Słodko-wytrawna zapiekanka z bagietki z łososiem wędzonym - MOWI
Słodko-wytrawna zapiekanka z bagietki z łososiem wędzonym
Słodko-wytrawna zapiekanka z bagietki z łososiem wędzonym

Kolacja

Słodko-wytrawna zapiekanka z bagietki z łososiem wędzonym

20 MIN

Gotowania

2

Porcje

MOWI łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania

bagietka pszenna – 1 sztuka (pokrojona na duże kawałki)

powidła śliwkowe – 3 łyżki

ser feta – 100 g

pomidory cherry – kilka sztuk (pokrojone na plasterki)

koperek – kilka gałązek (posiekany)

pieczarki 100 g (pokrojone na plasterki)

masło – 1 łyżka

ser mozzarella – 100 g (starty)

papryka słodka – 1 łyżeczka

sól, pieprz – do smaku

Słodko-wytrawna zapiekanka z bagietki z łososiem wędzonym

Zapiekanka z bagietki z wędzonym łososiem MOWI to wspaniały pomysł na kolację! Dzięki temu przepisowi podacie ją na dwa sposoby – będzie słodko i wytrawnie. A talerze zapełni idealna kompozycja najlepszych smaków. Czyli dokładnie tak, jak powinien wyglądać miły posiłek po całym dniu. Swoją drogą, wyjątkowo apetyczny wygląd tego dania też nie pozostawia nic do życzenia. No to zapiekamy!

Sposób przygotowania:

  1. Większość z Was zgodzi się pewnie, że mało co pasuje do ciepłego, chrupiącego pieczywa tak, jak pieczarki. Za chwilę udowodnimy Wam, że takich doskonałych połączeń składników jest więcej. A póki co… myjemy pieczarki i oczyszczamy je ze skórki. 
  2. Pieczarkom odcinamy końcówki nóżek i kroimy oczyszczone grzyby na plasterki średniej grubości. A kto był na krakowskim Kazimierzu, ten może teraz powspominać legendarny smak tamtejszych zapiekanek. (Nie chcemy nikogo denerwować, ale obawiamy się, że nasze, mimo wszystko, będą lepsze.)
  3. Pod patelnią odpalamy średni ogień, a na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojone pieczarki i smażymy je kilka minut. Dopóki nie zmiękną i dopóki nie odparuje z nich woda. 
  4. W trakcie smażenia pamiętamy o mieszaniu grzybów, a na koniec doprawiamy je solą i pieprzem do smaku. 
  5. Jak już wiecie, nasza zapiekanka z bagietki zagości na stołach w dwóch odsłonach. Dlatego przydadzą się nam przynajmniej 2 kawałki pieczywa do zapiekania. Bagietkę dzielimy na pół, a następnie kroimy uzyskane połówki wzdłuż – na górna i dolną część.
  6. Możecie śmiało dopasować ilość porcji i składników do swoich potrzeb. Postarajcie się tylko, żeby ich wielkość była podobna. Naszym zdaniem najlepsze zapiekanki z bagietki wychodzą właśnie z takich rozkrojonych połówek.  
  7. Zapiekankę w wersji słodkiej najpierw smarujemy powidłami śliwkowymi. Dodajemy drobne kawałki wędzonego łososia MOWI, pomidorki cherry i pokruszony ser feta. Posypujemy je też posiekanym koperkiem. 
  8. W opcji wytrawnej podstawa zapiekanki z bagietki to przesmażone pieczarki. Dodajemy do nich kawałki łososia, a w końcu posypujemy serem mozzarella i słodką papryką.  
  9. Zapiekamy kilkanaście minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza i pozdrawiamy Kraków 🙂 
    Smacznego!

MOWI łosoś wędzony na gorąco – 2 opakowania

bagietka pszenna – 1 sztuka (pokrojona na duże kawałki)

powidła śliwkowe – 3 łyżki

ser feta – 100 g

pomidory cherry – kilka sztuk (pokrojone na plasterki)

koperek – kilka gałązek (posiekany)

pieczarki 100 g (pokrojone na plasterki)

masło – 1 łyżka

ser mozzarella – 100 g (starty)

papryka słodka – 1 łyżeczka

sól, pieprz – do smaku