Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą - MOWI
Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą
Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą

Kolacja

Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą

30 MIN

Gotowania

3

Porcje

MOWI Pure świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

boczek wędzony – kilka plastrów

cukier brązowy – 3 łyżki

chili płatki – 1 łyżka

awokado – 1/2 sztuki (pokrojone w drobną kostkę)

pomidor – 1 sztuka (pokrojony w drobną kostkę)

limonka – 1/2 sztuki (sok)

szalotka – 1 mała sztuka (posiekana)

chili jalapeno lub pepperoni – 1 łyżeczka (posiekane)

sól – do smaku

Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą

Szukacie nowego pomysłu na przygotowanie idealnej przekąski z łososia? W takim razie mamy coś, co Wam się spodoba. Słodko-ostre kawałki łososia z bekonem i salsą z awokado. Możecie je nazywać mini-szaszłykami, możecie je nazywać koreczkami. Najważniejsze, że będą pyszne i że łatwo je przygotujecie. A ten smak przeMOWI do każdego. Zaczynamy!

Sposób przygotowania:

  1. Świeżego łososia MOWI kroimy w kostkę średnich rozmiarów. Ich wielkość najlepiej dopasować tak, żeby odpowiadała jednemu kęsowi. W końcu nasi goście oczekują od idealnej przekąski z łososia nie tylko wyjątkowego smaku, ale też wygody.
  2. Z brązowego cukru i płatków chili przygotowujemy nietypową, słodko-ostrą mieszankę smaków. Łączymy przyprawy i obtaczamy w nich pokrojone kawałki łososia. Takie nieoczywiste połączenia to świetny sposób, żeby zachwycić jedzeniem nawet najbardziej wymagających. 
  3. Kawałki ryby, równomiernie otulone słodko-ostrym smakiem, zawijamy w plastry wędzonego boczku. Nabijamy je na patyczki do szaszłyków, żeby utrwalić tę precyzyjną konstrukcję. 
  4. Tak przygotowane, słodko-ostre kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je przez kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie zabieramy się za salsę.
  5. Awokado i pomidora kroimy w drobną kostkę, a szalotkę i chili siekamy. W misce mieszamy pokrojone warzywa z sokiem z limonki i przyprawiamy solą do smaku. Idealna salsa do naszej przekąski z łososia jest gotowa!
  6. Po około 15 minutach pieczenia słodko-ostre kawałki łososia powinny już być gotowe. Wyciągamy je z piekarnika i układamy na talerzu zarezerwowanym na specjalne okazje. Prezentują się naprawdę elegancko i zachwycają smakiem, dlatego w pełni zasługują na honorowe miejsce wśród przekąsek. Podajemy oczywiście z salsą. Smacznego!

Przygotowanie idealnej przekąski to podchwytliwy temat. Z założenia są małe, a z pozoru mniej istotne, niż danie główne. Bardzo często bywają natomiast odpowiedzialne za pierwsze wrażenie, które zrobimy na naszych gościach. Dlatego warto postawić na sprawdzone składniki, które zachwycają smakiem, wyglądem i jakością. A łosoś MOWI wygrywa te 3 kategorie bez większego wysiłku. 

MOWI Pure świeża porcja – 2 sztuki (1 opakowanie)

boczek wędzony – kilka plastrów

cukier brązowy – 3 łyżki

chili płatki – 1 łyżka

awokado – 1/2 sztuki (pokrojone w drobną kostkę)

pomidor – 1 sztuka (pokrojony w drobną kostkę)

limonka – 1/2 sztuki (sok)

szalotka – 1 mała sztuka (posiekana)

chili jalapeno lub pepperoni – 1 łyżeczka (posiekane)

sól – do smaku