Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli

Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli

ten przepis jest tak dobry jak mowi, dlatego pozwoliliśmy mu zostać na naszej stronie.

30 min
Czas przygotowania
średni
Poziom trudności

Jaka jest najlepsza pora na smażonego łososia? Pora obiadowa! Z tym przepisem łosoś z czarną soczewicą wjedzie na Wasze stoły w naprawdę brawurowym stylu. Będzie smacznie, będzie zdrowo, apetycznie oraz kolorowo! Sałatka z pikli nada naszemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Gwarantujemy, że jedyne pytania jakie pojawią się przy stole to pytania o dokładkę.

Przygotowanie

  1. Przepis na sałatkę z pikli jest niezwykle prosty, ale ma jeden haczyk. Pikle potrzebują 2-3 dni w lodówce, zanim będziemy mogli z nimi cokolwiek zrobić. Godzimy się z tym faktem i gotujemy wodę z octem, cukrem i gorczycą. Płyn studzimy i zalewamy osobno ogórka, osobno cebulę i osobno rzodkiewki. Pozostawiamy na wspomniane 2-3 dni w lodówce.
  2. Teraz dobra wiadomość – czarnej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Wystarczy wypłukać ją pod bieżącą wodą, odsączyć na sitku i wrzucić do garnka. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

Pamiętamy, że soczewicę gotuje się w proporcjach: jedna część soczewicy na dwie części wody. Najlepiej szybko doprowadzić ją do wrzenia, następnie przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż zmięknie.

  1. Orkisz także gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Sposób gotowania jest bardzo prosty: na nasze 3 łyżki ziaren wystarczy pół kubka wody. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, aż ziarna pękną i całkowicie wchłoną wodę.
  2. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę mieszamy z równie ugotowanym i odcedzonym orkiszem. Jak się pewnie domyślacie, nieocenioną pomocą będzie durszlak lub sitko. Do ziaren dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do jego rozpuszczenia.
  3. Masło nie tylko sprawi, że ziarna soczewicy i orkiszu nie będą się sklejać. Zapewni im także apetyczny, perłowy połysk. Na jego tle świetnie wypadną nasze świeże zioła – pietruszka, koperek i dymka. Siekamy i dodajemy, dorzucamy także ziarna słonecznika.
  4. Przenosimy się na patelnię, bo będziemy na niej smażyć łososia. Najpierw rozgrzewamy olej. Łososia układamy go skórą do dołu, a po około 3-4 minutach obracamy i smażymy jeszcze około minuty. Po przełożeniu na talerz łosoś jeszcze chwilę dochodzi, więc nie należy go trzymać na patelni zbyt długo – zrobi się suchy.
  1. Na koniec nie zapominamy o naszych piklach. Odsączamy je zaprawy i mieszamy z koperkiem. Tak powstała sałatka i danie, na które czekaliśmy 3 dni. Było warto, bo łosoś z czarną soczewicą to kulinarny strzał w dziesiątkę!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić