i szczęśliwi. Trzy plusy i żadnego minusa.

Przygotowanie

  1. Ten przepis składa się z kilku krótkich etapów. Zanim zabierzecie się za gotowanie, przeczytajcie go w całości i sami zdecydujcie, jaka kolejność najbardziej Wam odpowiada. Sprawdziliśmy różne opcje – smak zawsze był tak samo dobry.
    Na pewno potrzebujemy marynaty do łososia. Mieszamy chilli z miodem i sosem sojowym. Te trzy składniki wystarczą, żeby ryba nabrała orientalnego charakteru. W powstałej marynacie obtaczamy łososia z każdej strony i pozostawiamy tak na kilkanaście minut.
  2. Jednym z dodatków do naszego dania będzie gotowany ryż. Jego rodzaj nie ma tu większego znaczenia. Wybierzcie swój ulubiony i ugotujcie go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Jeżeli używacie białego ryżu, możecie pogotować go 1-2 minuty dłużej, tak aby uzyskał konsystencję jak na Dalekim Wschodzie.
  3. Sałatka do łososia powstanie między innymi z marynowanej marchewki. Przygotujemy ją sami, bo to bardzo łatwe. Dokładnie mieszamy posiekany czosnek z octem ryżowym i cukrem. Zalewamy tą mieszanką marchewkę pokrojoną julienne i odstawiamy na kilkanaście minut.
  4. Kolejny składnik sałatki to jeden z kulinarnych symboli Orientu – grzyby Shitake. Gotujemy je z sosem sojowym, aż będą miękkie, zazwyczaj potrzebują około 20 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
  5. Sałatka do łososia będzie gotowa w mgnieniu oka. Odcedzamy marchewkę z marynaty, mieszamy ją z pokrojoną trawą cytrynową, grzybami i resztą składników.
    Łososia smażymy na rozgrzanym oleju. Najpierw układamy go skórą do dołu, po około 3-4 minutach obracamy i smażymy jeszcze około minuty z drugiej strony. Po przełożeniu na talerz łosoś jeszcze chwilę dochodzi, więc nie należy go trzymać za długo na patelni, żeby go nie przesuszyć.
  6. Łososia układamy na ryżu. Nie zapominamy o dodatku specjalnym, który pełni też funkcję dekoracji – sałatka do łososia nada naszemu daniu orientalny wygląd.
    Smacznego!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić