- Świeżego łososia MOWI kroimy w kostkę średnich rozmiarów. Ich wielkość najlepiej dopasować tak, żeby odpowiadała jednemu kęsowi. W końcu nasi goście oczekują od idealnej przekąski z łososia nie tylko wyjątkowego smaku, ale też wygody.
- Z brązowego cukru i płatków chili przygotowujemy nietypową, słodko-ostrą mieszankę smaków. Łączymy przyprawy i obtaczamy w nich pokrojone kawałki łososia. Takie nieoczywiste połączenia to świetny sposób, żeby zachwycić jedzeniem nawet najbardziej wymagających.
- Kawałki ryby, równomiernie otulone słodko-ostrym smakiem, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków, żeby utrwalić tę precyzyjną konstrukcję.
- Tak przygotowane, słodko-ostre kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je przez kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie zabieramy się za salsę.
- Awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, a szalotkę i chili siekamy. W misce mieszamy pokrojone warzywa z sokiem z limonki i przyprawiamy solą do smaku. Idealna salsa do naszej przekąski z łososia jest gotowa!
- Po około 15 minutach pieczenia słodko-ostre kawałki łososia powinny już być gotowe. Wyciągamy je z piekarnika i układamy na talerzu zarezerwowanym na specjalne okazje. Prezentują się naprawdę elegancko i zachwycają smakiem, dlatego w pełni zasługują na honorowe miejsce wśród przekąsek. Podajemy oczywiście z salsą. Smacznego!
Przygotowanie idealnej przekąski to podchwytliwy temat. Z założenia są małe, a z pozoru mniej istotne, niż danie główne. Bardzo często bywają natomiast odpowiedzialne za pierwsze wrażenie, które zrobimy na naszych gościach. Dlatego warto postawić na sprawdzone składniki, które zachwycają smakiem, wyglądem i jakością. A łosoś MOWI wygrywa te 3 kategorie bez większego wysiłku.