Wyszukiwanie...

loupe-icon
Select your location

Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą

Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą

nasze łososie cieszą się przejrzystą, arktyczną wodą. ty ciesz się ich smakiem tam, gdzie ci wygodnie.

30 min
Czas przygotowania
łatwy
Poziom trudności

Szukacie nowego pomysłu na przygotowanie idealnej przekąski z łososia? W takim razie mamy coś, co Wam się spodoba. Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą z awokado. Możecie je nazywać mini-szaszłykami, możecie je nazywać koreczkami. Najważniejsze, że będą pyszne i że łatwo je przygotujecie. A ten smak przeMOWI do każdego. Zaczynamy!

Przygotowanie

  1. Świeżego łososia MOWI kroimy w kostkę średnich rozmiarów. Ich wielkość najlepiej dopasować tak, żeby odpowiadała jednemu kęsowi. W końcu nasi goście oczekują od idealnej przekąski z łososia nie tylko wyjątkowego smaku, ale też wygody.
  2. Z brązowego cukru i płatków chili przygotowujemy nietypową, słodko-ostrą mieszankę smaków. Łączymy przyprawy i obtaczamy w nich pokrojone kawałki łososia. Takie nieoczywiste połączenia to świetny sposób, żeby zachwycić jedzeniem nawet najbardziej wymagających.
  3. Kawałki ryby, równomiernie otulone słodko-ostrym smakiem, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków, żeby utrwalić tę precyzyjną konstrukcję.
  4. Tak przygotowane, słodko-ostre kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je przez kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie zabieramy się za salsę.
  5. Awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, a szalotkę i chili siekamy. W misce mieszamy pokrojone warzywa z sokiem z limonki i przyprawiamy solą do smaku. Idealna salsa do naszej przekąski z łososia jest gotowa!
  6. Po około 15 minutach pieczenia słodko-ostre kawałki łososia powinny już być gotowe. Wyciągamy je z piekarnika i układamy na talerzu zarezerwowanym na specjalne okazje. Prezentują się naprawdę elegancko i zachwycają smakiem, dlatego w pełni zasługują na honorowe miejsce wśród przekąsek. Podajemy oczywiście z salsą. Smacznego!

Przygotowanie idealnej przekąski to podchwytliwy temat. Z założenia są małe, a z pozoru mniej istotne, niż danie główne. Bardzo często bywają natomiast odpowiedzialne za pierwsze wrażenie, które zrobimy na naszych gościach. Dlatego warto postawić na sprawdzone składniki, które zachwycają smakiem, wyglądem i jakością. A łosoś MOWI wygrywa te 3 kategorie bez większego wysiłku. 

Wyszukiwarka sklepów

Gdzie kupić
łososia MOWI?

Sprawdź gdzie kupić