Pizza z wędzonym łososiem, szparagami i kaparami - MOWI
Pizza z wędzonym łososiem, szparagami i kaparami
Pizza z wędzonym łososiem, szparagami i kaparami

Obiad

Pizza z wędzonym łososiem, szparagami i kaparami

60 min

Gotowania

6

Porcje

  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 1 kg mąki
  • 25 g drożdży
  • 500-600 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g gęstej passaty z pomidorów
  • 250 g mozzarelli
  • kilka sztuk zielonych szparagów
  • kilka sztuk kaparów
Pizza z wędzonym łososiem, szparagami i kaparami

Odkrywamy przed Wami sekret doskonałej pizzy z łososiem, chociaż tak naprawdę to żaden sekret – chodzi o dobre ciasto i starannie dobrane dodatki. O pysznego i zdrowego łososia już dla Was zadbaliśmy, z resztą bez trudu poradzicie sobie sami. A wszystkie niezbędne wskazówki znajdziecie w tym przepisie.

Na początek – jak zrobić ciasto na pizzę?

  1. Zanim zaczniemy rozpuszczać się w zachwycie – rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance wody. Warto, żeby była co najmniej w letniej temperaturze, bo wtedy proces dokona się szybciej.
  2. Na blat wysypujemy mąkę, oliwę i sól, polewamy to rozpuszczonymi składnikami i zaczynamy zagniatać – ręcznie lub mikserem. W trakcie tej czynności dolewamy pozostałą część wody i dbamy o to, aby ciasto, które zaczyna tworzyć się nam w dłoniach (lub mikserze) nabrało gładkiej konsystencji. Przy okazji powinno też być zwarte i elastyczne i dopiero kiedy takie się stanie – formujemy z niego kulę.
  3. To jeszcze nie pizza, a już na pewno nie pizza z łososiem ale piłka z ciasta sprawia że jesteśmy naprawdę blisko. Ten okrągły, ponoć perfekcyjny kształt przykrywamy i odstawiamy na pewien czas – tak aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
  4. W tym czasie zajmujemy się przecierem pomidorowym. Doprawiamy go do smaku – solą i 4 łyżkami oliwy (chyba, że uznacie że macie diametralnie inny smak, choć my proponujemy trzymać się naszego przepisu). W końcu chcemy, żeby powstała dobra pizza z łososiem!
  5. Wracamy do wyrośniętego ciasta. Jeżeli zamiast jednej dużej pizzy zdecydujecie się na oddzielne, małe krążki to powinniście odciąć po około 100 gramowe kawałki, podsypać je mąką i wałkować, aż ciasto będzie cienkie. Wtedy układacie je w formie – uprzednio rzecz jasna naoliwionej. Pizza zaczyna wyglądać!
  6. To ten moment, w którym pojawia się esencja pizzy – czyli składniki! Na początek posmarujcie okrągłe kawałki ciasta przecierem, potem rozłóżcie na nim mozzarellę i… najważniejszy moment czyli: pojawienie się łososia! W końcu robimy pizzę z łososiem MOWI!
  7. Układacie fragmenty naszej ryby na cieście, obok niej lub wręcz na niej lądują pozostałe składniki. Szparagi i kapary.
  8. Ostatni element: pieczenie! Kwadrans w temperaturze 250 stopni Celsjusza powinien wystarczyć – ale czujnie rzucajcie okiem, żeby nie spalić ciasta. Pizza z łososiem gotowa!

Łosoś wędzony na gorąco na pewno Wam zasmakował więc proponujemy kolejne pyszności tarta z łososiem wędzonym na gorąco, makaron z łososiem wędzonym na gorąco. Spróbujcie koniecznie!

  • MOWI Łosoś wędzony na gorąco
  • 1 kg mąki
  • 25 g drożdży
  • 500-600 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g gęstej passaty z pomidorów
  • 250 g mozzarelli
  • kilka sztuk zielonych szparagów
  • kilka sztuk kaparów