Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli

Smażony łosoś z czarną soczewicą i sałatką z pikli

nie musisz jechać do Norwegii, by spróbować tak pysznego łososia.

30 min
Czas przygotowania
średni
Poziom trudności

Jaka jest najlepsza pora na smażonego łososia? Pora obiadowa! Z tym przepisem łosoś z czarną soczewicą wjedzie na Wasze stoły w naprawdę brawurowym stylu. Będzie smacznie, będzie zdrowo, apetycznie oraz kolorowo! Sałatka z pikli nada naszemu daniu niepowtarzalnego charakteru. Gwarantujemy, że jedyne pytania jakie pojawią się przy stole to pytania o dokładkę.

Przygotowanie

  1. Przepis na sałatkę z pikli jest niezwykle prosty, ale ma jeden haczyk. Pikle potrzebują 2-3 dni w lodówce, zanim będziemy mogli z nimi cokolwiek zrobić. Godzimy się z tym faktem i gotujemy wodę z octem, cukrem i gorczycą. Płyn studzimy i zalewamy osobno ogórka, osobno cebulę i osobno rzodkiewki. Pozostawiamy na wspomniane 2-3 dni w lodówce.
  2. Teraz dobra wiadomość – czarnej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Wystarczy wypłukać ją pod bieżącą wodą, odsączyć na sitku i wrzucić do garnka. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękka.

Pamiętamy, że soczewicę gotuje się w proporcjach: jedna część soczewicy na dwie części wody. Najlepiej szybko doprowadzić ją do wrzenia, następnie przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż zmięknie.

  1. Orkisz także gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Sposób gotowania jest bardzo prosty: na nasze 3 łyżki ziaren wystarczy pół kubka wody. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 60 minut, aż ziarna pękną i całkowicie wchłoną wodę.
  2. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę mieszamy z równie ugotowanym i odcedzonym orkiszem. Jak się pewnie domyślacie, nieocenioną pomocą będzie durszlak lub sitko. Do ziaren dodajemy dwie łyżki masła i mieszamy do jego rozpuszczenia.
  3. Masło nie tylko sprawi, że ziarna soczewicy i orkiszu nie będą się sklejać. Zapewni im także apetyczny, perłowy połysk. Na jego tle świetnie wypadną nasze świeże zioła – pietruszka, koperek i dymka. Siekamy i dodajemy, dorzucamy także ziarna słonecznika.
  4. Przenosimy się na patelnię, bo będziemy na niej smażyć łososia. Najpierw rozgrzewamy olej. Łososia układamy go skórą do dołu, a po około 3-4 minutach obracamy i smażymy jeszcze około minuty. Po przełożeniu na talerz łosoś jeszcze chwilę dochodzi, więc nie należy go trzymać na patelni zbyt długo – zrobi się suchy.
  1. Na koniec nie zapominamy o naszych piklach. Odsączamy je zaprawy i mieszamy z koperkiem. Tak powstała sałatka i danie, na które czekaliśmy 3 dni. Było warto, bo łosoś z czarną soczewicą to kulinarny strzał w dziesiątkę!

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić