- Ugotujmy wodę na makaron. Do wrzącej, posolonej wody wsypujemy kubek makaronu orecchiette i gotujemy, aż będzie al dente, czas gotowania makaronu powinien być na opakowaniu.
- Do gotującego się makaronu dodajemy 1 marchewkę pokrojoną w drobną kostkę. Gotujemy do miękkości, wszystko odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie – to ważne! W ten sposób zatrzymujemy proces gotowania.
- Bierzemy oddzielną miseczkę do której wyciskamy sok z ½ cytryny. Do soku z cytryny dodajemy kilka gałązek bazylii, ząbek czosnku i łyżkę oliwy. Wszystko energicznie mieszamy i odkładamy, żeby znowu zająć się makaronem z marchewką.
- Przerzucamy wszystko do głębokiej miski i do makaronu wsypujemy pokrojoną w kosteczkę: żółtą paprykę, pomidora, cukinię i ¼ kubka oliwek.
- Dodajemy połowę opakowania łososia MOWI wędzonego na zimno.
- Wlewamy cytrynowo-ziołowy sos. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wszystko razem mieszamy, aby smaki dokładnie się połączyły i sałatka makaronowa z łososiem gotowa!
Wszystkim smakoszom łososia MOWI zalecamy dodanie extra porcji MOWI na wierzch makaronu. Wspaniały kolor MOWI zaprezentuje się świetnie na szczycie przepysznej pasty.