KOLACJA

Sałatka nicejska z kawałkami łososia MOWI wędzonego na ciepło

30 Min Gotowanie

2 Porcje

Share
Share

Sałatka nicejska z kawałkami łososia MOWI wędzonego na ciepło

Istnieje kilka teorii pochodzenia nazwy sałatka nicejska. Oczywiście najprostsza z nich, geograficzna, zakłada, że było to popisowe danie francuskich kucharzy z Nicei – jednak my przychylamy się bardziej do wersji mówiącej, że nazwa to wynik zachwytu początkującego polskiego adepta sztuki kulinarnej. Ponoć po przygotowaniu dania i spróbowaniu go zakrzyknął – To nic trudnego! I właśnie stąd powstała nazwa Sałatka nic–ejska. Jak było naprawdę – nie wiemy, wiemy jednak, że lekko głodniejemy więc najwyższa pora przygotować nasze danie!

Zacznijmy od przygotowania dressingów, które będą czekały na finał naszej pracy. W tym celu miksujemy ze sobą ocet winny, oliwę z oliwek, musztardę oraz nieco cukru i doprawiamy je do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pora na kolejne kroki: gotujemy jajka na twardo i jednocześnie myjemy i suszymy sałatę, kroimy pomidorki koktajlowe, otwieramy puszkę z anchois i słoiczek czarnych oliwek. Wrzucamy wszystko do przygotowanej uprzednio miski i mieszamy ze sobą – oczywiście dbając o proporcje czyli podane w przepisie ilości składników. Nie chcemy, aby któryś dominował za bardzo, bo nasza sałatka z łososiem ma mieć przewodni smak… wędzonego łososia.

Skoro w misce znajdują się już wszystkie składniki, przechodzimy do punktu kulminacyjnego – dzielimy wędzonego łososia MOWI na mniejsze kawałki, dodajemy do przygotowanej sałatki i polewamy dressingiem. Całość mieszamy – to faktycznie nic trudnego a sałatka nicejska jest już gotowa!

PS

Sałatka nicejska jest bardzo pożywna i zdrowa, a jej wyjątkowy smak zapewnia dobrze wędzony łosoś MOWI. Nie bójcie się jednak eksperymentować i zastępować jej podstawowych składników innymi elementami. Na przykład zastępując oliwki kaparami czy dodając awokado. I koniecznie dajcie nam znać jak sałatka z łososiem wygląda w Waszym wykonaniu!

I chwila dla naszego sponsora: oto pyszny kawałek łososia wędzonego na ciepło MOWI – doskonały na kanapki oraz do quiche, zup i omletów. Podziel go na kawałki i dodaj do sałatki – jego mocno uwędzony smak doda charakteru i dobra MOWI zdrowej, letniej potrawie. Jedz teraz!

MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • MOWI łosoś wędzony na gorąco
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 200 g czarnych oliwek
  • 150 g mix sałat
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 9 filetów anchois
  • 4 sztuk jaj
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz